Patinatge

NIL LLOP

PATINADOR DE VELOCITAT SOBRE GEL

“M’entreno i treballo cada any per ser als Jocs del 2026”

Ha disputat per primer cop el mundial absolut després de fer la seva millor temporada en la copa del món

“És l’única cosa dolenta que té aquest esport, que per desgràcia no tenim una pista”

Vam haver de deixar les nostres cases i les nostres famílies per poder complir aquest somni olímpic

Va dis­pu­tar per pri­mera vegada el mun­dial abso­lut i va que­dar entre els vint millors en la seva prova, els 500 m. Nil Llop (el Prat de Llo­bre­gat, 20 anys) prové del pati­natge sobre rodes i té l’objec­tiu de par­ti­ci­par en els Jocs Olímpics del 2026. Des de fa qua­tre anys, passa els hiverns a Ale­ma­nya per entre­nar-se i millo­rar en un esport sense gaire tra­dició a Cata­lu­nya.

Ha aca­bat la tem­po­rada. Satis­fet de com ha anat i de com ha pro­gres­sat?
La veri­tat és que ha estat una tem­po­rada bas­tant dura, bas­tant llarga, i gràcies a l’equip i a tota la feina que hem fet hem pogut com­plir tots els objec­tius. He tin­gut molta sort. M’ha sor­tit tot bas­tant com volia i espe­rava, i molt con­tent i satis­fet de la feina feta.
Un dels objec­tius era poder dis­pu­tar el mun­dial abso­lut?
Sí, només poder-hi anar ja era el meu objec­tiu. Sabia que el nivell era molt alt. La veri­tat, molt con­tent de poder com­pe­tir, no ja dis­pu­tar sinó com­pe­tir, en el meu pri­mer mun­dial abso­lut.
És molt selec­tiu. Només hi van els 24 millors. Per poder-hi par­ti­ci­par, ha de pas­sar una clas­si­fi­cació impor­tant.
Exacte. Només per poder començar a córrer les copes del món, hi ha un temps mínim que has de fer i no és fàcil. Després, dins les copes del món que fem al llarg de l’any t’has de clas­si­fi­car, ja sigui per pla­ces o pels millors temps que ho com­ple­ten. Hi ha poques pla­ces i era molt difícil clas­si­fi­car-se, però bé, ho vaig poder fer.
I va ser 18è en 500 m i 21è en 1.000 m. Era el que espe­rava?
Sí, al final per 0.1 o 0.2 en tenia deu al davant i crec que cada cop hi soc una mica més a prop. Els 1.000 m no em van sor­tir gens bé, en els 500 m vaig que­dar con­tent i satis­fet. En gene­ral, bas­tant bé i amb mol­tes ganes i il·lusió de poder ser-hi.
També va dis­pu­tar l’euro­peu i va ser setè. Un bon resul­tat?
La veri­tat és que sí. Va ser just després de Nadal, que havia bai­xat uns dies a casa per poder des­con­nec­tar i anar a l’euro­peu amb ganes. Em vaig poder entre­nar bé a casa; no havia tocat el gel, però no vaig notar la diferència, em vaig sen­tir molt bé i aquesta posició està bas­tant bé.
En la copa del món va ser 20è en 500 m i 27è en els 1.000 m, els millors dels seus anys en la com­pe­tició de la regu­la­ri­tat.
Sí, he estat bas­tant bé, sobre­tot a prin­ci­pis d’any. A final d’any no tant, he estat una mica més lluny, però he acon­se­guit bas­tants podis en la divisió B i he pogut com­pe­tir en la divisió A en mol­tes cur­ses, que per a mi ja era un somni. Un cap de set­mana vaig com­pe­tir a Cal­gary i vaig poder que­dar l’11è de la divisió A, i amb un bon temps; en vaig que­dar molt con­tent. Pot­ser el número no crida l’atenció, però els resul­tats i els temps cada vegada són millors.
El gran objec­tiu a mitjà ter­mini és par­ti­ci­par en els Jocs Olímpics del 2026?
Sí, sí, sens dubte. Per això m’entreno i tre­ba­llo cada any i estic desit­jant que arribi. Sem­bla que el temps passi més lent.
Fal­ten tres anys; ha de con­ti­nuar pro­gres­sant, i clas­si­fi­car-se. Com serà la qua­li­fi­cació?
Sem­blant a la del mun­dial, també per un rànquing de la gent que ha com­pe­tit en la copa del món. Hi ha unes pla­ces que són per posi­ci­ons i d’altres –menys– que són pels temps que hagis fet. Sí que és veri­tat que aquest any he fet un salt de qua­li­tat, crec que hi soc una mica més a prop. Si faig aquesta mateixa tem­po­rada d’aquí a tres anys, que és quan em toca clas­si­fi­car-me, seré a dins. Espero no abai­xar el nivell i con­ti­nuar millo­rant.
Per als Jocs de Pequín 2022, va ser un dels reser­ves. Hi va que­dar a tocar?
Sí, en l’última com­pe­tició vaig tocar un con i em van eli­mi­nar. Si hi hagués entrat, ho hau­ria fet per temps, i vaig que­dar com a pri­mer reserva. Va ser dece­be­dor; havia fet un bon temps i emo­ci­o­nal­ment va ser dur.
Una experiència dura que li ha ser­vit per ser més fort men­tal­ment?
Exacte, sí, sí. Al final vaig haver de bus­car alguna cosa posi­tiva d’aque­lla errada i d’aque­lla decepció. I tre­ba­llar amb l’equip m’ha fet més fort.
El pro­blema és que a Cata­lu­nya i a Espa­nya no hi ha ins­tal·laci­ons de gel i a l’hivern s’ha d’entre­nar a Ale­ma­nya.
Sí, he de ser fora mig any. La veri­tat és que és l’única cosa dolenta que té aquest esport, que per desgràcia no tenim una pista, i em consta que és difícil que se’n pugui fer una, però mai perdo l’espe­rança. Una pista de velo­ci­tat de gel té una corda de 400 m, com si fos una pista d’atle­tisme, perquè m’enten­guin, amb un mínim de dos car­rils més i n’hi ha d’haver un d’inte­rior per escal­far-se.
Va començar en el pati­natge amb rodes a l’asfalt de molt petit. Com va ser el canvi al gel?
Bé, és el somni de tot espor­tista, anar als Jocs i poder dis­pu­tar les meda­lles. L’única pos­si­bi­li­tat era inten­tar, via fede­ració, un pro­jecte de tran­sició de pati­natge sobre rodes a pati­natge sobre gel. Cada vegada hi havia més pati­na­dors de rodes que volien pas­sar al gel pel somni olímpic. Van començar fent unes set­ma­nes al gel amb la fede­ració inter­na­ci­o­nal (ISU). Vèiem que per millo­rar havies de pas­sar molt més temps al gel, i vam haver de dei­xar les nos­tres cases i les nos­tres famílies per poder com­plir aquest somni.
I des de quan fa gel?
Vam començar a la pista curta i després ens van pas­sar a la d’ara, la long track. Cada tres mesos hi havia una set­mana i la millora era poca. Seri­o­sa­ment i vivint mig any fora, fa qua­tre anys que m’hi dedico, des dels setze.
Hi ha molta diferència entre pati­natge sobre rodes i sobre gel?
Sí, és difícil d’expli­car a una per­sona que no ha pati­nat mai, sem­bla bas­tant simi­lar, però no té res a veure. Sobre­tot en els revolts, la manera de pati­nar és dife­rent, i les cur­ses també ho són. Les de gel són més indi­vi­du­als, no en grup. La velo­ci­tat també és molt més alta en gel. És molt dife­rent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)