Judo

El pont Girona - Kíev

Judo. L’Associació Girona Judo manté el contacte amb alguns dels seus antics judokes, entre els quals destaca Marat Kryzhanskyi, ara en primera línia defensant Ucraïna a 400 km de la capital

L’ofen­siva mili­tar de Rússia sobre Ucraïna ha tocat de ben a prop l’Asso­ci­ació Girona Judo, que des del 2013 i fins a l’esclat de la pandèmia ara fa dos anys va comp­tar amb judokes de l’est d’Europa en el seu pro­jecte per com­pe­tir en la lliga esta­tal. Geòrgia i Ucraïna eren els llocs d’ori­gen dels joves que venien amb el suport de les beques Secu­ri­tas, i un dels últims a poder-se aco­llir a les aju­des va ser Marat Kryz­hanskyi, que el febrer del 2020 gua­nyava l’or en -90 qui­los en el cam­pi­o­nat esta­tal sub-21 a Alcalá de Hena­res.

Edu­ard Shte­fa­nesa era l’altre judoka amb beca a Girona, que va ser una des­ti­nació habi­tual per a joves que bus­ca­ven opor­tu­ni­tats, com Dima Tsiukh, que el 2018 va com­pe­tir amb el club gironí i que encara la set­mana pas­sada venia a Bar­ce­lona a bus­car-hi feina –hi va tenir entre­vis­tes labo­rals–. “Va venir diven­dres, va estar amb els nois del club a l’entre­na­ment i dilluns va mar­xar cap allà con­vençut que podria tor­nar”, explica Jaime Salas, alma mater de l’Asso­ci­ació i que manté con­tacte per­ma­nent amb els set o vuit judokes que han pas­sat per Girona. “Amb Marat és amb qui més he con­tac­tat, està en pri­mera línia mili­tar a uns 400 quilòmetres al sud de Kíev”, diu Salas, que s’escriu cada dos per tres amb Kryz­hanskyi.

Cris­tina Lav­riv, que és natu­ral d’Ucraïna, és la vice­pre­si­denta del club gironí. L’enti­tat vol dur a terme una ini­ci­a­tiva per enviar mate­rial a Kíev. Allà hi ha Giorgi Zan­ta­ria, que va ser campió d’Europa i del món, com a regi­dor d’Esports a l’Ajun­ta­ment de la capi­tal de l’estat que vol ocu­par Rússia. “L’havíem tin­gut al Congrés Inter­na­ci­o­nal de Judo i ha vin­gut altres cops. Hi tenim una relació molt bona i la Cris­tina li ha dema­nat com ho hem de fer per enviar-los el mate­rial asse­gu­rant-nos que els arribi. Han par­lat aquest matí”, expli­cava Jaime Salas. La junta de l’Asso­ci­ació Girona Judo havia d’apro­var ahir fer aquesta cam­pa­nya durant una set­mana i, un cop reco­llit el mate­rial i dis­se­nyada la logística per enviar-lo a Ucraïna –Fon­ta­jau mateix serà la base–, fer-lo arri­bar al país que està sent ata­cat. “És l’única manera que tenim de col·labo­rar, des d’aquí.”

L’inte­gra­dor

El Club Fuji-Yama, fun­dat el 1977 per Jaime Salas, és l’embrió de l’actual Asso­ci­ació Girona Judo, que des del 2000 es va ins­tal·lar en una sala del pavelló de Fon­ta­jau. Orga­nit­za­dor del Congrés Inter­na­ci­o­nal de Judo Ciu­tat de Girona, que du a la ciu­tat refe­rents mun­di­als de la dis­ci­plina –com Zan­ta­ria–, des del 2015 i després de dos ascen­sos dis­pu­tava la 1a divisió esta­tal en què seria dos cops segon i dos ter­cer. El club també té un equip femení, per al qual aquest hivern incor­po­rava la cubana Lizan­dra Vinent, que en lidera l’equip i col·labora amb l’escola, on hi ha 500 nens i nenes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.