Atletisme

Duplantis, nascut per volar

Atletisme. El prodigi suec, a les portes del mundial en pista coberta de Belgrad, ja ha fixat l’horitzó en la simbòlica alçada dels 6,20 m en perxa

Armand Duplantis (1999) va penjar dilluns al vespre al seu compte de Twitter les imatges de la seva nova gesta, el rècord mundial de perxa amb 6,19 m a Belgrad, acompanyades de l’etiqueta #borntofly, “nascut per volar”. Una filosofia de vida. És el que ha fet des de ben petit. Des que el seu pare, Greg Duplantis, un exsaltador dels Estats Units amb una marca de 5,80 m, li va regalar la primera perxa per jugar. La seva mare, Helena Hedlund, havia estat heptatleta i jugadora de voleibol. I així, en un ambient familiar totalment atlètic, va anar creixent, superant rècords de precocitat i elevant el llistó a les altures.

Recordista amb 20 anys

Amb només 20 anys, ja era plusmarquista mundial absolut tant en pista coberta (6,18 m) com a l’aire lliure (6,15 m). Amb els seus registres, ja havia deixat enrere dos dels grans referents de l’especialitat, el seu bon amic, el francès Renaud Lavillenie (1986), i l’ucraïnès Sergey Bubka (1963). En les competicions indoor, van haver de passar 21 anys perquè en l’ara derruïda Donetsk Lavillenie afegís un centímetre a la plusmarca de Bubka (6,15 i 6,16 m). Des de la seva irrupció, Duplantis ja ha franquejat aquest alçada tres vegades en dos anys: 6,17 m a Torun i 6,18 m a Glasgow, tots dos salts al febrer del 2020, i 6,19 m, dilluns a Belgrad. La seva progressió havia estat meteòrica. Duplantis no estava acostumat que un llistó se li resistís més del compte i per això va esclatar d’alegria a l’Stark Arena de Belgrad. “Crec que he intentat els 6,19 m 50 vegades. Ha tardat molt a arribar. Mai hi havia hagut una alçada que m’hagi donat tants problemes, així que és una sensació molt bona. Ha estat una lluita molt dura durant aquests últims anys. Estic molt feliç”, va confessar després de la seva nova plusmarca. Duplantis ja va ser el primer atleta a trencar la barrera dels 6,15m a l’aire lliure (el 17 de setembre del 2020 a Roma) i ara està disposat a ser també el primer a volar per sobre de 6,20 m en pista coberta.

Curiosament, el rècord de Duplantis va arribar dos dies després que el nord-americà Christopher Nilsen, de 24 anys, elevés la plusmarca dels Estats Units fins a 6,05 m. Segur que la competència serà també un bon estímul perquè el prodigi suec no deixi de progressar. Més enllà dels rècords, Duplantis tindrà el diumenge 20 de març a la mateixa capital sèrbia la possibilitat de sumar el seu primer títol mundial en pista coberta. Un repte més per a un atleta nascut per volar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)