Vela

La gerra de plata de les cent guinees de la copa d’Amèrica viatge en primera classe

L’històric trofeu és un dels més antics del món i sempre està sota vigilància

El protagonista d’excepció de la presentació de Barcelona com a seu de la 37a edició de la copa d’Amèrica que s’ha de disputar el 2024 va ser el trofeu que s’atorga al guanyador: la gerra de plata de les cent guinees, també anomenat “Auld Mug” (vella gerra). És el trofeu més desitjat del món de la vela, un dels més antics del món i que viatja sempre en primera classe i amb una persona que el custodia. A més, ho fa dins del seu propi bagul, dissenyat per Louis Vuitton amb motiu del 150 aniversari del trofeu el 1998 i que ocupa dos seients a l’avió.

La persona responsable de la custòdia del trofeu coneix els requisits duaners de cada país, cosa que és complicat segons on vagi. A Barcelona va arribar procedent d’Auckland (Nova Zelanda) ja que està exposada a la sala d’honor del Royal New Zealand Yacht Squadron, club que representa l’Emirates Team New Zealand. La seguretat és prioritària i en viatjar, el trofeu no es queda mai sol i requereix en les exhibicions públiques dos guàrdies de seguretat a temps complet, sempre impecables, amb guants blancs i que tenen com a missió que ningú el toqui.

El trofeu de la copa d’Amèrica té fins i tot la seva pròpia personalitat i el seu número de viatger freqüent per als vols. El membre de seguretat que la custodia en el seient del costat és conegut informalment com la “dona del trofeu”. Quan es va demanar a algunes companyies aèries si podien configurar-li al trofeu un compte de viatger freqüent, els van comentar si és que estaven fent broma. Avui té bastants milers de punts registrats en aquest compte i la targeta platí al seu nom.

El trofeu pesa 134 unces (3,85 Kg.) i té 27 polzades (67,5 cm.) d’alt. Va ser comprada per Henry William Paget, Marquès d’Anglesey, a Robert Garrard, el joier reial, el 1848, i presentat pel Royal Yacht Squadron britànic com a trofeu al vencedor de la regata organitzada l’any 1851 amb motiu de l’exposició universal de Londres. Va ser una regata de 53 Km al voltant de l’Illa de Wight, que va implicar catorze vaixells britànics i un en representació de la ciutat de Nova York, l’Amèrica, que va aconseguir la victòria. En anar-se afegint els noms dels vencedors i resultats de les finals de les 36 edicions disputades fins avui, la seva alçada és d’1,10 metres i el seu pes de 15 Kg.

Ningú té en propietat el trofeu i la seva possessió temporal correspon al guanyador de la final de cada edició de la copa d’Amèrica, que ha de defensar oficialment i obligatòriament el títol davant els desafiadors en la següent edició.

El Team New Zealand ha guanyat quatre edicions de la copa d’Amèrica 1995, 2000, 2017 i 2021. L’any 1997 la gerra de plata de les cent guinees estava exposat a la sala d’honor del Royal New Zealand Yacht Squadron a Auckland, i va ser copejat amb un martell per un maori, Benjamí Nathan, com a protesta, ja que ho va considerar com un símbol de l’imperialisme blanc. El trofeu va ser portat a Londres i reconstruït pels seus forjadors originals, els joiers Garrard. Des de llavors està altament protegit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)