Atletisme

La mitja i la marató de Barcelona s’aproximen a les xifres prepandèmiques

A tres setmanes per a la mitja ja es comptabilitzen 17.000 inscripcions, i per a la marató, que es disputa el 19 de març, 12.000

Després de dos anys com­pli­cats, amb can­vis de data i escassa par­ti­ci­pació per la pandèmia, la mitja i la marató de Bar­ce­lona han començat clara­ment la remun­tada, amb xifres que ja s’apro­xi­men a l’època pre­co­vid. Així ho han anun­ciat els orga­nit­za­dors i el regi­dor d’Esports David Escudé aquest matí en una tro­bada amb els mit­jans de comu­ni­cació. A tres set­ma­nes per a la mitja marató (19 de febrer), ja es comp­ta­bi­lit­zen 17.000 ins­crip­ci­ons, men­tre que per a la marató (19 de març) se n’han tra­mi­tat 12.000.

Dates habi­tu­als

“Ja hem recu­pe­rat el calen­dari nor­mal de les dues cur­ses. Pel nom­bre d’ins­crits, ja veiem que serà una edició molt espe­cial i volem batre el rècord de les últi­mes edi­ci­ons i arri­bar als 18.000 cor­re­dors. És un orgull que la nos­tra ciu­tat sigui la pro­ta­go­nista d’una de les millors mit­ges mara­tons d’Europa, on aquest any ja han con­fir­mat la seva par­ti­ci­pació grans atle­tes inter­na­ci­o­nals”, ha remar­cat David Escudé. La mitja marató de Bar­ce­lona és l’única que té el segell Gold Label de la World Ath­le­tics, una dis­tinció que aquest curs també tindrà la marató. Pel que fa als rànquings, fins a cinc regis­tres acon­se­guits a Bar­ce­lona el 2022 es van col·locar entre les 25 pri­me­res mar­ques mun­di­als de l’any en mitja marató.

Teklu, Jepkos­gei i Dibaba encapçalen el car­tell

Més enllà del nom­bre de par­ti­ci­pants, també des­ta­quen els caps de car­tell de la mitja marató. L’etíop Haftu Teklu inten­tarà allar­gar els seu idil·li amb la prova bar­ce­lo­nina, després d’haver-hi tri­om­fat en les dues últi­mes edi­ci­ons, amb sen­gles rècords del cir­cuit, el 2021 amb 59:39 i el 2022 amb 59:06. En la cursa feme­nina es pre­veu un duel apas­si­o­nant entre Joy­ci­line Jepkos­gei i Gen­zebe Dibaba. La kenyana, amb mar­ques de 1h04:51 i 2h17:43, té un pal­marès espec­ta­cu­lar en pro­ves en ruta, on des­ta­quen les victòries en dues de les grans mara­tons mun­di­als, la de Nova York del 2019 i la de Lon­dres del 2021. Dibaba és una superes­tre­lla de la pista –té el rècord mun­dial de 1.500 m en 3:50.07–, cada cop més ave­sada a l’asfalt. De fet, el 2020 ja va vèncer en la mitja marató de València amb 1h05:18. Segur que entre totes dues vol­dran assal­tar la històrica plus­marca de Flo­rence Kipla­gat (1h05:19), acon­se­guida en l’edició de 2015.

Els prin­ci­pals adver­sa­ris de Teklu en el repte d’asso­lir una ter­cera victòria seran el seu com­pa­tri­ota Bir­hanu Legese (59:20) i el neer­landès Abdi Nage­eye (59:55). També des­taca la par­ti­ci­pació de l’ale­many Ric­hard Rin­ger (1h01:33), pro­ta­go­nista d’una de les ges­tes de l’euro­peu de Munic acon­se­guint l’or de marató després d’una remun­tada espec­ta­cu­lar en què va superar l’isra­elià Maru Teferi a 10 metres de l’arri­bada.

El repte de bai­xar de les 2h05

Tot i que fal­ten gai­rebé dos mesos per a la marató, els orga­nit­za­dors ja han anun­ciat el nom d’un dels par­ti­ci­pants d’elit, el kenyà Reu­ben Kiprop Kipyego (2h03:55) amb el propòsit de tren­car la bar­rera de les 2h05. El mes de maig pas­sat, l’etíop Yihu­ni­ligne Adane va esta­blir el nou rècord de la prova en 2h05:52. El direc­tor de la cursa, Mauro Llo­rens, ha expli­cat que es faran alguns retocs al cir­cuit perquè la prova pugui ser encara més ràpida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)