Només podia guanyar un

Handbol. Suècia s’emporta el títol europeu amb un penal amb el rellotge a zero després d’una final formidable en què l’equip de Jordi Ribera perdona quan tenia la glòria a tocar

Suècia 27 Espanya 26

SUÈCIA:Palicka (1), Chrintz (1), Lagergren (1), Bergendahl (5), Carlsbogard (2), Gottfridsson (3), Wanne –equip inicial–, Thulin, Darj (1), Ekberg (5), D. Petterson (2), F. Petterson, Claar (2), Pellas, Persson i Wallinius.ESPANYA:Corrales, Gómez (6), Maqueda (1), Sarmiento, Casado (1), Fernández (4), Figueras (6) –equip inicial–, Gonzalo, Gurbindo, Peciña, Cañellas (1), Ariño, Guardiola (2), Tarrafeta (5), Sánchez-Migallón i Odriozola.PARCIALS:2-1, 5-3, 6-6, 9-7, 11-10, 12-13; 15-16, 18-18, 21-21, 23-22, 26-24 i 27-26.ÀRBITRES:Schulze i Tonnies (Alemanya). 3 exclusions a Suència i 4 a Espanya.

Un penal transformat per Ekberg amb el rellotge a zero va donar el títol europeu a Suècia en la final contra Espanya, que es va decidir a cara o creu (27-26). De fet, l’equip espanyol, amb set catalans, va tenir a 30 segons del final la pilota per guanyar el partit. Cañellas la va perdre demanant falta i, en l’atac posterior, els nous campions van forçar el penal que els va donar la victòria. Figueras i Gómez (6 gols) van ser els màxims golejadors i també va brillar Ian Tarrafeta (5).

L’equip de Jordi Ribera va anar a remolc els primers minuts, sobretot per les aturades de Palicka, immens en la primera part. En atac, Gottfridsson, l’MVP del campionat, va marcar el ritme que va convenir als seus companys i els jugadors espanyols no van tenir pràcticament cap oportunitat de córrer. En la primera línia, Casado va ser incisiu, però no va tenir encert. A mesura que avançaven els minuts, Corrales es va entonar i l’entrada de Cañellas i Tarrafeta va donat aire en atac, trobant passades de mèrit a Fernández i Figueras, que van perdre la por al porter suec. Els nòrdics, a més, es van encallar després de les primeres exclusions i per les defenses avançades ordenades per Ribera, que van deixar els atacants suecs gairebé set minuts sense veure porta. Això va permetre els defensors del títol capgirar el resultat amb un 1-4 rematat amb dos grans gols d’Aleix i Figueras.

La segona part va començar amb un intercanvi de gols en què va tornar a destacar Tarrafeta, sense complexos en el seu debut en una gran final. Els suecs, però, van saber portar l’aigua al seu molí amb molta més agressivitat de la seva primera línia i presència també en atac dels extrems. Gottfridson i companyia van estar a punt de trencar el partit (26-24), però Gonzalo i la defensa van fer un pas endavant. Després de dos gols de Figueras i Cañellas i dues recuperacions meritòries, es va arribar al dolorós final per a l’equip espanyol, ja que el temps mort de Ribera, amb mig minut per davant, no va evitar el desenllaç.

Malgrat tot, la selecció, campiona el 2018 i el 2020, es manté un any més a l’elit mundial tot i trobar-se en ple relleu generacional.