Natació

SÒNIA GUIRADO

EXNEDADORA PARALÍMPICA

“La meva vida s’ha basat a demostrar i ho continuo fent”

“Van ser fantàstics. Sentíem que estàvem posant un granet de sorra per a la següent generació”

“La màxima satisfacció era guanyar-me a mi; no hi veia al·licient, a guanyar a altres persones”

Patrocini
La discapacitat no és més que una característica de la persona. Puc ser un exemple per crear un món més inclusiu
Les barreres se les posa un mateix. És veritat que s’ha de ser realista amb el que un pot assumir, però voler és poder

Sònia Gui­rado va néixer amb una mal­for­mació congènita, però això no li ha impe­dit al llarg dels anys asso­lir tots els rep­tes que s’ha anat pro­po­sant. Amb qua­tre anys va entrar en una pis­cina i ja no en va sor­tir. Va par­ti­ci­par en els Jocs Paralímpics de Bar­ce­lona 92, en què va gua­nyar la meda­lla d’or als 50 metres esquena, i en els Jocs d’Atlanta 96. Un cop reti­rada, va con­ti­nuar vin­cu­lada a la natació com a entre­na­dora. El seu lema de vida és “voler és poder”; “és claríssim”, diu.

Quin mis­satge vol trans­me­tre amb aquest lema?
Que no hi ha bar­re­res. Les bar­re­res se les posa un mateix. És veri­tat que s’ha de ser rea­lista amb el que un pot assu­mir, però voler és poder. Tre­ba­llant amb esforç es pot acon­se­guir.
Amb qua­tre anys va començar amb la natació. Com va ser?
Va ser per casu­a­li­tat. Estava amb la meva mare a la ram­bla de Bada­lona i es va apro­par una noia i li va pre­gun­tar si jo feia algun tipus d’esport perquè ente­nia que per salut i per físic n’havia de fer. La meva mare li va dir que no, i aquesta noia li va reco­ma­nar que em portés a una pis­cina. Així és com va començar tot; això sí, amb mol­tes llàgri­mes perquè no m’agra­dava gens. Odi­ava la pis­cina. És cert, però, que a poc a poc em vaig anar engan­xant perquè vaig anar conei­xent altres nens també amb dis­ca­pa­ci­tat. Fins aquell moment no en conei­xia cap perquè anava a una escola ordinària. El fet de veure per­so­nes simi­lars a tu i que jo mateixa m’anava superant em va anar engan­xant.
Quan va dei­xar de ser un joc i va voler com­pe­tir?
Força tard. Va ser pels Jocs Paralímpics de Bar­ce­lona. En l’àmbit naci­o­nal vaig començar amb set anys i inter­na­ci­o­nal­ment amb nou. Però no va ser fins als 15 que vaig veure que allò no era broma. Quan vaig pas­sar a la final dels Jocs Paralímpics de Bar­ce­lona vaig pren­dre consciència que el que estava fent tenia molta importància. Veia les gra­de­ries de les pis­ci­nes Picor­nell ple­nes de gom a gom ani­mant-me. Me’n recordo quan vaig picar paret que la gent cri­dava, havia fet rècord del món. Jo no ente­nia res. En aquell mateix moment vaig pen­sar: “Em sem­bla que he fet alguna cosa gran.”
Com va ser la pre­pa­ració?
Des dels nou anys el nivell dels entre­na­ments va anar aug­men­tant, i l’any i mig abans dels Jocs la pre­pa­ració ja era molt bèstia. M’entre­nava abans d’anar a l’ins­ti­tut, al mig­dia i al ves­pre. Va ser dur. Però insis­teixo: no tenia aquesta consciència que era real­ment impor­tant.
Quin record en té, dels Jocs Paralímpics de Bar­ce­lona?
Els Jocs de Bar­ce­lona van ser fantàstics. La nos­tra ciu­tat va ser la pri­mera que com­par­tia seu amb els Jocs Olímpics. Va sig­ni­fi­car tot un canvi. Teníem mit­jans de comu­ni­cació que esta­ven pen­dents de nosal­tres i ens sentíem impor­tants. Sentíem que estàvem posant un gra­net de sorra per a la següent gene­ració. En canvi, qua­tre anys més tard a Atlanta no va ser igual. Tota la selecció ho vam viure amb una mica de pati­ment perquè l’orga­nit­zació va ser des­as­trosa i no ens van trac­tar bé. A més, jo vaig tenir la mala sort que vaig fer or a papa­llona i quan ja m’havien donat la meda­lla em van des­qua­li­fi­car per un motiu que no té expli­cació. Quan nedes papa­llona les dues espat­lles han de sor­tir en el mateix moment i a la mateixa alçada, però si només tens un braç és impos­si­ble. Era una des­qua­li­fi­cació que no s’ente­nia, no havia pas­sat mai. Bar­ce­lona va ser fantàstic i Atlanta va ser un des­as­tre.
Què és el que més li agra­dava de la com­pe­tició?
Al final vaig des­co­brir que el que més m’agra­dava era com­pe­tir con­tra mi mateixa. La màxima satis­facció era gua­nyar-me a mi; no hi veia al·lici­ent, a gua­nyar a altres per­so­nes. Veure que jo em podia superar és el que em va anar engan­xant.
Es va con­ver­tir en la pri­mera per­sona a l’Estat espa­nyol amb una gran limi­tació a ser moni­tora de natació fede­rada.
Sí, ima­gina’t amb 16 anys dient-li a un senyor que volia ser entre­na­dora de natació i que em venia a treure el títol. Ell em deia que no era pos­si­ble perquè no tenien titu­lació de natació adap­tada. Jo li vaig dir que volia el mateix que tot­hom, amb les matei­xes obli­ga­ci­ons i pri­vi­le­gis. Al final, el vaig fer i apro­var.
Creu que sem­pre ha hagut de demos­trar més que els altres?
La meva vida s’ha basat a demos­trar i ho con­ti­nuo fent. No em molesta, però sí que és una mica can­sat. Entenc que és pel des­co­nei­xe­ment que té la gent de mi. Les mira­des que tinc és de por a allò des­co­ne­gut. No ens ense­nyen a trac­tar amb la dis­ca­pa­ci­tat. Tre­ba­llo en una empresa on aju­dem per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat a fer-los veure que elles poden, i tre­ba­llem perquè les empre­ses vegin que la dis­ca­pa­ci­tat no és més que una carac­terística de la per­sona. El meu exem­ple pot ser­vir per crear un món més inclu­siu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.