Atletisme

Berlín, la ciutat dels rècords

Atletisme. El registre estratosfèric de Kipchoge –2h01:09– acosta una mica l’home al mite de les dues hores, altre cop a la capital alemanya, escenari de les últimes vuit marques universals

Berlín. Ni fred, ni calor. Onze graus. Sense vent. Un atleta africà, pre­fe­rent­ment kenyà, que s’aixe­qui a tres quarts de 6 del matí cada dia i se’n vagi a dor­mir a les 9 del ves­pre. No gaire alt, 1,67 m, si pot ser. Per­se­ve­rant. Que s’entreni, mengi i dormi, el gran secret. Metòdic fins al moll de l’os. 210 quilòmetres per set­mana. De 58 qui­los. Veterà: 37 anys a punt de fer els 38. Amb milers de quilòmetres a les plan­tes dels peus i aliè al dolor. A l’esforç. Es reco­mana que sigui pràcti­ca­ment inhumà.

El resul­tat de la suma dels paràmetres és un nou rècord del món sig­nat pel grandiós Eliud Kipc­hoge –2h01:09–, el bicampió olímpic que coneix els car­rers del traçat ber­linès com el rebe­dor de casa seva. No en va, hi ha gua­nyat qua­tre cops i ha esmi­co­lat dues vega­des el rècord –diu­menge el va rebai­xar de 30 segons–. Berlín, amb la majes­tu­osa porta de Bran­den­burg pre­si­dint la recta final i una gran ger­nació enfer­vo­rida que s’esgar­ga­me­lla la gola per ani­mar herois, s’ha con­ver­tit en un esce­nari fetitxe i ha dis­fru­tat de la cele­bració de les vuit últi­mes plus­mar­ques mun­di­als en els últims vint anys, mono­poli africà. L’últim intrús del lli­bre dels rècords dels 42,195 quilòmetres és el bra­si­ler Ronaldo da Costa, que el 1998, també a Berlín, va fer 2h06:05, a anys llum dels 2:55.18 de John Hayes (EUA) del 1908 a Lon­dres, el pri­mer docu­men­tat, però encara pri­mi­geni res­pecte del regis­tre uni­ver­sal actual.

L’extra­ter­res­tre Kipc­hoge, del qual el seu tècnic des de fa més de vint anys, Patrick Sang, subrat­lla el mag­ne­tisme per­so­nal i la humi­li­tat i ho con­tex­tu­a­litza expli­cant que con­testa sem­pre a tot­hom amb el mòbil, va cre­uar la meta amb un som­riure i gai­rebé sense esbu­fe­gar. Satis­fet. Un com­po­nent del seu equip li va eixu­gar la suor de la cara. Es va abraçar a un grup de gent pro­pera exci­tada per l’emoció i es va fer foto­gra­fies. Com si res. Ningú no diria que aca­bava de córrer dues hores a un ritme frenètic i molt cons­tant, entre 2:45 i 2:55 per quilòmetre.

Fisi­o­te­ra­peuta català

Un dels com­po­nents de l’equip del cam­pa­ment de Kap­ta­gat, a la vall del Rift, al sud-est de Kenya, un labo­ra­tori entre euca­lip­tus a 2.000 metres d’alti­tud, és el fisi­o­te­ra­peuta i exat­leta català Marc Roig (Sant Pol de Mar, 1984), que des del 2016 viu a Eldo­ret (Kenya) i vet­lla, entre altres fun­ci­ons, pels músculs de Kipc­hoge. El mares­menc havia tre­ba­llat abans a Addis Abeba (Etiòpia) l’any 2015 amb Kene­nisa Bekele, un altre dels grans de la distància.

L’Ineos 1:59 Challenge, punt de partida

Kipchoge va córrer la marató amb un temps sideral d’1h59:40 amb 41 llebres en una cursa de gran poder mediàtic batejada amb el nom Ineos 1:59 Challenge, en què va exhibir-se tot sol a Viena el 12 d’octubre del 2019. La IAAF no homologa els resultats de curses similars, perquè no hi ha competidors i perquè no n’ha pogut verificar el recorregut, entre altres especificacions. El kenyà lluitarà ara per ser el primer home a baixar de les dues hores amb un registre oficial. També es vol penjar el tercer or olímpic el 2024 a París. Abans ho havia intentat en els 5.000 metres, amb un bronze a Atenes 2004 i una plata a Pequín 2008 i un títol mundial el 2003 a París, que l’espera amb els braços oberts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)