Més esport

Padbol Girona

Una altra manera de practicar el futbol

El padbol, una fusió entre el pàdel i el futbol, aterra a Girona en plena pandèmia a través de set joves amants de l’esport

Creat el 2008 a l’Argentina i des del 2019 implantat al territori català, la facilitat d’assimilació i l’adaptació a tots els públics el fan atractiu per als usuaris

Fa escas­sos mesos, en plena pandèmia, quan més valen­tia i fer­mesa dema­nava l’entorn i la situ­ació, un grup de set joves amants del fut­bol van deci­dir fer el pas de mun­tar el Pad­bol Girona, una nova manera d’enten­dre el fut­bol, i també el pàdel, un esport contínua­ment en crei­xe­ment que cada any que passa té més prac­ti­cants. Les ins­tal·laci­ons del X3 Club Girona Pàdel, a la car­re­tera Car­tellà, s/n, pol. ind. Jue­ria, 17150 Domeny, Girona, en el camí a Sant Gre­gori, van aco­llir la ini­ci­a­tiva del grup, amb l’objec­tiu d’implan­tar aquesta nova moda­li­tat espor­tiva fàcil d’enten­dre, per a tots els públics i totes les edats. L’accep­tació ha estat molt bona en les pri­me­res pas­ses del pro­jecte lide­rat per Albert Anglès, Aitor Yeto, Lluis Micaló, Joa­quim Cule­bras, Mar­cos Ariz­mendi, Pau Gar­cia i Dídac Jerez, molts d’ells inte­grants de l’equip de fut­bol de la UdG, que tants èxits va asso­lir en els dife­rents cam­pi­o­nats en què van par­ti­ci­par a les ordres d’Adam Fon­tes, un grup d’amics i també d’empre­ne­dors als quals les inclemències pro­vo­ca­des per la Covid-19 no han fet enrere.

El pad­bol va néixer el 2008 a l’Argen­tina a través de l’empre­sari Gus­tavo Miguens, que va voler donar un toc de dina­misme al ja popu­lar fut­bol ten­nis. Des de lla­vors, el pad­bol va anar crei­xent i con­so­li­dant-se en més de vint països i va arri­bar també a Cata­lu­nya el 2019, amb la ins­tal·lació de qua­tre pis­tes al cos­tat del muni­ci­pal del Gui­nardó, on juga els seus par­tits el Mar­ti­nenc. És pre­ci­sa­ment allà on els impul­sors del Pad­bol Girona van conèixer l’esport i s’hi van engan­xar fins a voler por­tar-ho a prop de casa: “Som un grup d’amics que ens conei­xem de la UdG i alguns d’ells van des­co­brir el pad­bol a Bar­ce­lona. Ens va encan­tar i anàvem habi­tu­al­ment a jugar-hi, ja que és un esport que enganxa molt. Després de diver­ses con­ver­ses amb els res­pon­sa­bles de Pad­bol Cata­lu­nya, vam poder obrir la franquícia a Girona i estem molt con­tents i orgu­llo­sos de l’accep­tació que està tenint, tot i que vivim temps com­pli­cats per culpa del coro­na­vi­rus”, explica Dídac Jerez, un dels socis, que agra­eix les como­di­tats i faci­li­tats del pro­pi­e­tari de les ins­tal·laci­ons per donar cabuda al pad­bol.

Les nor­mes del pad­bol

Com tots els esports, aquesta nova moda­li­tat que fusi­ona el pàdel amb el fut­bol té una nor­ma­tiva inter­na­ci­o­nal. Les pis­tes de pad­bol tenen unes dimen­si­ons més reduïdes que les de pàdel, ja que estan fixa­des en deu metres de llarg per sis d’ample. A més, s’hi juga amb una pilota de 4,5 pol­za­des, més peti­tes que les habi­tu­als de fut­bol. A grans trets, la pun­tu­ació del pad­bol és com la del pàdel (15/0, 30/0, 40/0 i joc). Els sets els gua­nya qui acon­se­gueix sis jocs i en cas d’empat a cinc, per endur-se el set, la pare­lla que venç ha de fer-ho per dos jocs (o amb un tie-break després del 6-6). El ser­vei ha de ser encre­uat i ha de botar al qua­drat deli­mi­tat de la pista contrària (el bot és obli­ga­tori), però es pot fer ser­vir el vidre propi per fer rebo­tar la pilota. Pel que fa als tocs, el màxim són tres per pare­lla, un aspecte simi­lar al vòlei (recepció, col·locació i rema­tada) i un mateix juga­dor no pot fer dos tocs seguits. Pel que fa al mínim de tocs, han de ser dos per pare­lla, tot i que hi ha dues excep­ci­ons, en cas de tor­nar la pilota en la zona deli­mi­tada en ver­mell (més pro­pera a la xarxa) o si es fa rebo­tar al vidre abans de tor­nar al camp con­trari (en aquest cas es podria fer amb només un toc): “És un esport pen­sat per a qual­se­vol per­sona, tin­gui o no idea de fut­bol. Les nor­mes s’assi­mi­len de seguida, és per a tots els públics, es poden for­mar pare­lles mix­tes o de nens i nenes”, hi afe­geix Dídac Jerez.

Des del Pad­bol Girona, s’intenta ofe­rir un ser­vei ampli als usu­a­ris a través d’ini­ci­a­ti­ves que poden atraure un ven­tall més ampli de públic com ara ani­ver­sa­ris per a mai­nada, tor­ne­jos per mesu­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat de les pare­lles (del 2 al 5 de gener es farà la pri­mera edició del tor­neig de Reis a les ins­tal·laci­ons de Domeny) i una nova manera d’entre­nar-se per als equips de fut­bol fede­rats i no fede­rats: “Estem començant i tenim alguna limi­tació de pis­tes, però amb cert temps podem adap­tar l’espai i l’entorn. Ofe­rim entre­na­ments dife­rents per a equips de fut­bol amb dinàmiques dife­rents ide­a­des per l’Aitor Yeto [expre­pa­ra­dor físic del Figue­res, el Girona B i, actu­al­ment, a l’Andorra, de segona B], també hem fet ani­ver­sa­ris i els tor­ne­jos, que sem­pre agra­den a la gent. Estem con­tents, la gent porta el fut­bol a dins i, com que no poden jugar o entre­nar-se amb el seu equip, els juga­dors venen a pro­var-ho, s’hi engan­xen i els atrau molt.”

Actu­al­ment el fut­bol està ampli­ant horit­zons fusi­o­nant-se amb altres esports. Els més cone­guts són el fut­bol ten­nis i el fut­bol vòlei, i actu­al­ment el pad­bol està emer­gint, però també s’estan donant a conèixer altres moda­li­tats que bar­re­gen, per exem­ple, el fut­bol i el golf.

Idees bàsiques del padbol
10
metres
de llarg fan les pistes.
6
metres
d’amplada, amb els laterals acordonats per vidres.
4,5
polzades
tenen les pilotes amb les quals es juga (més petites que les de futbol).
4
seus
de padbol hi ha a Catalunya. A Girona s’hi ha instal·lat la primera; les altres són a Barcelona, Rubí i Cunit.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.