Tennis

Nadal, llegenda a París

El balear esborra el noruec Casper Ruud en una final absolutament còmoda per 6-3, 6-3 i 6-0 i obté el seu catorzè títol a Roland Garros

Atresora 22 gran eslams i es desmarca dels seus rivals Djokovic (20) i Federer (20)

Rafa Nadal (5) va reiterar la seva llegenda a Roland Garros amb un catorzè títol consumat en una final prou descafeïnada quant a joc contra el noruec Casper Ruud (8), que debutava en un partit decisiu de la màxima graduació: 6-3, 6-3 i 6-0 en 2h18. El balear, que supera amb 36 anys el català Andrés Gimeno, campió el 1972 amb 34 anys, com a jugador de més edat a conquerir el torneig, suma el seu 22è títol de gran eslam i es distancia de Novak Djokovic (20) i de Roger Federer (20), els seus dos rivals en la lluita per la història. Iguala l’alemanya Steffi Graf, que també en va obtenir 22, i es queda a un de la nord-americana Serena Williams (23), tot en l’era open. La mítica copa dels Mosqueters suposa el 92è títol ATP de Nadal. Tot i la lesió al peu que l’obliga a dosificar-se, completa de moment un curs espectacular després d’haver guanyat també la final de l’obert d’Austràlia amb una remuntada al rus Daniïl Medvédev. Avui pujarà una posició i serà quart del món, mentre que Ruud n’ascendirà dues i serà el sisè classificat de l’ATP.

El manacorí va segellar el primer break, molt matiner, en el segon joc. Ruud s’hi va regirar amb un contrabreak, però el balear va repetir (3-1) i va dominar amb autoritat el primer parcial, buscant reiteradament el revés del noruec per evitar tantes vegades com fos possible que s’invertís i colpegés la seva dreta poderosa (6-3).

Ruud, que curiosament s’entrena en l’acadèmia de Rafa Nadal de del 2018, coincidint el període amb la seva ascensió en el circuit, va trencar en el quart joc del segon acte (1-3), però la història es va repetir i Nadal va reaccionar de seguida restablint la igualtat (3-3). Un globus a fora per ben poc del noruec va permetre al manacorí trencar de nou i encarrilar el segon set amb una gran solvència (4-3). El noruec buscava sovint les deixades per tallar el ritme temut del manacorí, però Nadal estava ràpid de cames. Cinc jocs seguits el van catapultar i van posar contra les cordes Ruud (6-3).

La sensació de monòleg es va accentuar encara més en el tercer set, amb un Nadal absolutament llançat i fent molt mal amb el revés creuat aprofitant el passadís que el seu rival li concedia quan es cobria el revés. Ruud, se li veia a la cara, no tenia esma per revertir la situació. El balear, segur i determinat, va tancar en la primera pilota de partit amb un revés paral·lel.

El noruec ha completat un gran torneig en què ha derrotat rivals de qualitat però fins ara no s’havia trobat cap primera espasa, tot i la irrupció del jove i accelerat danès Holger Rune –el botxí de Stefanos Tsitsipas (4)–, i la final li va venir una mica gran. El fet que Nadal, Djokovic, Zverev i Alcaraz estiguessin en la part de dalt del quadre va provocar un cert desequilibri de forces.

LES DADES

112
triomfs
acumula Nadal a Roland Garros en 18 participacions. Ha perdut només tres partits.

ELS PROTAGONISTES

És increïble ser aquí amb 36 anys i guanyar. No sé què passarà en el futur, però lluitaré per estar el màxim d’anys possible lluitant
Sense el suport del meu equip de treball ja m’hauria retirat fa temps. Ara mateix és difícil descriure el que sento
Rafa Nadal
Ara sé què és jugar una final contra Nadal. No és gens fàcil i no soc la primera víctima. N’hi ha hagut abans
Casper Ruud
36
anys.
És el jugador de més edat que guanya a París i supera el català Andrés Gimeno, campió el 1972 amb 34 anys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)