Atletisme

Mor Carme Valero, una de les millors esportistes catalanes de tots els temps

L’atleta de Sabadell va ser campiona del món de cros el 1976 i el 1977 i olímpica a Montreal

La lle­gendària atleta cata­lana Carme Valero Ome­des (1955) va morir ahir a la mati­nada als 68 anys. No va poder superar els seus greus pro­ble­mes de salut deri­vats de la covid en els últims anys. Nas­cuda a Cas­tell­seràs (Baix Aragó), es va ins­tal·lar amb la seva família a Saba­dell quan tenia set anys. Després de des­ta­car a l’escola, va començar a fer atle­tisme sota el guiatge de Josep Molins, quan tenia 13 anys, a la Joven­tut Atlètica Saba­dell, on va sobre­sor­tir de seguida en les cur­ses de cros. Va ser la pri­mera atleta cata­lana i espa­nyola a con­ver­tir-se en cam­pi­ona del món gràcies a les victòries que va asso­lir en els mun­di­als de cros del 1976 i el 1977. El 1975 ja havia pujat al podi per reco­llir la meda­lla de bronze. 

En el seu pri­mer i recor­dat títol, el 1976, Valero va superar en una cursa dis­pu­tada a l’hipòdrom de Cheps­tow (Gal·les) dues futu­res cam­pi­o­nes olímpi­ques dels 1.500 m, la soviètica Tati­ana Kazankina (1976) i la ita­li­ana Gabri­ela Dorio (1984). Aque­lla fita va trans­cen­dir el ves­sant estric­ta­ment espor­tiu. En una entre­vista a L’Espor­tiu, l’atleta va reme­mo­rar que en aque­lla època les diferències de tracte entre l’esport mas­culí i el femení eren “abis­mals”. De fet, l’atleta saba­de­llenca va acon­se­guir un premi de 100.000 pes­se­tes pel seu títol mun­dial, men­tre que la fede­ració en tenia pre­vist un d’un milió en el cas que la gran figura de l’equip mas­culí, Mari­ano Haro, hagués pujat al podi. 

Abans de la cursa el res­pon­sa­ble de l’equip, Julio Bravo, va tenir una xer­rada amb l’equip femení prou defi­nitòria de com era la con­si­de­ració que es tenia lla­vors res­pecte a les dones i l’esport: “Ui! Par­lem ara una mica amb les noies. Total, no fareu res, sou totes unes cul­gros­ses i unes mame­llu­des.” Un dels seus millors amics, l’antic pre­si­dent de la JA Saba­dell, Josep Maria Anten­tas, recorda que gai­rebé el pri­mer dia que va plo­rar va ser quan va sen­tir a la ràdio que Valero havia estat cam­pi­ona. “Era com la meva ger­mana, però més enllà del seu pal­marès el que més he valo­rat sem­pre d’ella és la seva gene­ro­si­tat i el caràcter que va tenir per enfron­tar-se a qui fos perquè les atle­tes asso­lis­sin els matei­xos drets que els homes. Una vegada no li volien donar el pas­sa­port i hi va haver d’inter­ve­nir fins i tot la casa reial.” 

Valero va reva­li­dar el títol el 1977 a Düssel­dorf. Aque­lla vegada no ho va tenir tan fàcil. No era cap des­co­ne­guda, i totes les rivals van estar molt més alerta. La saba­de­llenca es va tor­nar a esca­par en l’últim quilòmetre, però la soviètica Liud­mila Bra­gina va reac­ci­o­nar i va anar reta­llant diferències fins a acos­tar-se peri­llo­sa­ment al pri­mer lloc. Al final, però, no hi va ser a temps. Una altra soviètica, Giana Roma­nova, va com­ple­tar el podi. 

El seu currículum la con­ver­teix en una de les millors espor­tis­tes cata­la­nes de tots els temps pre­ci­sa­ment en una època en què les dones, no només en l’atle­tisme, ho tenien molt difícil per tri­om­far. Ho expli­cava ella mateixa: “Em deien porca i coses més grui­xu­des perquè com­pe­tia amb unes cal­ce­tes espor­ti­ves, quan a l’estran­ger tot­hom en feia ser­vir. En Molins em feia entre­nar amb xan­dall i amb uns bom­bat­xos tant a l’hivern com a l’estiu.” Va ser la pri­mera que va par­ti­ci­par en uns Jocs Olímpics (Mon­treal 1976) i va dis­pu­tar dos cam­pi­o­nats d’Europa. Va ser vuit cops cam­pi­ona d’Espa­nya de cros entre el 1973 i el 1986, i set cops cam­pi­ona de Cata­lu­nya entre el 1972 i el 1981. 

A banda de la seva passió i talent per les cur­ses de cros també va ser una atleta de gran rellevància en les pro­ves de mig fons i fons. Va ser quinze vega­des cam­pi­ona d’Espa­nya en pro­ves que ana­ven des dels 800 m fins als 5.000 m entre el 1972 i el 1986. Va tenir els rècords de Cata­lu­nya i d’Espa­nya dels 800, els 1.500 i els 3.000 m. A banda de com­pe­tir per la JA Saba­dell també ho va fer pel CN Bar­ce­lona i l’Agru­pació Espor­tiva Marat­hon. “Al club ens bus­cava ella mateixa patro­ci­na­dors per als equips i quan com­pe­tia pres­si­o­nava sem­pre la fede­ració per repar­tir els pre­mis econòmics entre totes les atle­tes.”

 Es va reti­rar el 1987 però sem­pre va estar vin­cu­lada a l’atle­tisme. Va for­mar part de la junta direc­tiva de la fede­ració espa­nyola i va ser vice­pre­si­denta del CN Saba­dell (2003-2011), en què va diri­gir l’àrea espor­tiva. El 2008, ava­lada per un altre atleta lle­gen­dari, Tomàs Bar­ris, va pre­sen­tar la seva can­di­da­tura a la pre­sidència de la Fede­ració Cata­lana d’Atle­tisme. Romà Cuyàs, però, va gua­nyar a les urnes i va afron­tar el seu ter­cer i últim man­dat com a cap visi­ble de l’atle­tisme català. 

Entre altres guar­dons, Valero va rebre la meda­lla de l’esport de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya (2003)i la meda­lla de plata al mèrit espor­tiu del CSD. Va ser desig­nada millor espor­tista espa­nyola qua­tre vega­des (1973, 1975, 1976 i 1977) i millor atleta espa­nyola del segle XX per l’Asso­ci­ació Espa­nyola d’Estadístics d’Atle­tisme. El 2014 la JA Saba­dell, el club en què es va for­mar, li va retre un home­natge. 

La pre­si­denta de la fede­ració cata­lana, Mercè Rosich, que també va ser atleta, la con­si­dera una de les millors espor­tis­tes cata­la­nes de tots els temps: “Ella era més jove, però als anys setanta jo també era atleta i totes les dones que prac­ticàvem aquest esport sem­pre la vam tenir com la nos­tra refe­rent abso­luta.” “Va ser la mare de l’atle­tisme català, si ho vols dir així.” “Ella ha expli­cat sovint la dis­cri­mi­nació que va patir en les dife­rents selec­ci­ons espa­nyo­les. Ho va superar i va demos­trar que les dones també existíem en l’esport d’elit”, recorda la pre­si­denta, que sem­pre que va trac­tar amb ella la va tro­bar una per­sona “oberta, sen­zi­lla i una gran com­pa­nya d’equip.” “Amb divuit anys ja era cons­ci­ent del seu poten­cial i de la seva res­pon­sa­bi­li­tat com a atleta. Vam anar a dis­pu­tar un encon­tre a Lis­boa amb la selecció de Bar­ce­lona i algu­nes atle­tes el dia abans vam anar a fer un tomb per la ciu­tat, i ella no va voler venir perquè neces­si­tava con­cen­trar-se per la com­pe­tició. Aquell era el seu caràcter gua­nya­dor.” Rosich lamenta que en pocs mesos l’atle­tisme català hagi per­dut Valero i el seu antic entre­na­dor, Josep Molins, que va morir al març. “A Saba­dell Valero era una de les dones més cone­gu­des i tot l’atle­tisme català l’esti­mava perquè tot­hom que hi trac­tava veia quin era el seu tarannà més enllà dels èxits espor­tius.” 

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dijous a les 5 de la tarda a l’església de Sant Fèlix, a la plaça de l’Ajun­ta­ment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)