Tennis

Un mur anomenat quarts

Tennis. Badosa cedeix contra Zidansek a Roland Garros en un final trepidant, però demostra que té el talent i la personalitat necessàries per erigir-se en una referent en els propers anys

Paula Badosa (33), tennista nascuda a Nova York (1997) i formada entre Begur i Barcelona, va viure ahir una decepció comprensible en veure’s apartada de les semifinals de Roland Garros per una companya de generació, l’eslovena Tamara Zidansek (7-5, 4-6 i 8-6). Amb tot, la lectura global del seu torneig i sobretot dels últims mesos és que el tennis català ha guanyat una jugadora amb talent i caràcter de campiona. L’última que havia arribat tan lluny a París va ser Arantxa Sánchez Vicario el 2000.

La barrera dels quarts en un Grand Slam és el mur del tennis professional, el Tormalet dels somiadors de grans gestes. Tommy Robredo, el millor tennista gironí de la història, hi va topar fins a cinc vegades. Badosa (35a del món) tenia una ocasió històrica i ho sabia: “Canvia molt estar en les semifinals o en els quarts. He fet un gran torneig però aquesta derrota fa mal.” Contra una rival inferior segons el rànquing (85) i amb un balanç de 23-7 aquest 2021 les apostes la donaven com a favorita. No coincidien una davant de l’altra des de l’etapa de júniors (2014). Tot un món. En aquests anys Badosa ha tastat la glòria i també la misèria. Mentre batallava contra una rival que no li va donar respir, pel cap li devia va passar aquell triomf júnior a Roland Garros (2015), que la va convertir per primer cop en mediàtica i també la llarga depressió que va estar a punt de fer-li avorrir l’esport que estima. Un dels molts entrenadors que ha tingut és Pancho Alvariño, ara mentor de Zidansek, que va sortir a la pista amb coneixement de causa sobre els punts forts de la catalana.

Un partidàs

El combat va tenir tots els ingredients esperats quan s’arriba a aquestes alçades. Les jugadores van dominar-se per fases fins que es va arribar amb 6-6 en el tercer set amb un d’aquells jocs que et poden canviar el destí. Amb gairebé dues hores i mitja de desgast físic i sobretot mental, Badosa va tenir literalment l’eslovena contra les cordes amb tres pilotes de trencament. Zidansek semblava esgotada però va sobreviure amb dos cops brillants i un error de Badosa. La pressió va recaure sobre la gironina, que en el segon match ball de la seva rival va fer una deixada a la xarxa.

Mala cara, però la catalana ha viscut moments pitjors. Ara s’enfilarà més en el rànquing cap al Top 20 –fa poc es conformava amb el Top 100– i és també, diuen, una de les grans esperances espanyoles a Tòquio. Se l’havia acusat de tot el contrari, de ser “poc” espanyola, quan la federació dels EUA li va fer una oferta per jugar amb ells aprofitant la doble nacionalitat.

Encerts i errors

L’entrenador que ha modelat una eterna promesa en una tennista capaç de tocar amb els dits les semifinals d’un Grand Slam és Javier Martí, clau en la nova imatge de Badosa. Tot i la derrota, es va veure el seu potencial en un inici de partit formidable (3-0) i sobretot en la remuntada del segon set (del 2-4 al 6-4). Els seus cops, sobretot amb la dreta, van ser més contundents però va cometre més errors, per exemple vuit dobles faltes. L’eslovena, que ha guanyat dos tornejos WTA, va ser més regular, i jugarà les semifinals contra la russa Anastassia Pavliutxenkova (31), que va batre Ielena Ribakina (7-6, 2-6 i 9-7) en un altre partit llarguíssim. La kazakh (21) s’acomiada després d’haver deixat fora de combat Serena Williams (7) a vuitens.

PROTAGONISTA

És el millor resultat de la meva carrera, però també és la derrota que més m’ha dolgut
Paula Badosa
tennista
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)