Rem

“Espero que el guardó faci visible el rem”

Aina Cid ha passat de la frustració per l’ajornament dels Jocs i l’assimilació que un any més de marge serà positiu, a la plata en l’europeu i a sorprendre’s de ser reconeguda com a millor esportista catalana

Promocionar-me? Si una dona no ensenya mig cul, no puja el nombre de seguidors. Al final és l’únic que ven. No hi tinc res a fer
Fins ara he estat una esportista de finals, però vull ser una esportista que lluita constantment per les medalles
Quan acabi els Jocs, decidiré si em ve de gust seguir remant o si no em ve de gust i si realment em farà feliç

Aina Cid (Amposta 1994) és la millor espor­tista cata­lana d’un atípic, malèvol, inver­sem­blant i també espor­ti­va­ment agraït 2020 en què ha obtin­gut, al cos­tat de la seva com­pa­nya, la cantàbrica Vir­gi­nia Díaz, la plata en l’euro­peu de rem en el dos sense a Poz­nan (Polònia) i en què li han reco­ne­gut el tre­ball amb el guardó i amb la menció de millor rema­dora inter­na­ci­o­nal del juliol. El dia que es van ajor­nar els Jocs va sen­tir frus­tració, però ara té clar que un any més de coll les bene­fi­cia. Cid és trans­pa­rent com l’aigua. Relata en l’entre­vista les grans difi­cul­tats de patro­cini en un esport que és mino­ri­tari.

Quin balanç fa d’un any de sen­sa­ci­ons tan con­tra­po­sa­des?
És com­pli­cat fer un balanç. Hi ha hagut coses bones i coses dolen­tes. En alguns aspec­tes ha estat posi­tiu. De vega­des l’adver­si­tat et fa ser millor, però també ha estat bas­tant dolent en el sen­tit que per culpa de la pandèmia vivim uns temps com­pli­cats tant amb la família com en el tema espor­tiu, en què la vida quo­ti­di­ana se’ns ha com­pli­cat, a par­tir de l’ajor­na­ment ines­pe­rat dels Jocs. Allò que ningú no pen­sava que podria pas­sar, ha succeït. Ha estat un any amb mol­tes tra­ves del qual hem d’apren­dre molt.
Com valora la meda­lla de plata en l’euro­peu?
Pels temps que cor­ren, per dir-ho així, i en les con­di­ci­ons que vam tenir, perquè cada país és un món i les res­tric­ci­ons i les pos­si­bi­li­tats d’entre­na­ment van ser dife­rents, la valo­ració és molt posi­tiva. Tot i no sen­tir-nos del tot pre­pa­ra­des, vam poder llui­tar per les meda­lles, gai­rebé vam defen­sar l’or de l’edició ante­rior. No va ser sufi­ci­ent per reva­li­dar el títol, però tam­poc no va estar mala­ment.
Li han reco­ne­gut el seu tre­ball. Millor remera inter­na­ci­o­nal del mes de juliol i millor espor­tista de Cata­lu­nya.
En un any tan com­pli­cat, és agraït que des de fora et reco­ne­guin la feina, l’esforç que, real­ment, porto fent des de fa molts anys. El reco­nei­xe­ment ha arri­bat en el millor moment perquè ha estat un any difícil en què pot­ser dub­tes de si fas el que t’agrada, i que t’ho valo­rin t’ajuda a refer­mar-te en la idea que ho fas perquè t’agrada.
El rem és un esport molt dur…
Tots els esports són durs. Pel que he vis­cut del rem puc dir que és un esport molt dur perquè reque­reix molta dedi­cació, moltíssim sacri­fici i, ara mateix, no té la recom­pensa que es mereix. Ho fas per vocació perquè t’agrada i perquè dis­fru­tes. No ho fas pel suport o la valo­ració que tindràs de fora, perquè no la tindràs. Fa anys que lluito perquè això canviï, però és un esport mino­ri­tari i això ho fa encara més dur. Sem­pre tens la sen­sació que tot i fer-ho amb mol­tes ganes, sem­pre llui­tes con­tra cor­rent.
Això es tra­du­eix en difi­cul­tats per tro­bar patro­ci­na­dors.
Exacte. Soc cons­ci­ent que les empre­ses bus­quen un retorn. Un patro­cini no és res més que un vot de con­fiança d’una gent que creu en el que fas. Evi­dent­ment, hi ha d’haver reci­pro­ci­tat i en soc cons­ci­ent. I també que bus­quen noto­ri­e­tat en les xar­xes soci­als, però no seria sobrer que de tant en tant tin­gues­sin en compte que tre­ba­llem de valent. No tenim recur­sos com poden tenir el fut­bol o altres esports. Hem d’obte­nir resul­tats amb poques o mínimes con­di­ci­ons. Aquest és el pro­blema que arros­se­guen tots els esports mino­ri­ta­ris. Per això no m’espe­rava el guardó i espero que doni una mica de visi­bi­li­tat al rem.
La crisi tam­poc no hi ajuda...
Soc cons­ci­ent del país en què visc i les con­di­ci­ons que hi ha, i entenc que ara no és el millor moment, tot i que remarco la desi­gual­tat. Nosal­tres sem­pre som els últims de la cua.
Ha anat a veure empre­ses un repre­sen­tant seu, algú de la família o vostè mateixa.
Jo sola. Vaig dema­nar ajuda per fer un dos­sier i un currículum per fer enten­dre el nos­tre esport i perquè pogues­sin sim­pa­tit­zar amb la meva causa, fer un toc de fe. Que et digues­sin: no ho solem fer, però aquesta noia ho val. Ja no és que et diguin que no, de vega­des ni et res­po­nen. Per exem­ple, hem dema­nat ajuda a mar­ques de pro­duc­tes solars, per a la pro­tecció de la pell. Son pro­duc­tes de preu ele­vat. Quan t’hi adre­ces, el pri­mer que et dema­nen és el teu compte d’Ins­ta­gram i et diuen que mira­ran els tus valors.
O sigui, el nom­bre de segui­dors.
No t’ho diuen tan ober­ta­ment, però pro­ba­ble­ment. Jo tinc poc més de 2.000 segui­dors, i què he de fer per pro­mo­ci­o­nar-me? Si una dona no ense­nya mig cul o fotos simi­lars, no puja el nom­bre de segui­dors, ja m’entens. I això no m’interessa perquè ho trobo una degra­dació de la per­sona i no ho trobo pro­fes­si­o­nal. I al final, és l’únic que ven. No hi tinc res a fer. El meu entre­na­dor del club que va anar als Jocs d’Atlanta, el David Mora­les, m’explica que just la mateixa marca de pro­duc­tes solars a ells sí que els va aju­dar en una època en què no hi havia xar­xes soci­als. Abans es valo­rava l’esforç dels espor­tis­tes. És molt frus­trant que et valo­rin només pels segui­dors a les xar­xes. És un peix que es mos­sega la cua i ningú no es pre­o­cupa per posar-lo a les tele­vi­si­ons, per exem­ple. Els fami­li­ars de vega­des ja tenen pro­ble­mes per veure’t com­pe­tir a distància.
Amb quins ajuts compta?
Fa pocs dies vaig sig­nar un con­tracte de patro­cini amb l’Ajun­ta­ment d’Amposta. He hagut d’apel·lar i dema­nar a casa que m’aju­din, perquè són els de casa els únics que em valo­ren, i són cons­ci­ents de l’esforç. És el pri­mer que sig­nem. Com a espor­tista he anat evo­lu­ci­o­nant. Fins ara he estat una espor­tista de finals, però el meu objec­tiu és ser una espor­tista de llui­tar cons­tant­ment per les meda­lles i per fer-ho neces­sito més mit­jans. Qui més pres­su­post té, mes mit­jans té i qui té més mit­jans, acon­se­gueix més meda­lles. Això fun­ci­ona així. En els últims anys, m‘he ado­nat d’això. No he tro­bat ajut extern i he aca­bat recor­rent a l’Ajun­ta­ment. Tenim la beca del pla ADO, sem­pre supe­di­tada als resul­tats. Sense aquest ajut molts esports mino­ri­ta­ris des­a­pa­rei­xe­rien.
Es devia esbor­ro­nar quan va veure que la gent d’Amposta es va con­gre­gar a la plaça del Mer­cat per veure-la com­pe­tir a Rio en una pan­ta­lla gegant.
No et diria que plo­rar d’ale­gria, però em va crear una cali­desa inte­rior que no podria expli­car-la amb parau­les. És la gran­desa de viure en un poble. Són els moments en què m’encanta haver-me criat en un poble. Si fos d’una gran ciu­tat això no ho podria viure. Va ser molt bonic veure que la gent, alguns del quals no conec, em seguia en una plaça tan plena on he vis­cut tota la vida i que tots esti­gues­sin allí nomes per mi. Quan vaig veure el vídeo em va fer igual de feliç que la mateixa com­pe­tició.
Ha aca­bat els estu­dis?
Vaig estu­diar qua­tre anys un equi­va­lent al CAFE o l’antic INEF a la Uni­ver­si­tat d’Ohio State amb una beca. És una car­rera en la qual es té molt en compte la pro­moció de la salut de la soci­e­tat a través de l’esport. Vaig viure en unes con­di­ci­ons increïbles. Això també ha pro­vo­cat que m’hagi tor­nat més exi­gent perquè veus el que tenen. Veus el poten­cial que té una uni­ver­si­tat i és, dit en ter­mes col·loquials, per fli­par. La beca incloïa els estu­dis, l’allot­ja­ment, el men­jar i, a més, aug­men­ta­ven la beca anu­al­ment perquè tinguéssim diners per a coses secundàries com l’oci i l’entre­te­ni­ment. Ells ens feien estu­diar i també volien que donéssim el cent per cent espor­ti­va­ment, però també eren cons­ci­ents que tot l’esforç neces­sita la seva recom­pensa i ens dona­ven una paga per al nos­tre benes­tar.
Deu domi­nar molt bé l’anglès.
Allí només par­lava en anglès, ja no el traduïa i fins i tot l’uti­litzo a vega­des en els meus som­nis. En català em comu­ni­cava amb la meva família. El cas­tellà no el feia ser­vir. L’anècdota gra­ci­osa és que quan algun cop em vaig tro­bar una per­sona i vaig haver de par­lar en cas­tellà, no em sor­tia, havia eli­mi­nat el xip del cas­tellà i em va cos­tar molt per la falta de pràctica. Ara ja torno a domi­nar els tres idi­o­mes.
Va enyo­rar la dieta medi­terrània?
Sí, la fruita i la ver­dura no tenia el mateix gust que la de casa. M’agrada molt el pro­ducte de pro­xi­mi­tat. Vaig enten­dre per què uti­lit­zen tan­tes sal­ses.
Com va obte­nir la beca?
Vaig anar al mun­dial juve­nil i em va venir a veure el típic scou­ting nord-ame­ricà. Vaig tenir ofer­tes també d’altres uni­ver­si­tats i vaig optar per Ohio State. Fins ara ha esta la millor decisió que he pres a la vida. Fer uns estu­dis en un nivell d’entre­na­ment increïble. He pogut fer els estu­dis en qua­tre anys, cosa que aquí seria molt difícil, com­pa­ti­bi­lit­zant-ho amb l’esport d’alt ren­di­ment. També he aca­bat un màster.
Quin és l’objec­tiu a Tòquio?
Llui­tar per la meda­lla. Vaig ser fina­lista, vam que­dar sise­nes a Rio 2016. Però a mi m’agra­da­ria i estem entre­nant-nos per llui­tar amb les millors. Volem ser millors, estar al davant.
Quins seran els prin­ci­pals rivals?
Nova Zelanda, Canadà, Austràlia, els EUA i pot­ser també Itàlia o Roma­nia. Tot depèn. Perquè hi ha potències que can­vien el bot.
Al cap i a la fi, l’ajor­na­ment dels Jocs les pot haver bene­fi­ciat en el seu procés d’aco­bla­ment?
Quan els van sus­pen­dre, el món em va caure al damunt. Pla­ni­fi­ques un ren­di­ment a qua­tre anys vista i un cinquè any tras­torna els plans. Sem­pre poso el mateix exem­ple. Si un cotxe té ben­zina per fer 300 quilòmetres i de cop, amb el mateix dipòsit i el mateix com­bus­ti­ble, et diuen, ara en seran 100 més, et comen­cen a tre­mo­lar les cames i pen­ses que no arri­baràs. En el nos­tre cas en par­ti­cu­lar en què no fa massa temps que estem jun­tes, és millor. Una vegada fas l’anàlisi, te n’ado­nes. I, sin­ce­ra­ment, l’anàlisi el va fer la meva com­pa­nya Vir­gi­nia, que em va fer obrir els ulls. De fet, és el millor que ens podia pas­sar. En un any, podem millo­rar.
Són com­ple­mentàries?
Sí, però molt dife­rents. Som pols opo­sats. Ella és una noia molt tran­quil·la i jo soc un sac de ner­vis. Con­ge­niem, òbvi­a­ment, en l’aspecte de tre­ba­llar de valent, de la per­se­ve­rança. Per això som espor­tis­tes d’elit. Quant a caràcter som blanc i negre i de vega­des ens costa enten­dre’ns, i per això el temps afe­git també ens donarà bene­fi­cis en aquest aspecte.
Es reti­rarà després dels Jocs?
No ho sé. Tinc mol­tes ganes de seguir, però si deci­deixo anar a París 2024 m’hi plan­taré amb 30 anys, i hauré d’acce­dir al món labo­ral sense experiència i amb només un calai­xet d’estal­vis. Ara no és el moment d’ana­lit­zar-ho, però quan acabi Tòquio caldrà pren­dre una decisió. Deci­diré si em ve de gust o si no em ve de gust i si real­ment em farà feliç. Ara ja estic explo­rant opci­ons labo­rals per tenir una idea. M’agra­da­ria seguir però s’han de donar les con­di­ci­ons. Nosal­tres vivim dia a dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)