Esports de muntanya

ESPORTS

Mor als 52 anys Lluís Breitfuss, un dels líders de la candidatura olímpica dels Jocs d’Hivern

El president de la federació catalana, David Samper, el defineix com el “Johan Cruyff” de l’esquí a Catalunya

Un dels per­so­nat­ges claus per enten­dre l’evo­lució de l’esquí i els esports d’hivern a Cata­lu­nya, Lluís Breit­fuss, va morir el dis­sabte als 54 anys després d’una llarga malal­tia que s'havia com­pli­cat en els últims mesos. Era el vice­pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana d’Esports d’Hivern i el direc­tor espor­tiu des de l’arri­bada a la pre­sidència d’Òscar Cruz, el juny del 2011. El van man­te­nir en el càrrec Mònica Bosch i l’actual pre­si­dent, David Sam­per, que defi­neix Breit­fuss, pel lle­gat que deixa, com el ”Johan Cruyff’ de l’equí català. “Era apas­si­o­nat, estricte i tre­ba­lla­dor. Tot i que alguns el tro­ba­ven poc soci­a­ble s’ha de dir que si els Jocs Olímpics d’Hivern s’aca­ben fent algun dia al Piri­neu i a Cata­lu­nya serà en bona part per la seva increïble feina.”

Breit­fuss, reco­ne­gut inter­na­ci­o­nal­ment també per la seva tasca d’entre­na­dor, és el dis­se­nya­dor de l’única pista de des­cens homo­lo­gada que hi ha al Piri­neu català, la de la Molina, cone­guda com a Bar­ce­lona, i que i que s’ha reba­te­jat amb el seu nom. Ell mateix havia estat el líder en l’obtenció de la pri­mera copa del món que es va fer a la Molina i tot el pro­grama espor­tiu que la fede­ració ha pre­sen­tat el govern per fer currículum de cara als Jocs porta el seu segell, inclo­ent la pri­mera cita de la copa del món (2024) en la “seva” pista de des­cens.

Abans de fer el salt a la direcció espor­tiva de la cata­lana –també ho va ser de l’espa­nyola (2004-2008), Brei­fuss va entre­nar alguns dels esquia­dors de l’equip més poderós del pla­neta, Àustria, i va ser entre­na­dor també dels equips naci­o­nals de Nova Zelanda i Austràlia. Va for­mar entre­na­dors a Cata­lu­nya i alguna de les figu­res de l’equí cata­lana, com Albert Rovira. La passió de l’esquí li venia de família ja que el seu pare, Hans, va ser un dels pio­ners de l’ense­nya­ment d’aquest esport a Cata­lu­nya.

El Con­sell Supe­rior d’Esports (CSD) va ator­gar-li el 2014 la Reial Ordre del Mèrit Espor­tiu. A més, el 22 d’abril pas­sat la Reial Fede­ració Espa­nyola d’Esports d’Hivern el va reconèixer amb la Meda­lla al Mèrit Espor­tiu. Dis­sabte pas­sat, quan la seva malal­tia era ja ter­mi­nal, es va casar amb la seva pare­lla i aquesta tarda es farà una última cerimònia de comiat al tana­tori de Puig­cerdà.

En la seva etapa d’espor­tista va for­mar part de l’equip espa­nyol júnior d’esquí alpí

Des del 2011, a banda de ser un vice­pre­si­dent de la cata­lana gai­rebé amb “més poder”, segons admet Sam­per, que el pre­si­dent també va ser el res­pon­sa­ble de com­pe­ti­ci­ons i esde­ve­ni­ments de Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. A la fede­ració també va ser el direc­tor de les múlti­ples dis­ci­pli­nes, no només l’esquí alpí, que hi ha en el cen­tre d’Alt Ren­di­ment Català. “Tot el pro­grama pre­vist per als Jocs d’esports de neu el va pen­sar ell; el dia que els inau­gu­rem serà el moment de recor­dar-lo”, hi afe­geix. Entre el seu lle­gat, hi ha la presència a la fede­ració del tècnic italià, Mau­ri­zio Mar­cacci, “un dels cinc millors entre­na­dors del món.” “Per nosal­tres és una figura insus­tituïble. Ens hau­rem de repar­tir entre tots la seva feina i apro­fi­tar tot el que ens va ense­nyar.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.