Ciclisme

ESPORTS

Bahamontes, un campió forjat a Catalunya

Als anys cinquanta va venir Barcelona i de la mà d’Evarist Murtra i Santiago Mostejo va fer el seu gran salt

El sobre­nom de Fede­rico Martín Baha­mon­tes, que ha mort 95 anys, és cone­gut uni­ver­sal­ment: “El águila de Toledo”. Fa referència a la seva exu­berància com a esca­la­dor, el millor durant els anys cin­quanta i bona part dels sei­xanta, fet que el va con­duir a esde­ve­nir el pri­mer espa­nyol en con­que­rir el Tour (1959). Ara bé, el seu camí cap a la glòria va haver de pas­sar per Cata­lu­nya, l’única ciu­tat d’aquells anys en què l’esport anava més enllà del Real Madrid era Bar­ce­lona. “Podríem dir que les meves arrels estan a Cata­lu­nya i de fet és on em vaig reti­rar, a l’esca­lada de Montjuïc (1965)”, expli­cava el ciclista en la seva bio­gra­fies més extensa: “El águila de Toledo” d’Alas­dair Fot­he­ring­ham (2014).

El seu tri­omf en la clas­si­fi­cació de la mun­ta­nya de la Volta del 1953 –en aquells anys una cursa molt més relle­vant que la Vuelta–li va obrir les por­tes al pro­fes­si­o­na­lisme. Un any després ja va gua­nyar la mun­ta­nya al Tour, clas­si­fi­cació en la qual s’impo­sa­ria sis vega­des. La per­sona clau a Bar­ce­lona que l’aca­ba­ria con­ver­tint en un gran campió va ser San­ti­ago Mos­tajo, un empre­sari i antic cor­re­dor reti­rat que va con­ver­tir-se en el seu mànager. Mos­tajo va allot­jar Baha­mon­tes, com havia fet amb altres ciclis­tes, a casa seva; li va acon­se­guir el seu pri­mer patro­cini pro­fes­si­o­nal (Balan­zas Berkel), i el va col·locar en el camp d’entre­na­ment d’ama­teurs més pres­tigiós d’Europa, el camp Sim­plex. “Cata­lu­nya tenia més diners que tota Espa­nya, a Madrid ni tan sols tenien un velòdrom”, recor­dava Baha­mon­tes en el lli­bre. El ciclista, de fet, es va decla­rar com un dels segui­dors més cone­guts d’aquells anys del Barça, un fet que no dei­xava de sor­pren­dre en un temps en que el madri­disme s’escam­pava arreu de Cas­te­lla de forma impa­ra­ble. Durant un temps el seu mànager va ser un altre empre­sari català, Eva­rist Mur­tra, futur direc­tiu del Barça en la pri­mera etapa de Laporta.

Quan va arri­bar el tri­omf del Tour del 1959 Baha­mon­tes, gai­rebé sense ado­nar-se’n, va esde­ve­nir un dels grans ins­tru­ments de pro­pa­gada del règim fran­quista. “La dic­ta­dura començava a obrir-se; els pit­jors moments de la post­guerra havien pas­sat i fins i tot aquell any Eisen­hower va visi­tar Franco perquè con­ve­nia que Espa­nya entrés a l’OTAN”, asse­nyala Fot­he­ring­ham. Per si no n’hi havia prou, aquell Tour va aca­bar el mateix dia que l’alza­mi­ento un 18 de juliol, o sigui que la pro­pa­ganda es va fer sola. El ciclista va ser rebut a l’ambai­xada espa­nyola de París com un heroi i el NO-DO va con­ver­tir aquell tri­omf en una mena de res­sor­gi­ment no només de l’esport sinó de tot un país.

La uti­lit­zació de la imatge de Martín Baha­mon­tes com a icona de l’espa­nyo­lisme més car­pe­to­vetònic es va veure també en la seva riva­li­tat amb el basc Jesús Loroño. que era vist com un dels repre­sen­tant del naci­o­na­lisme basc d’aquells anys, tot i que entre ells tenien una molt bona relació.

El fran­quisme ofi­cial que va con­ver­tir Baha­mon­tes en un ídol ben aviat se’n va obli­dar ja que el seu declivi va ser ràpid. El fut­bol i el Real Madrid, sobre­tot, van pas­sar a ser la pri­o­ri­tat número 1 del règim a l’hora de ven­dre els supo­sats avenços de la dic­ta­dura. El ter­cer lloc del 1964 ja va coin­ci­dir amb la victòria a l’Euro­copa de Madrid.

Una carac­terística que sem­pre va tenir el cor­re­dor, a banda de ser un dels millors esca­la­dors de tots els temps, va ser la seva neces­si­tat de gua­nyar diners. De fet, era nor­mal perquè a Toledo venia d’una família molt humil. El seu pare va estar a punt de morir a mans dels repu­bli­cans per acci­dent i des de petit era cons­ci­ent de la pobresa estruc­tu­ral de la seva família.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)