Atletisme

L’origen de l’europeu

La 25a edició del campionat d’Europa comença demà a Munic; la primera edició es va fer el 1934

La IAAF no va autoritzar el campionat continental fins al 1932. El campionat d’Anglaterra, creat el 1880, va ser considerat durant molt anys el torneig en què els millors europeus es veien les cares fora dels Jocs Olímpics

Les dones van haver d’esperar fins a la segona edició del campionat, el 1938 per participar-hi; ells a París, elles a Viena

Demà arrenca a Munic la 25a edició del cam­pi­o­nat d’Europa d’atle­tisme. La pri­mera es va dis­pu­tar el 1934, a Torí (Itàlia), només amb par­ti­ci­pació mas­cu­lina. Aquell 7 de setem­bre del 1934 cul­mi­nava un procés que s’havia ini­ciat el 1926 i que va tro­bar l’opo­sició ini­cial de la fede­ració inter­na­ci­o­nal, que no va cedir fins al 1932.

Per enten­dre aquesta situ­ació cal situar-se en el con­text espor­tiu d’aque­lla època. L’atle­tisme era l’esport rei dels Jocs Olímpics des de la pri­mera edició, el 1896, però en canvi el pri­mer cam­pi­o­nat d’Europa no es va dis­pu­tar fins al 1934 i la pri­mera edició del cam­pi­o­nat del món es va fer espe­rar fins al 1983. Tot té una ràpida i clara expli­cació.

El 17 de juliol del 1912, tres dies després de la dis­puta de l’última prova d’atle­tisme dels Jocs d’Esto­colm, repre­sen­tants de 17 països es van tro­bar a la capi­tal sueca per cons­ti­tuir un orga­nisme que s’encar­regués de regu­lar el que ja era esport rei dels Jocs. Un any després, a Berlín, es va fun­dar ofi­ci­al­ment la IAAF (Fede­ració Inter­na­ci­o­nal d’Atle­tisme Ama­teur). Els pares de la IAAF van ser fidels a la com­pe­tició que havia aju­dat a con­ver­tir el seu esport en el que començava a ser en aquells moments i el seu pri­mer regla­ment, el 1913, va esta­blir que “les pro­ves d’atle­tisme dels Jocs Olímpics seran reco­ne­gu­des com si fos­sin els cam­pi­o­nats del món de la IAAF”. O sigui, que tots els atle­tes que van ser cam­pi­ons olímpics des de París, el 1920, fins a Mos­cou, el 1980, ho hau­rien de ser con­si­de­rats, també, del món.

Si a nivell mun­dial la IAAF va aga­far aquest com­promís, a nivell euro­peu va ser el pres­tigi dels cam­pi­o­nats d’Angla­terra, orga­nit­zats per l’Ama­teur Ath­le­tic Asso­ci­a­tion (AAA) des del 1880, que també va aju­dar que, durant anys, la resta de països euro­peus no sen­tis­sin la neces­si­tat de fer un cam­pi­o­nat con­ti­nen­tal. Els cam­pi­o­nats de l’AAA esta­ven oberts a atle­tes d’arreu del món i ser-ne el campió era el major èxit que un atleta podia acon­se­guir en aquells temps –després de ser campió olímpic, és clar–. El neer­landès Chris­ti­aan Ber­ger, que seria el pri­mer campió d’Europa dels 100 i els 200 m, va ser el campió de l’AAA de les 100 iar­des el 1930 i de les 200 iar­des el 1933 i el seu com­pa­tri­ota Willem Peters va ser campió de tri­ple de l’AAA del 1927 el 1930 i pri­mer campió d’Europa el 1934.

La pri­mera idea d’orga­nit­zar un cam­pi­o­nat d’Europa pròpia­ment dit va ser de Szilárd Stanko­vits, pre­si­dent de la fede­ració hon­ga­resa, que l’any 1926 va pre­sen­tar la seva pro­posta al congrés de la IAAF a la Haia. Ni el con­sell direc­triu ni el congrés de la IAAF van donar suport a la pro­posta. La tra­dició que el gran cam­pi­o­nat trans­na­ci­o­nal de l’atle­tisme eren els Jocs i els pro­ble­mes finan­cers van blo­que­jar la demanda. Stanko­vits no es va ren­dir i va anar acon­se­guint suports molt potents –Ale­ma­nya, França i Itàlia– i en el congrés de la IAAF el 1932 a Los Ange­les coin­ci­dint amb els Jocs Olímpics, la fede­ració inter­na­ci­o­nal hi va donar el vis­ti­plau.

En aque­lla època no hi havia fede­ra­ci­ons con­ti­nen­tals. Va ser jus­ta­ment la ini­ci­a­tiva de fer aquest pri­mer cam­pi­o­nat d’Europa el que pro­vo­ca­ria la cre­ació del pri­mer comitè con­ti­nen­tal dins de la IAAF: l’euro­peu. El setem­bre del 1933 la IAAF va apro­var el regla­ment del cam­pi­o­nat d’Europa i la pri­mera reunió del nou comitè euro­peu, pre­si­dit per Stanko­vits, es va fer el gener del 1934. Itàlia va dema­nar orga­nit­zar a Torí aquell pri­mer cam­pi­o­nat d’Europa, que es dis­pu­ta­ria a l’estadi muni­ci­pal de la capi­tal del Pie­mont, que lla­vors por­tava el nom de Benito Mus­so­lini. 226 atle­tes de 23 països van par­ti­ci­par en aquell cam­pi­o­nat, al qual no va assis­tir Angla­terra, que es con­si­de­rava ser­vida amb els seus pro­pis cam­pi­o­nats. No hi va haver repre­sen­tació espa­nyola ni cata­lana a Torí. El pri­mer espa­nyol no hi va par­ti­ci­par fins a la quarta edició del cam­pi­o­nat, el 1950 i els pri­mers cata­lans, en la cin­quena, el 1954.

Les dones van haver d’espe­rar fins a la segona edició del cam­pi­o­nat, el 1938 per par­ti­ci­par-hi. I encara ho van fer sepa­ra­des dels homes: ells a París, elles a Viena. Els anys 20 i 30 van ser temps de con­flicte entre el Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI) i la IAAF amb la Fede­ració Espor­tiva Feme­nina Inter­na­ci­o­nal (FSFI), cre­ada el 1921 i que llui­tava per la presència feme­nina als Jocs Olímpics i que entre el 1921 i el 1934 va orga­nit­zar vuit cam­pi­o­nats exclu­si­va­ment feme­nins. Els cam­pi­o­nats de l’AAA que abans hem esmen­tat no van tenir pro­ves feme­ni­nes fins al 1923 –orga­nit­za­des per la Women’s Ama­teur Ath­le­tic Asso­ci­a­tion (WAAA)– i no es van fer a la mateixa seu que els homes fins al 1988.

1896
Jocs Olímpics .
Primera edició a Atenes
1934
Campionat d’Europa.
Primera edició a Torí
1983
Campionat del món.
Primera edició a Hèlsinki
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.