Atletisme

Kiptum obre una nova era

El fondista kenyà de 23 anys tomba la barrera de les 2h01 en la marató de Chicago i trenca l’hegemonia del binomi Kipchoge-Berlín en la distància

El nou plusmarquista demostra que té un registre inferior a les 2 hores a les cames

El kenyà de 23 anys Kel­vin Kip­tum va ence­tar diu­menge a Chi­cago una nova era en la marató. La nova plus­marca mun­dial en la distància (2h00:35) tom­bava per pri­mer cop la bar­rera de les 2h01 i tren­cava el binomi for­mat per Eliud Kipc­hoge i Berlín, que havien mono­po­lit­zat el rècord dels 42,195 km en l’últim lus­tre. De fet, la capi­tal ale­ma­nya es man­te­nia impertèrrita en la taula de rècords de la marató mas­cu­lina des que el 2003 el kenyà Paul Ter­gat va atu­rar el cronòmetre en 2h04:55. Des d’ales­ho­res, l’etíop Haile Gebr­se­las­sie, en dues oca­si­ons, i els kenyans Patrick Makau, Wil­son Kip­sang, Den­nis Kimetto i el mateix Eliud Kipc­hoge, per par­tida doble, havien rebai­xat la plus­marca al cos­tat de la Porta de Bran­den­burg. Kip­tum ha tren­cat aquest mono­poli amb la fita de Chi­cago i obre nous horit­zons en la prova, a tocar del mur de les dues hores.

La irrupció de Kip­tum en la marató no fa ni un any a València ja va sac­se­jar l’uni­vers atlètic. El fon­dista kenyà es va con­ver­tir a la capi­tal del Túria en el debu­tant més ràpid de la història en la distància (2h01:53). El sant­po­lenc Marc Roig (1984), res­pon­sa­ble de la con­trac­tació d’atle­tes d’elit a València i esta­blert a Kenya des de fa més d’una dècada, li va obrir les por­tes de la marató i no amaga l’admi­ració pels seus pro­gres­sos. “Hem cone­gut mara­to­ni­ans de tota mena. Ja n’hi ha hagut d’altres que han tin­gut estre­nes bru­tals i als quals després els ha cos­tat man­te­nir el nivell. Amb Kip­tum, en canvi, en cada marató ens impres­si­ona més. I no és només per les mar­ques, sinó per la seva manera de gua­nyar. A Lon­dres, sota la pluja, va des­tros­sar els rivals i els va avan­tat­jar pràcti­ca­ment de 3 minuts, i a Chi­cago, encara més. Va ser una bru­ta­li­tat”, remarca Roig, que entre les seves mol­tes face­tes té la de ser fisi­o­te­ra­peuta del grup d’entre­na­ment d’Eliud Kipc­hoge a Eldo­ret (Kenya).

Un canvi demo­li­dor

Un altre fet dis­tin­tiu en Kip­tum és la seva estratègia de cursa. En les tres mara­tons va seguir el mateix guió: un atac demo­li­dor a par­tir del quilòmetre 30 que deixa els rivals sense res­posta. “Com a afi­ci­o­nat i cor­re­dor de mara­tons, sorprèn per la seva capa­ci­tat de can­viar de ritme al vol­tant del quilòmetre 30. Al prin­cipi podia sem­blar que no anava de debò, però s’ha demos­trat que sí”, remarca Roig. A Chi­cago, per exem­ple, els par­ci­als més ràpids de cada 5 km van ser del 30 al 35 (uns 13:51 defi­ni­tius) i del 35 al 40 (14:01). Les 2h00:35 supo­sen una mit­jana de 2:51 al quilòmetre. El mateix Kip­tum va que­dar sorprès pel seu regis­tre: “Sabia que algun dia podria superar el rècord del món, però no comp­tava que fos avui a Chi­cago. L’objec­tiu era rebai­xar la marca del cir­cuit”, va adme­tre el nou plus­mar­quista. Amb aquests pre­ce­dents, sem­bla evi­dent que la bar­rera de les dues hores és per­fec­ta­ment a l’abast del nou refe­rent de la marató. “Per acon­se­guir un repte d’aques­tes carac­terísti­ques, hi han de con­fluir molts fac­tors el dia D i l’hora H. S’ha de veure si ho acon­se­gueix, però ha demos­trat que té menys de dues hores a les cames”, asse­gura Roig.

Tra­jectòries opo­sa­des

Les tra­jectòries de Kipc­hoge (1984) i Kip­tum (1999) no tenen res a veure. L’explus­mar­quista va pas­sar per la pista abans de fer el salt a l’asfalt. Es va estre­nar en la distància amb 28 anys (2h05:30 a Ham­burg 2013) i va batre el pri­mer rècord quan en tenia 33 (2h01:39 a Berlín 2018), i ja acu­mu­lava onze mara­tons a les cames. Kip­tum sem­pre s’ha dedi­cat a la ruta i va com­pe­tir en una desena de mit­ges abans de deci­dir-se a fer la marató. A par­tir d’aquí, la pro­gressió ha estat meteòrica. Va debu­tar amb 23 anys aca­bats de fer i amb deu mesos i tres mara­tons (2h01:53 a València 2022, 2h01:25 a Lon­dres 2023 i 2h00:35 a Chi­cago 2023) n’ha tin­gut prou per esta­blir una nova plus­marca. El seu balanç és espec­ta­cu­lar: tres mara­tons, tres victòries i tres de les sis millors mar­ques de sem­pre.

Qual­se­vol orga­nit­za­dor d’una gran marató es fre­ga­ria les mans amb un duel Kip­tum-Kipc­hoge, però, si no hi ha canvi de plans, la pugna no es pro­duirà fins als Jocs Olímpics de París 2024. Serà l’estrena del nou recor­dista en un cam­pi­o­nat ofi­cial, men­tre que el seu pre­de­ces­sor aspira al seu ter­cer or con­se­cu­tiu, una fita sense pre­ce­dents en les mara­tons olímpi­ques. “Ara mateix no sé com ani­rien les cases d’apos­tes; suposo que a favor de Kip­tum. En Kipc­hoge té més experiència en cam­pi­o­nats, però Kip­tum té una manera de córrer que des­trossa les cur­ses i de moment ningú li ha pogut fer ombra”, indica Roig, que va voler tor­nar a con­trac­tar el nou recor­dista a València (3 de desem­bre) abans que es decantés per com­pe­tir a Chi­cago.

Com­petència a tots nivells

L’exhi­bició de Kip­tum a Chi­cago arriba quinze dies després de la plus­marca feme­nina (2h11:53) de l’etíop Tigst Assefa a Berlín. El rècord femení va seguir un tra­jecte invers al mas­culí, de la ciu­tat d’Illi­nois a la capi­tal ale­ma­nya. Pugna entre atle­tes, entre orga­nit­za­dors, entre repre­sen­tants i, òbvi­a­ment, entre mar­ques espor­ti­ves. Si Assefa volava amb unes Adi­das, Kip­tum repli­cava amb unes Nike. “És posi­tiu que Chi­cago hagi tren­cat l’hege­mo­nia de Berlín, com ho és que s’ampliï el ven­tall de mar­ques espor­ti­ves, tot i que la punta de l’ice­berg encara sigui cosa de dos. Tota com­petència és bona i forma part del negoci de l’atle­tisme”, sen­ten­cia Roig.

LES XIFRES

2:00:35
és el nou rècord
de marató, a un ritme de 2:51 el quilòmetre. El parcial del 30-35 (13:51), definitiu.

LES REACCIONS

Ja coneixíem maratonians amb debuts sonats, però Kelvin Kiptum ens impressiona més en cada marató que corre
És sorprenent la capacitat que té de canviar de ritme en el quilòmetre 30. Sempre ha repetit aquesta tàctica i així destrossa els rivals
Caldrà veure si ho aconsegueix, però ha demostrat que té menys de dues hores a les cames
Marc Roig
seleccionador d’elit en la marató de valència
3
maratons
i tres victòries: València (2h01:53), Londres (2h01:25) i Chicago (2h00:35).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.