Esports de muntanya

LAURA ORGUÉ

Muntanya és nom de dona

La igualadina té el millor resultat d’un esportista català en uns Jocs d’hivern, a més de ser quatre cops campiona del món de curses verticals

“No puc fer esport al cinquanta per cent” va dir, retirada el 2019

“L’equilibri entre la teva marca, entrenar-te, descansar i fer la vida d’esportista, no existeix”

El crei­xe­ment dels esports de mun­ta­nya ha estat paral·lel al de la presència de la dona cata­lana en els pri­mers llocs de les com­pe­ti­ci­ons més impor­tants del pla­neta. La des­a­pa­re­guda Emma Roca, Laura Picas, Clàudia Gali­cia, Marta Gar­cia Farrés o la gua­nya­dora de la pri­mera copa del món d’esquí de mun­ta­nya aquest hivern, Maria Costa. Laura Orgué (Igua­lada, 1986), hi va arri­bar pro­ce­dent de l’esquí de fons, la moda­li­tat en què va ser olímpica en tres cites amb el desè lloc a Sotxi el 2014 com a punt àlgid. És el millor resul­tat d’una cata­lana en uns Jocs d’hivern, però van ser les cur­ses de mun­ta­nya les que la van situar al pri­mer pla mediàtic i la moda­li­tat de ver­ti­cal –en què les qua­li­tats fisiològiques s’impo­sen sobre les tècni­ques– la que li va per­me­tre enllaçar qua­tre cam­pi­o­nats del món seguits, del 2012 al 2015, i ser la cata­lana amb més títols mun­di­als. Orgué també té cinc tri­omfs en l’Olla de Núria, la clàssica del país, tres dels quals seguits (2016-18).

El motor

“No m’apor­tava prou que la meva vida seguís girant entorn de l’esport. No puc fer esport al cin­quanta per cent. Veia que podia des­lliu­rar-me de la quadrícula de ser espor­tista d’alt nivell. Em sen­tia pre­so­nera”, va expli­car durant el pri­mer con­fi­na­ment, la pri­ma­vera del 2020, sobre una reti­rada pre­ma­tura que va anun­ciar l’any abans. Orgué, que té en les Dolo­mi­tes el seu lloc pre­di­lecte per córrer, és una de les espor­tis­tes que ha dei­xat l’esport de més alt nivell quan encara era com­pe­ti­tiva i tenia al dar­rere patro­ci­nis que la con­ver­tien en una icona. “Tro­bar l’equi­li­bri entre la teva marca i poder entre­nar-te, des­can­sar i fer vida d’espor­tista, ara mateix no exis­teix”, expo­sava al final d’una tra­jectòria en la qual des­ta­cava, més enllà del seu bri­llant pal­marès, moments pun­tu­als: “Una marxa nòrdica que vaig gua­nyar a Tui­xent i que vam cele­brar amb el meu pare amb un cafè amb llet i un entrepà de llom.” “Gau­dir el camí, que és molt soli­tari”, era la moti­vació per com­pe­tir en l’exigència, i en el seu cas ella s’autoim­po­sava la pri­o­ri­tat: “Tots els espor­tis­tes d’alt nivell o pro­fes­si­o­nals en tenen. Ha de ser específica, que sigui interna per a tu mateixa.”

“Estàvem en un pro­grama olímpic i teníem aju­des”, era la diferència entre l’esquí de fons pri­mer i les cur­ses de mun­ta­nya després. “En un pri­mer moment em vaig sen­tir lliure, no he d’estar dins l’estruc­tura. Però ho vaig tro­bar a fal­tar”, recor­dava, posant com a exem­ple una potència en la pri­mera dis­ci­plina: “A Noru­ega els espor­tis­tes sur­ten a les nati­lles.” “Si un estat aposta per un esport no ho fa per motius con­su­mis­tes. La pro­moció de l’esport forma part dels valors fede­ra­tius.”

fa 20 anys

EL SEU ESPORT. L’esquí de fons és el que Laura Orgué considera com a propi. La competició durava quatre mesos –“començàvem al novembre a Escandinàvia i fins al març”, recordava– i la va acabar deixant quan no podia millorar en una disciplina professionalitzada en molts països.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.