Gimnàstica

JOEL PLATA

GIMNASTA OLÍMPIC DEL CG SANT BOI

“El sisè lloc per equips va ser un moment màgic”

“Sempre treballo i entreno amb aquests companys i veure’ns tots junts en la final del mundial de Liverpool va ser com l’objectiu perfecte”

“Per al 2023 el principal objectiu és guanyar-nos la plaça olímpica a Anvers”

La psicologia és una eina que ens ajuda molt, no només per afrontar la preparació i la competició de la gimnàstica, sinó per a la vida quotidiana

Joel Plata (Vila­de­cans, 1998) no ha parat de créixer des que es va repren­dre la com­pe­tició després del con­fi­na­ment per la pandèmia. Debut en els Jocs Olímpics de Tòquio, on es va que­dar a les por­tes de la final, setè lloc en el con­curs com­plet del mun­dial de Kitakyushu el 2021 i quart en l’euro­peu de Munic 2022, a més d’obte­nir la meda­lla de bronze en la barra, i divui­tena plaça en la final del mun­dial de Liver­pool, a prin­ci­pis de novem­bre. Són només alguns dels èxits que han anat engrei­xant el pal­marès del gim­nasta català de referència en aquest moment. Plata, però, no dubta a asse­nya­lar el sisè lloc per equips de la selecció espa­nyola en el dar­rer mun­dial com el resul­tat de més valor d’aquesta última etapa. Una sisena posició històrica, igua­lant el millor resul­tat de sem­pre a Stutt­gart 2007, que aplana el camí cap als Jocs de París 2024. També van con­tri­buir a aquest gran resul­tat els altres dos cata­lans de l’equip, Thi­erno Dia­llo (Egiba Man­resa) i el jove Pau Jiménez (Salt GC), que va exer­cir de reserva.

Què és el que més valora dels grans resul­tats que ha acon­se­guit en els dos últims cur­sos?
El sisè lloc de la final per equips d’aquest últim mun­dial, sens dubte. Sem­pre tre­ba­llo i entreno amb aquests com­panys i tots ple­gats estem fent un esforç molt gran. Estar junts en una final i veure’ns en el sisè lloc per mi va ser com l’objec­tiu per­fecte.
Com valora la seva actu­ació del mun­dial?
L’objec­tiu era acce­dir a la final per equips i inten­tar acon­se­guir-ho per segon cop en la història, i ho vam fer després de quinze anys. A més de pas­sar a la final, vam man­te­nir el sisè lloc de la qua­li­fi­cació i no ens vam que­dar gaire lluny de la lluita pel podi. Va ser un moment màgic. Va ser un mun­dial molt bo. Estem pujant molt com a equip. A l’euro­peu ja vam aca­bar ter­cers en la qua­li­fi­cació, tot i que en la final després no vam poder repe­tir.
En l’aspecte per­so­nal, la càrrega d’haver fet dos con­cur­sos com­plets prèvia­ment li va pas­sar fac­tura en la final indi­vi­dual?
No, estava molt ben pre­pa­rat física­ment, però hi ha dies que no surt. En tot cas, estic con­tent perquè va sor­tir el dia que tocava, que era la final per equips. La final indi­vi­dual era per gau­dir-ne. Si acon­se­guia un bon lloc, molt bé, i si no era qüestió de gau­dir-la, i així ho vaig fer.
Tam­poc devia haver-hi gaire gim­nas­tes que fes­sin els sis apa­rells tres vega­des.
Només vam ser qua­tre: el xinès Zhang Boheng, el nord-ame­ricà Brody Malone, el bra­si­ler Caio Souza i jo.
Suposo que això també dona molt de valor a tota la feina que va fer en el mun­dial.
Sí, i sobre­tot veure que els meus com­panys con­fien en mi. Això em dona molta força.
Amb el sisè lloc de Liver­pool, segur que afron­ta­ran amb molta més moral i con­fiança el pròxim mun­dial, que repar­tirà més pla­ces per als Jocs de París.
El podi del mun­dial de Liver­pool [Xina, Japó i Gran Bre­ta­nya] ja s’ha gua­nyat la plaça i en la pròxima edició, a Anvers, els dotze pri­mers com­ple­ta­ran la par­ti­ci­pació olímpica. Sabem que encara hi ha països que poden pujar perquè en aquest cam­pi­o­nat no van fer una bona qua­li­fi­cació, però és evi­dent que aquest sisè lloc ens dona molta moral amb vista la cursa olímpica. Hem fet un any molt bo, podem con­ti­nuar crei­xent i crec que ho acon­se­gui­rem.
Per­so­nal­ment, en què creu que té marge de millora?
Estem millo­rant en gai­rebé tots els apa­rells. Res­pecte a l’euro­peu, hem pujat el grau de difi­cul­tat en tots. Penso que encara tinc marge de millora en la difi­cul­tat i podem aca­bar de fer millor exe­cució i pujar punts. Crec que el meu con­curs com­plet pujarà i també puc fer molt millor la barra, i un segon salt més bo.
Després del parèntesi per la pandèmia, per fi es va poder recu­pe­rar el tro­feu Joa­quim Blume després de qua­tre anys. Què repre­senta per a vostè?
És una com­pe­tició que m’agrada molt perquè és a casa meva i poden venir la meva família i els amics. De petit ja havia anat a veure’l i des que hi par­ti­cipo no només hi com­pe­teixo, sinó que intento pujar al podi, cosa que vaig poder acon­se­guir amb la ter­cera posició d’aquesta última edició.
Quins seran els rep­tes per al 2023?
Tor­nar a l’euro­peu [serà a l’abril a Antalya] a veure si podem igua­lar o millo­rar la posició del con­curs com­plet de Munic, i clas­si­fi­car-nos per a alguna final per apa­rells. En tot cas, pot ser que a prin­ci­pis d’any encara no esti­guem del tot bé perquè tot anirà enfo­cat amb vista al mun­dial d’Anvers. És l’objec­tiu pri­mor­dial: gua­nyar-nos la clas­si­fi­cació olímpica. La resta que­darà en un segon pla.
Als Jocs es va que­dar a les por­tes de la final dels 24 millors. Té una espi­neta cla­vada?
Sí, a Tòquio va ser dur que­dar-se tan a prop de la final, però també estava molt con­tent perquè havia com­plert el somni de com­pe­tir en uns jocs olímpics. En els següents m’encan­ta­ria ser a la final del con­curs com­plet i si la féssim per equips seria la pri­mera vegada en la història, i aquesta és la que més m’agrada. En els de Lon­dres 2012 no hi van acce­dir per molt poc. Van ser novens, a menys de dues dècimes del vuitè lloc.
A Tòquio es va par­lar molt dels pro­ble­mes de salut men­tal de Simone Biles. Després també hem cone­gut la bio­gra­fia de Ger­vasi Deferr. Dis­po­seu de suport psi­cològic?
Sí, gai­rebé tots tre­ba­llem amb psicòlegs. És una eina que ens ajuda molt no només per afron­tar la pre­pa­ració i la com­pe­tició de la gimnàstica, sinó per a la vida quo­ti­di­ana. Per a mi, tenir pau men­tal és una de les coses més impor­tants. És essen­cial.
El seu excom­pany Rubèn López s’ha embar­cat en la pla­ta­forma mul­timèdia WX-Aca­demy. Què li sem­bla?
Quan va dei­xar la gimnàstica d’elit van ser uns moments tris­tos perquè dei­xava d’entre­nar amb un dels meus millors amics i un dels meus refe­rents, tant per com es pre­pa­rava com per la seva manera de viure. Amb aquest pro­jecte ha con­ti­nuat demos­trant que té les idees molt clares i tre­ba­lla per acon­se­guir tot el que desitja. L’admiro molt per la seva men­ta­li­tat i la capa­ci­tat de tre­ball. El pro­jecte del WX-Aca­demy és una bru­ta­li­tat. Quan m’ho va expli­car sabia que ell seria capaç de fer-ho tan­gi­ble.
Com es veu en el futur, li agra­da­ria con­ti­nuar vin­cu­lat a la gimnàstica?
Estic estu­di­ant INEF, però no penso gaire en el futur perquè no m’agrada acce­le­rar els pro­ces­sos. Quan s’aca­bin els Jocs de París 2024 miraré com estic i penso que seguiré, però ara mateix no ho puc dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.