Handbol

JORDI RIBERA

SELECCIONADOR ESPANYOL D’HANDBOL

“És un orgull la capacitat de l’equip per reformular-se”

“En el mundial s’ha demostrat que la selecció mai ha perdut la cara i en els moments més difícils ha trobat altres maneres de poder competir”

“Mai m’he obsessionat amb les medalles, però m’agrada que els equips siguin identificables i tinguin un alt nivell competitiu”

Hem aconseguit que tothom tingui clar que el col·lectiu és el més important, i que tothom s’ha de sacrificar
La integració dels nous és una altra marca de l’equip. No era fàcil mantenir el nivell amb nou debutants al mundial
La lliga Asobal fa passos endavant, però és clar que hi ha altres llocs amb més pressupostos i possibilitats per fitxar

Jordi Ribera (Sarrià de Ter, 1963), selec­ci­o­na­dor espa­nyol d’hand­bol des del setem­bre del 2016, va tor­nar fa una set­mana d’Esto­colm amb la meda­lla de bronze del mun­dial. Un èxit més del tècnic sar­ri­a­nenc, que des de la seva arri­bada a la ban­queta de l’equip esta­tal ja suma sis podis en grans cam­pi­o­nats. Més enllà de la con­se­cució de meda­lles, el mèrit de l’entre­na­dor català és haver bas­tit un grup humà amb una enorme capa­ci­tat com­pe­ti­tiva, amb molta vari­e­tat de recur­sos tàctics i capaç de sacri­fi­car-se sem­pre pel bé del col·lec­tiu, per sobre de les indi­vi­du­a­li­tats.

Feli­ci­tats! Ja s’ha con­ver­tit en l’entre­na­dor més llo­re­jat en la història de la selecció espa­nyola.
Tam­poc em fixo gaire en aques­tes coses. Tot­hom està molt pen­dent del tema de les meda­lles, però mai m’hi he obses­si­o­nat gaire. M’agrada gua­nyar, fer les coses bé, que els equips se sen­tin iden­ti­fi­cats i que tin­guin un nivell com­pe­ti­tiu alt. I si fas això sem­pre tens més opor­tu­ni­tats de tenir pre­mis. Però ja t’ho dic, ni m’obses­si­ona, ni és una fita molt impor­tant per a mi.
En un país tan abo­nat a la crítica fàcil, els elo­gis li arri­ben d’arreu.
Por­tem una tra­jectòria bas­tant bona. És difícil tro­bar una selecció que hagi enca­de­nat tants grans cam­pi­o­nats arri­bant a les semi­fi­nals i finals, i ho hem acon­se­guit des que vam gua­nyar l’euro­peu del 2020. Si a això hi afe­gim que les selec­ci­ons juve­nils i júniors han que­dat cam­pi­o­nes d’Europa l’estiu pas­sat, la veri­tat és que estem en un bon moment.
El que va que­dar clar després del desen­vo­lu­pa­ment dels quarts de final i de la pugna pel bronze en el mun­dial és que aquesta selecció no es ren­deix mai. És un dels fac­tors que més l’enor­gu­lleix?
Aquesta és la fita de qual­se­vol entre­na­dor, que el seu equip sigui sem­pre com­pe­ti­tiu. En aquest mun­dial s’ha demos­trat que l’equip mai ha per­dut la cara, i fins i tot en els moments més difícils l’equip ha estat capaç de refor­mu­lar-se, i de bus­car noves mane­res de poder com­pe­tir. Hi hagut par­tits en què anàvem per­dent, però l’equip ha estat capaç de can­viar el que estava fent i al final acon­se­guir gua­nyar el par­tit. Això és molt impor­tant per a un equip i un orgull per a un entre­na­dor.
Sem­pre es diu que en l’equip espa­nyol el col·lec­tiu pre­val per sobre de les indi­vi­du­a­li­tats, però el cert és que han tin­gut dos juga­dors, Alex Dui­xebàev i Angel Fernández, en el set ideal del cam­pi­o­nat, i el mateix Gon­zalo Pérez de Var­gas que hi podia haver estat per­fec­ta­ment com a millor por­ter.
Hem acon­se­guit que tot­hom tin­gui clar que el col·lec­tiu és el més impor­tant, i que tot­hom s’ha de sacri­fi­car. Hi ha par­tits en què sobre­surt un juga­dor, i en el següent doncs en sobre­surt un altre. En cada moment i segons les carac­terísti­ques del par­tit hi ha juga­dors que tenen un ascen­dent per sobre dels altres. Tots són capaços d’enten­dre que el més impor­tant és el joc del grup i acon­se­guir cadas­cuna de les fites.
El con­cepte canvi gene­ra­ci­o­nal no li agrada gaire. Deu ser perquè la reno­vació en la selecció és una cosa contínua. En aquesta ocasió hi havia fins a nou juga­dors debu­tants en un mun­dial i qua­tre que ho feien en un gran cam­pi­o­nat.
És difícil quan estàs a la selecció apos­tar per nou debu­tants i man­te­nir un bon ren­di­ment. Això també és una mica la marca de l’equip. Els juga­dors nous que venen són molt ben rebuts. Aquest suport que reben fa que cada juga­dor pugui apor­tar el millor d’ell mateix. És un ele­ment impor­tant que el grup ha sabut ges­ti­o­nar amb el pas dels anys. Del canvi gene­ra­ci­o­nal, se’n parla pràcti­ca­ment des del 2016, i de mica en mica hi ha juga­dors que han anat sor­tint i n’han entrat d’altres que ho han fet bé. És una cosa que és bona fer-la de manera pro­gres­siva. Després dels Jocs de Tòquio hi va haver un grup de més vete­rans que sí que van fer un pas al cos­tat, i l’equip ha con­ti­nuat sent com­pe­ti­tiu. El gran dubte pot­ser era l’euro­peu del 2022, i vam arri­bar a ser sub­cam­pi­ons.
Aquesta marca de grup i els bons resul­tats suposo que també tenen a veure amb la gran tasca que es fa amb les selec­ci­ons juve­nils i júniors, totes dues cam­pi­o­nes d’Europa?
Sí perquè ara ja comen­cen a entrar juga­dors molt joves, com és el cas de Dani Fernández, i la veri­tat és que ho va fer molt bé. Pri­mer és una tasca de tots els entre­na­dors for­ma­tius dels clubs, i després nosal­tres els inte­grem a les acti­vi­tats del CAR de Gra­nada. Hi ha una setan­tena de nanos de cadas­cuna de les cate­go­ries, i després pas­sen als júniors i juve­nils. Tots tenen una mica un patró de joc, un abecé que ens iden­ti­fica en totes les cate­go­ries mas­cu­li­nes. Aquesta iden­ti­tat ens dona més força, sent cons­ci­ents que la punta de la piràmide és l’equip abso­lut.
Pel que fa als cata­lans del mun­dial, va haver de can­viar Ian Tar­ra­feta per Pol Valera tot just en la segona jor­nada del cam­pi­o­nat.
Va ser una pena la lesió de l’Ian perquè havia fet una molt bona pre­pa­ració. L’any pas­sat ja havia tin­gut molt bon ren­di­ment quan vam gua­nyar la meda­lla de plata en l’euro­peu. La seva baixa ens va tras­to­car molt les rota­ci­ons en l’equip. En les dues últi­mes tem­po­ra­des ha millo­rat molt la seva capa­ci­tat en l’un con­tra un, sobre­tot tenint en compte que juga en una lliga molt com­pe­ti­tiva com és la fran­cesa, i això ens bene­fi­cia en la selecció. El Pol va venir per subs­ti­tuir-lo. Tot i que ja havia par­ti­ci­pat en alguna acti­vi­tat de la selecció, no havia estat en la pre­pa­ració del mun­dial, i això ho va notar una mica. Amb tot, ens va per­me­tre fer una mica de rotació en els par­tits. És un juga­dor que té molta qua­li­tat, i segu­ra­ment va pagar el fet de no haver estat en la con­cen­tració prèvia.
En la selecció ini­cial per al mun­dial només hi havia un juga­dor de la lliga Aso­bal, en Gon­zalo. Amb la incor­po­ració d’en Pol n’hi va haver dos. Què li diu aquesta dada?
Els millors juga­dors sem­pre bus­quen els millors clubs per con­ti­nuar pro­gres­sant i on tin­guin millors con­di­ci­ons con­trac­tu­als. En la lliga Aso­bal hi ha molts juga­dors joves, és una lliga molt for­ma­tiva, i és nor­mal que molts clubs euro­peus seguei­xin el cam­pi­o­nat, tenint en compte el nivell de les selec­ci­ons. Així, si un juga­dor jove des­taca li poden ofe­rir la pos­si­bi­li­tat de mar­xar. En tot cas, tot aquest movi­ment no ens ha gene­rat un des­cens en el nivell de la selecció. Històrica­ment, ja hi hagut selec­ci­ons que han tin­gut molt bon ren­di­ment i no tenien pre­ci­sa­ment lli­gues for­tes en els seus països. Penso que la lliga Aso­bal va fent pas­sos enda­vant, però és clar que hi ha altres llocs que tenen més capa­ci­tat pres­su­postària i més pos­si­bi­li­tats de fit­xar. I els juga­dors, lògica­ment, si tenen pos­si­bi­li­tats de millo­rar tant el seu aspecte espor­tiu com con­trac­tual, doncs inten­ten mar­xar.
Diven­dres pas­sat el Palau d’Esports de Gra­no­llers va tenir una entrada espec­ta­cu­lar en el par­tit con­tra el Barça. Pot­ser també hi té alguna cosa a veure el bon paper de la selecció esta­tal en el mun­dial?
Segur que també hi ajuda. En tot cas, era un par­tit molt atrac­tiu amb la visita del Barça i l’inici de la segona volta. Segur que des de Gra­no­llers es va fer una bona tasca de pro­moció. Hi vaig ser, i també vaig que­dar molt sorprès perquè crec que ni tan sols durant el mun­dial hi havia hagut tanta gent en un par­tit. Això és molt posi­tiu i es pot con­ti­nuar repe­tint espe­ci­al­ment en les fites més impor­tants del Gra­no­llers, que de ben segur tindrà durant la tem­po­rada.
Ja tenim els Jocs de París a l’horitzó.
Després del mun­dial sem­pre tenim jor­na­des d’acti­vi­tats amb gent jove, i després ens venen dos par­tits amb Suècia en l’EHF Euro Cup, que seran al març. A més llarg ter­mini, hi haurà l’euro­peu d’Ale­ma­nya al gener i després la clas­si­fi­cació per als Jocs. Estem pen­dents de veure com que­den els grups del preolímpic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)