Un intrús a la cort imperial
Volta. Esteban Chaves s’atreveix a atacar el poderós Ineos i rep el premi de la victòria a Port Ainé, però l’equip britànic col·loca els seus tres homes més forts en el podi provisional
El colombià Esteban Chaves (1990, BikeExchange) va retrobar-se amb aquell escalador que fa uns anys impressionava pel seu canvi de ritme amb una victòria de gran mèrit a Port Ainé en la considerada etapa reina i que va servir per consolidar, sobretot, el domini absolut de l’Ineos, que ara ocupa els tres primers llocs de la general amb Adam Yates, Richie Porte i Geraint Thomas. Chaves, de fet, va ser l’únic que va trencar la disciplina ferotge dels britànics, tot i que ho va fer amb penes i treballs, ja que va creuar l’arribada amb mitja dotzena de segons d’avantatge. El portuguès Almeida, tercer a la general, va cedir en el quilòmetre final davant la marxa imperial que van tocar no només el trident del podi, sinó els seus companys en els quilòmetres anteriors, sobretot Rohan Dennis i Richard Carapaz, dos campions posats al servei de la causa.
L’etapa va tenir un desenvolupament clàssic en aquestes ocasions. Una escapada nombrosa, amb la presència d’Antonio Pedrero (Movistar), que va afrontar el port de Toses i, més endavant, el del Cantó amb una diferència d’uns quants minuts però que en cap cas va fer tremolar l’Ineos malgrat la gosadia de l’alemany Kämna (Bora), que va ser líder virtual per més de dos minuts i que va volar en solitari cap a Port Ainé sense calcular que el tren que li venia al darrere no era de mercaderies, sinó d’alta velocitat.
Les cartes damunt la taula
Després de gastar Jonathan Castroviejo abans de les primeres rampes del port final va entrar en acció Dennis, vencedor de la contrarellotge de Banyoles i decisiu en el Giro del 2020. No va necessitar fer grans escarafalls per fer caure del castell dels favorits corredors a desenes, tots pensant en dies millors. Especialment dur és el cas de Marc Soler (Movistar), un altre cop sense el cop de pedal necessari per estar al costat com a mínim dels seus companys d’equip, Mas, Valverde i Verona.
Quan Dennis va cedir, a 13 km de la meta, van quedar al davant els quatre genets de l’Apocalipsi de l’Ineos, Yates, Porte, Thomas i, per acabar-ho d’adobar, Carapaz, tot un vencedor del Giro servint la causa. Kruijswijk (Jumbo Visma) es va suïcidar en directe amb un atac a 10 km de l’arribada que no el va portar enlloc, el va acabar d’ensorrar. El vent en contra tampoc hi ajudava i la vintena de ciclistes que resistien en el grup d’escollits preferien sobreviure a resguard fins que Chaves va tirar cap amunt sense mirar enrere forçant un mal gest de Carapaz, que sí que va respondre, en canvi, a un petit gest d’Enric Mas de forçar la màquina a 4 km. Valverde, Sep Kuss o Michael Woods semblaven els més preparats per buscar, com a mínim, la victòria d’etapa pel seu canvi de ritme i perquè els dos quilòmetres finals són d’aquells que fan mal. El colombià, amb tot, va serrar les dents i va aguantar mentre que darrere seu Thomas, Porte i Adam Yates clavaven l’última urpada a Almeida, ja fora del podi. Valverde, amb 40 anys, és el primer dels humans (no Ineos) a la general, un mal senyal per al seu equip, acostumat permanentment a les derrotes contra l’Sky abans i ara contra els seus successors.
Poc marge per a la sorpresa
La Volta abandona avui l’alta muntanya per viure una etapa que es preveu espectacular, sobretot pel pas per Montserrat, però difícilment algú podrà evitar un triplet que ara mateix sembla cantat, tot i que la jornada de Barcelona, amb les pujades al castell de Montjuïc és bona per a Valverde i també per a Chaves, que ahir va gaudir d’un cert marge per no ser un perill imminent en la general.
El més cruent de tot plegat és que, en l’any post-Froome, l’Ineos no ha portat ni de bon tros el seu millor equip. Per al Tour té a la recambra el seu número 1, Egan Bernal; el vencedor del Giro, Tao Geoghegan Hart, i Michal Kwiatkowski entre d’altres.