Més esport

Pessigolles a Putin

La UEFA treu la final de la Champions de Rússia i la porta a París; la F-1 cancel·la el GP de Sotxi, i l’Eurolliga no jugarà més partits a les pistes del CSKA, el Zenit i l’Unics, però els equips russos continuaran jugant en totes les competicions

Els grans orga­nis­mes espor­tius han començat la seva pròpia cam­pa­nya de ren­tat d’imatge apli­cant les pri­me­res “san­ci­ons” a Rússia amb unes deci­si­ons que en cap cas ata­quen de veri­tat el règim de Putin d’una manera que hagi de pre­o­cu­par el pre­si­dent rus o els seus ali­ats dins i fora del país.

Al matí es va saber que la UEFA va deci­dir que Sant Peters­burg no sigui l’esce­nari de la pro­pera final de la Cham­pi­ons el 28 de maig. El par­tit es jugarà a París a l’estadi de Saint-Denis, un acord que bene­fi­cia un altre dels grans oli­go­po­lis del fut­bol inter­na­ci­o­nal, Qatar, pro­pi­e­tari del PSG. Com era espe­ra­ble, el comitè exe­cu­tiu també va deci­dir que els clubs rus­sos i ucraïnesos i les selec­ci­ons dels dos països hau­ran de jugar en camps neu­trals fins a nou avís. Ara bé, la selecció russa i tots els clubs del país es man­te­nen vius en totes les com­pe­ti­ci­ons. Gaz­prom, l’empresa del sec­tor energètic rus més relle­vant, és un dels prin­ci­pals patro­ci­na­dors de la Cham­pi­ons. La UEFA ja va pro­hi­bir que el senyal tele­vi­siu mostrés a Nàpols la foto que es van fer els juga­dors de l’equip local i el Barça amb una pan­carta con­tra la guerra. La FIFA també des­carta que Rússia sigui des­qua­li­fi­cada del play-off per al mun­dial de Qatar. La lliga ucraïnesa ja va que­dar sus­pesa ahir al matí.

El CSKA-Barça, suspès

L’Euro­lliga, mal­grat un comu­ni­cat en què con­demna la violència i la guerra, va pel mateix camí. Els tres equips rus­sos –CSKA, Zenit i Unics– no podran jugar els seus par­tits a casa, però en cap cas seran expul­sats de la com­pe­tició. El Barça, que ahir havia de jugar a Sant Peters­burg con­tra el Zenit, tam­poc jugarà demà con­tra el CSKA a Mos­cou. El par­tit ha estat ajor­nat i es jugarà en un país neu­tral. A l’Euro­cup, els equips rus­sos també hau­ran de jugar en pista neu­tral. Així, el Joven­tut es podria jugar el pri­mer lloc del grup el 6 d’abril con­tra el Loko­mo­tiv Kuban, que no podrà jugar a casa.

La fórmula 1, per la seva banda, ha can­cel·lat el Gran Premi de Rússia, que s’havia de dis­pu­tar al cir­cuit de Sotxi del 23 al 25 de setem­bre. Sebas­tian Vet­tel ja havia dit dijous que no hi com­pe­ti­ria fos quina fos la decisió del cam­pi­o­nat. La notícia de la can­cel·lació va arri­bar durant els tests de les escu­de­ries al Cir­cuit de Cata­lu­nya. El cam­pi­o­nat començarà el 20 de març a Bah­rain.

El Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal, que dijous va lamen­tar que es trenqués la treva olímpica –com si ja trobés bé la guerra en altres èpoques–, va fer un pas enda­vant i va ins­tar totes les fede­ra­ci­ons espor­ti­ves inter­na­ci­o­nals a tras­lla­dar o can­cel·lar tots els esde­ve­ni­ments que esti­guin pla­ni­fi­cats a Rússia o Bie­lorússia, el pri­mer aliat de Putin. També demana que no s’exhi­beixi cap ban­dera naci­o­nal russa ni es toqui el seu himne en cap esde­ve­ni­ment.

Rublev, con­tun­dent

El ten­nista Andrei Rublev, un dels espor­tis­tes rus­sos més cone­guts, s’està con­ver­tint aquests dies en un dels opo­si­tors més ferms a la política de Putin. Dijous ja va pen­jar mis­sat­ges con­tra la guerra, i ahir, després de clas­si­fi­car-se per a la final del tor­neig de Dubai, va aga­far un reto­la­dor i va escriure sobre la càmera un mis­satge clar: “No war, ple­ase” (‘no a la guerra, si us plau’).

També es va mani­fes­tar con­tra l’agressió russa i apos­tant per san­ci­ons l’Asso­ci­ació Euro­pea d’Atle­tes, amb 25.000 mem­bres a tot el con­ti­nent. “Un país que viola des­ca­ra­da­ment aquests valors fona­men­tals no ha de ser accep­tat en la comu­ni­tat espor­tiva inter­na­ci­o­nal i ha d’afron­tar les con­seqüències dels seus actes”, asse­nyala l’orga­nit­zació en un comu­ni­cat.

També la fede­ració euro­pea de rugbi ha publi­cat un comu­ni­cat en què suspèn tota la seva acti­vi­tat al país, ja siguin esde­ve­ni­ments, tor­ne­jos o par­tits.

La Cham­pi­ons d’hand­bol manté els par­tits del Zapo­ro­jie, del grup del Barça, a Pre­sov (Eslovàquia). El par­tit dels ucraïnesos con­tra el PSG ha que­dat ajor­nat.

LES DADES

3
equips
russos juguen l’Eurolliga de bàsquet i mantenen la plaça tot i la guerra.
28
de maig.
La final de la Champions canvia de seu i passa de Sant Petersburg a París.

Lluís Cortés, a Lviv

L’exentrenador del Barça femení Lluís Cortés, actual seleccionador d’Ucraïna, va arribar ahir a Lviv, prop de la frontera de Polònia, després d’un viatge d’unes 15 hores des de Kíev, on va quedar atrapat quan va començar la invasió russa dijous. Cortés, com tants altres, intenta creuar la frontera i ell mateix està explicant en primera persona en el seu perfil de Twitter @Llcortes14 totes les peripècies que està vivint per mirar d’arribar a Polònia. La majoria de gent que s’ha trobat el tècnic a Lviv, un dels centres culturals d’Ucraïna i de moment sense forces d’ocupació, són estrangers que busquen també refugi mentre esperen el torn per creuar una frontera atapeïda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)