Més esport

30 ANYS DELS JOCS DE BARCELONA

30 DE JULIOL. L’EQUIP UNIFICAT, HEREU DE LA UNIÓ SOVIÈTICA

Desmembrats i unificats

La Unió Soviètica havia dominat en el medaller dels Jocs de Seül i quatre anys més tard, a Barcelona, ja no existia

Les ex repúbliques soviètiques i el COI van pactar crear un equip únic perquè els esportistes de tots aquells països no es perdessin la cita olímpica, ja que no tenien reconeguts els seus comitès olímpics

A Barcelona, l’Equip Unificat va acabar dominant el medaller, com havia fet l’URSS a Seül, amb 112 medalles i 45 d’or

La Unió Soviètica va domi­nar el meda­ller dels Jocs Olímpics de Seül del 1988. Amb 132 meda­lles –55 d’or–, va superar la RD Ale­ma­nya i els Estats Units. Qua­tre anys després, en els Jocs de Bar­ce­lona, l’URSS ja no exis­tia. S’havia des­mem­brat en un munt de repúbli­ques. La RDA també havia des­a­pa­re­gut i Ale­ma­nya va com­pe­tir unida. La Unió Soviètica va des­a­parèixer ofi­ci­al­ment el 21 de desem­bre del 1991, quan els repre­sen­tants de les repúbli­ques d’Armènia, l’Azer­baid­jan, Bie­lorússia, el Kazakhs­tan, el Kir­gui­zis­tan, Moldàvia, Rússia, el Tad­jikis­tan, el Turk­me­nis­tan, Ucraïna i l’Uzbekis­tan van cons­ti­tuir la Comu­ni­tat d’Estats Inde­pen­dents (CEI).

Totes aques­tes repúbli­ques volien par­ti­ci­par als Jocs i el COI també volia que hi fos­sin, però el procés no era sen­zill. Així va néixer l’Equip Uni­fi­cat, que es va estre­nar als Jocs d’hivern d’Albert­vi­lle del 1992 i va ser l’aixo­pluc per als Jocs de Bar­ce­lona dels atle­tes de les ex repúbli­ques soviètiques que no tenien reco­ne­gut ofi­ci­al­ment un comitè olímpic propi, cosa que sí que tenien Lituània, Estònia i Letònia. El 9 de març del 1992, el COI va reconèixer pro­vi­si­o­nal­ment els comitès de dotze repúbli­ques sor­gi­des de la des­com­po­sició de l’URSS –Rússia, Bie­lorússia, Ucraïna, Armènia, Geòrgia, l’Azer­baid­jan, Moldàvia, l’Uzbekis­tan, el Turk­me­nis­tan, el Tad­jikis­tan, el Kir­gui­zis­tan i el Kazakhs­tan–. Els atle­tes de tots aquests països que havien anat decla­rant la inde­pendència durant l’any 1991 van ser els que van par­ti­ci­par en els Jocs din­tre de l’Equip Uni­fi­cat de la Comu­ni­tat d’Estats Inde­pen­dents i van ser repre­sen­tats per l’himne i la ban­dera olímpica.

A Bar­ce­lona, l’Equip Uni­fi­cat va aca­bar domi­nant el meda­ller, com havia fet l’URSS a Seül, amb 112 meda­lles i 45 d’or, superant els Estats Units. Va ser el cant del cigne del que havia estat una de les grans potències olímpi­ques. Rússia no ha estat mai l’URSS i el dopatge d’estat –una pràctica here­tada de l’època soviètica, tot i que, al con­trari que en la RDA, no es va poder pro­var– l’ha aca­bat exclo­ent dels Jocs com a equip.

Un dels esports que havien estat clau en l’èxit soviètic era la gimnàstica artística i Bar­ce­lona no va ser cap excepció. El 30 de juliol, la ucraïnesa Tati­ana Gutsu va acon­se­guir la meda­lla d’or en la com­pe­tició indi­vi­dual i, tres dies després, el bie­lorús Vitali Sxerbo es va con­ver­tir en la figura indis­cu­ti­ble de la com­pe­tició mas­cu­lina de gimnàstica en tan­car la seva par­ti­ci­pació amb sis meda­lles d’or. De les 17 meda­lles d’or que es van posar en joc a Bar­ce­lona en la gimnàstica artística, l’Equip Uni­fi­cat en va gua­nyar deu.

Un tele­grama del 1951

“Esti­mats senyors, us infor­mem que un comitè olímpic ha estat creat a l’URSS. Aquest comitè olímpic ha exa­mi­nat les regles del COI i declara que les accepta. El Comitè Olímpic de l’URSS demana ser admès en el si del COI.” Aquest tele­grama que es va rebre a la seu del COI a Lau­sana el 23 d’abril del 1951 va donar una nova dimensió a l’olim­pisme i va ser l’inici d’una nova era en l’esport. La Unió Soviètica havia aca­bat la pere­gri­nació que havia començat amb la Revo­lució d’Octu­bre i deci­dia que l’esport i els Jocs Olímpics, fins lla­vors cosa de bur­ge­sos, impe­ri­a­lis­tes i capi­ta­lis­tes, s’hau­ria de fer amb la seva presència. La ines­pe­rada petició soviètica va tenir una ràpida res­posta i el 7 de maig del 1951, en la 45a sessió que va fer a Viena, el COI va accep­tar la can­di­da­tura del comitè de l’URSS per 31 vots a favor i tres en con­tra. L’URSS es va estre­nar als Jocs el 1952, a Hèlsinki.

L’equip soviètic va gua­nyar a Hèlsinki 22 títols i un total de 71 meda­lles. La guerra freda en l’esport amb els Estats Units –40 títols i 76 meda­lles– havia començat. La taula de meda­lles final dels Jocs es va con­ver­tir en un ele­ment del nivell de les colli­tes agrícoles, la pro­ducció indus­trial o el llançament de satèl·lits en la lluita entre soviètics i nord-ame­ri­cans. A veure qui n’acon­se­guia més. A Mel­bourne, el 1956, l’URSS ja va gua­nyar més meda­lles que els Estats Units (98 a 74, 37 a 32 d’or), un domini que es repe­ti­ria a Roma, el 1960 (103 a 71, 43 a 34 d’or). El 1964, a Tòquio, els soviètics van gua­nyar més meda­lles, 96 a 90, però els ame­ri­cans en van acon­se­guir més d’or (36 a 30). A Mèxic, el 1968, els Estats Units van domi­nar amb 107 meda­lles, 45 d’or (con­tra 91 dels soviètics, amb 29 d’or). A Munic, el 1972, l’URSS va recu­pe­rar la ini­ci­a­tiva, que va man­te­nir tant en total de meda­lles com de títols tant a Mont-real el 1976 com a Mos­cou el 1980, amb boi­cot dels Estats Units, fins a la seva última apa­rició a Seül el 1988 –tret del 1984, quan va boi­co­te­jar els Jocs.

71
medalles.
L’URSS va aconseguir 71 medalles en els Jocs del 1952, en la seva primera aparició olímpica.
132
medalles.
L’URSS va aconseguir 132 medalles en els Jocs del 1988, en la seva última aparició olímpica.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)