Atletisme

30 ANYS DELS JOCS DE BARCELONA

31 DE JULIOL. DANIEL PLAZA, EL PRIMER OR EN L’ATLETISME

L’or de Plaza obre una gran etapa

Daniel Plaza és el primer atleta català campió olímpic

A partir d’aquell or, els marxadors van pujar al podi en totes les grans competicions fins a Atlanta 96

Plaza i Massana eren la segona generació d’èxit de la marxa catalana i els seus entrenadors havien estat els protagonistes de la primera

La tarda del 31 de juliol del 1992 Daniel Plaza va gua­nyar la meda­lla d’or en la final dels 20 quilòmetres marxa i es va con­ver­tir en el pri­mer atleta català que era campió olímpic. El mar­xa­dor del Prat superava així la gesta que Jordi Llo­part, el seu entre­na­dor, havia fet el 1980 a Mos­cou quan es va empor­tar la plata en els 50 quilòmetres marxa. Plaza es va impo­sar sense opo­sició amb 1h21:45 al cana­denc Gui­llaume Leblanc (1h22:25) i l’italià Gio­vanni de Bene­dic­tis (1h23:11) en una prova mar­cada també per la des­qua­li­fi­cació de Valentí Mas­sana en ple ascens a Montjuïc –800 metres ter­ri­bles–, quan ja tenia la segona posició con­so­li­dada. Mas­sana havia rebut la ter­cera amo­nes­tació una bona estona abans, però no la hi van mos­trar fins que estava a punt d’entrar a l’estadi. Quan va aten­dre la premsa després de la prova, Plaza va expli­car que quan va cre­uar la línia d’arri­bada es va girar per espe­rar Mas­sana i abraçar el seu com­pany, però va veure que no hi era.

Plaza estava entre­nat per Jordi Llo­part, i Mas­sana, per Josep Marín, que a més era el selec­ci­o­na­dor espa­nyol en aquells Jocs. Llo­part i Marín van ser els atle­tes, que de la mà de Moisés Llo­part en el nucli del GCR La Seda del Prat de Llo­bre­gat, van situar la marxa cata­lana a l’elit mun­dial amb els seus èxits en els grans cam­pi­o­nats a finals de la dècada dels setanta i prin­ci­pis dels vui­tanta. Llo­part havia estat campió d’Europa (1978) i sub­campió olímpic (1980) i Marín havia estat plata i bronze en el mun­dial (1983 i 1987) i campió i sub­campió d’Europa (1982).

Plaza i Mas­sana eren la segona gene­ració d’èxit de la marxa cata­lana i els seus entre­na­dors havien estat els pro­ta­go­nis­tes de la pri­mera. Plaza tenia 26 anys el dia que va gua­nyar l’or olímpic i Mas­sana, 22. Tots dos havien tas­tat els podis inter­na­ci­o­nals de joves. Plaza havia estat sub­campió d’Europa júnior el 1985 i Mas­sana, sub­campió del món júnior el 1988 i sub­campió (1987) i campió d’Europa júnior (1989) i també havien tret el cap amb èxit en les com­pe­ti­ci­ons abso­lu­tes. Plaza ja havia estat als Jocs de Seül del 1988 (12è en els 20 quilòmetres) i havia gua­nyat la plata en l’euro­peu del 1990, en què Mas­sana havia estat cinquè. En el mun­dial del 1991, Plaza va cre­uar ter­cer la línia d’arri­bada, però va ser des­qua­li­fi­cat 15 minuts després, quan estava ate­nent els peri­o­dis­tes.

Tot i aquests bons ante­ce­dents, està clar que els 20 quilòmetres marxa de Bar­ce­lona va mar­car l’inici d’una etapa dau­rada. Entre el 1992 i el 1996, els mar­xa­dors cata­lans van pujar al podi en totes les com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals –Jocs Olímpics, cam­pi­o­nats del món i d’Europa– que es van dis­pu­tar. L’any següent als Jocs de Bar­ce­lona es van dis­pu­tar el cam­pi­o­nat del món a Stutt­gart i Mas­sana es va poder aga­far la revenja i va gua­nyar l’or en els 20 quilòmetres en què Plaza va aca­bar ter­cer i Jaume Bar­roso, quart. Les mar­xa­do­res també es van afe­gir a la festa i Encarna Gra­na­dos va gua­nyar el bronze en els 10 quilòmetres –la pri­mera meda­lla d’una cata­lana en una prova feme­nina en un mun­dial–. El 1994 va ser el torn dels cam­pi­o­nats d’Europa. Mas­sana va tor­nar a pujar al podi, ter­cer en aquesta ocasió, i Plaza també va tor­nar a tas­tar l’amar­gor de la des­qua­li­fi­cació. El 1995, un altre cop mun­di­als i Mas­sana va gua­nyar la plata en els 20 quilòmetres men­tre que Plaza va tor­nar a ser des­qua­li­fi­cat. Els Jocs Olímpics d’Atlanta, el 1996, van tan­car aquest cicle tri­om­fal. Mas­sana va gua­nyar el bronze, ara en els 50 quilòmetres marxa, i Plaza va aca­bar onzè en els 20 quilòmetres. Ni un ni l’altre tor­na­rien a pujar al podi en uns Jocs Olímpics, un cam­pi­o­nat mun­dial o un euro­peu, tot i que Mas­sana encara faria una bona col·lecció de llocs de fina­lista fins al mun­dial del 2001, amb un des­ta­cat quart lloc en els 50 quilòmetres dels Jocs de Syd­ney del 2000.

Mas­sana i les meda­lles

Valentí Mas­sana no va gua­nyar cap meda­lla als Jocs de Bar­ce­lona, però va pro­ta­go­nit­zar una polèmica amb unes decla­ra­ci­ons que va fer després de la final. El mar­xa­dor de Vila­de­cans va afir­mar: “Daniel ha acon­se­guit la meda­lla d’or i aquesta meda­lla és per a ell. No exis­teix l’atle­tisme espa­nyol. Les meda­lles no són per a Espa­nya. No són de ningú. Són per a qui les gua­nya. Aquest or és per a Daniel i per a ningú més. Se l’ha gua­nyat i se l’empor­tarà a casa seva. No sé per què diuen que Espa­nya gua­nya meda­lles.” Pre­gun­tat sobre si el que havia pas­sat en els 20 quilòmetres era un tri­omf de la marxa cata­lana, Mas­sana va res­pon­dre: “Això sí.”

1992
Jocs Olímpics.
Daniel Plaza, or en els 20 km
1993
Mundial.
Valentí Massana i Daniel Plaza, or i bronze en els 20 km; Encarna Granados, bronze en els 10 km
1994
Europeu.
Valenti Massana, bronze en els 20 km
1995
Mundial.
Valenti Massana, plata en els 20 km
1996
Jocs Olímpics.
Valentí Massana, bronze en els 50 km
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.