Tennis

La fe consagra Jannik Sinner

Tennis. Obert d’Austràlia. L’italià de 22 anys remunta dos sets al rus Daniïl Medvédev i guanya el seu primer gran eslam en el debut en una final

La pri­mera final de l’obert d’Austràlia sense cap inte­grant del big-three –Fede­rer, Djoko­vic i Nadal– des del 2005 es va resol­dre amb una remun­tada èpica de Jan­nik Sin­ner (4) con­tra el rus Daniïl Medvédev (3) aixe­cant dos sets en con­tra amb fe quan estava con­tra les cor­des: 3-6, 3-6, 6-4, 6-4 i 6-3 en 3h44. Amb 22 anys, gua­nya el seu pri­mer títol de gran eslam en la seva pri­mera final de la màxima gra­du­ació con­tra un rival més expe­ri­men­tat i assu­meix la seva part de pro­ta­go­nisme en un relleu gene­ra­ci­o­nal que s’ha cui­nat a foc lent. El rus, campió de l’obert dels EUA el 2021 i que afron­tava la seva sisena final de gran eslam, va per­dre la seva ter­cera final a Mel­bourne després d’haver hagut de clau­di­car con­tra Novak Djoko­vic el 2021 i con­tra Rafa Nadal el 2022 en un par­tit en què també va mal­ba­ra­tar dos sets favo­ra­bles.

Sin­ner, fina­lista de les ATP finals i recent campió de la copa Davis, arri­bava amb el car­tell d’haver eli­mi­nat el deu cops campió Djoko­vic en les semi­fi­nals i, tot i el rui­xat ini­cial, va saber assu­mir el peatge de la seva estrena en una gran final. Medvédev, que va aixe­car dos cops dos sets en con­tra en el seu tra­jecte –Ruu­su­vu­ori en la segona eli­mi­natòria i Zve­rev, en semi­fi­nals–, va notar el des­gast d’haver pas­sat més hores a la pista quan el par­tit es va allar­gar.

La llei de Medvédev

El rus va donar el pri­mer avís amb una rup­tura en el ter­cer joc. Bus­cant des­ca­ra­da­ment el revés del seu rival per evi­tar els angles que l’italià obre amb la seva potent dreta, jugant amb molta pro­fun­di­tat i res­tant bas­tant més a prop de la línia de fons del que és habi­tual per no donar res­pir, va mar­car la pri­mera diferència (2-1) i va sege­llar el 3-1 en blanc amb un ace. Impla­ca­ble amb el ser­vei, a més, no va cedir cap opor­tu­ni­tat de break en un pri­mer par­cial imma­cu­lat i va mini­mit­zat el seu impo­tent rival. En plena exhi­bició tàctica i tècnica, va tan­car el set amb un segon tren­ca­ment (6-3 en 36 minuts). La suma de la seva soli­desa innata i un joc més agres­siu va pro­vo­car una siner­gia que va esta­bor­nir Sin­ner.

Al límit, l’italià es va treure el peu de Medvédev del coll tot just en el segon joc del segon par­cial sal­vant qua­tre pilo­tes de tren­ca­ment. Però el de Mos­cou no donava treva i va con­su­mar el seu ter­cer break (3/10) en el quart joc (3-1). A més, va sege­llar el 4-1 en blanc. La pri­mera final de gran eslam de l’italià estava sent un mar­tiri. Una nova quei­xa­lada, tren­ca­ment en el sisè joc (5-1), va apla­nar encara més el camí del rus i va accen­tuar el mal­son de Sin­ner. Mal­grat tot, el transalpí va començar a car­re­gar una mica la bate­ria tren­cant per pri­mer cop el ser­vei rival (5-2). I, amb 5-3, fins i tot va tenir dues pilo­tes de rup­tura que no va saber apro­fi­tar. Medvédev, ferm, va tan­car per 6-3 en la segona pilota.

Reacció transal­pina

Sin­ner, que sem­bla de gel, no es va des­com­pon­dre i va per­se­ve­rar gua­nyant el seu ser­vei amb solvència durant el ter­cer set. Fins que, amb 5-4 a favor, va cer­ti­fi­car el seu pri­mer break després d’una gran res­tada, en una pilota que també li va ser­vir per adju­di­car-se el set (4-6). Crits d’ànim a la gra­de­ria perquè el públic de la Rod Laver Arena volia més ten­nis. Engres­cat, a més, va gua­nyar en blanc el pri­mer joc del quart acte i va dis­po­sar d’una pilota per tren­car en el segon joc. El rus va reac­ci­o­nar (1-1). El que era clar és que la dinàmica ini­cial s’havia alte­rat com­ple­ta­ment i el grau de vul­ne­ra­bi­li­tat del rus havia aug­men­tat. Amb 2-1 per a Sin­ner, Medvédev va dema­nar assistència mèdica. En el joc poste­rior va tor­nar a sal­var pilota de rup­tura (2-2). Una dreta car­go­lada obrint angle va ator­gar a Medvédev pilota de tren­ca­ment amb 3-3. Ace de Sin­ner, que hi va afe­gir una dreta paral·lela i un altre ace (4-3). Amb 5-4 i ser­vei de Medvédev, l’italià va repe­tir, amb dues dre­tes con­se­cu­ti­ves car­re­ga­des de pólvora, l’ope­ració del ter­cer set i va empa­tar el par­tit (6-4). La tendència va pros­se­guir en el cinquè acte. El rus, esgo­tat, no va saber fre­nar Sin­ner, que va tren­car en el sisè joc (4-2) i va sege­llar la victòria amb una dreta paral·lela de gran qua­li­tat, un digne colofó.

Cada vegada em fas millor, Daniïl, i espero que tu també puguis aixecar aquest trofeu en el futur
Jannik Sinner

El primer italià a Melbourne

Jannik Sinner té l’honor de ser el primer italià, home o dona, que guanya a Austràlia i el cinquè que aixeca un títol de gran eslam. La darrera havia estat Flavia Penetta en l’obert dels EUA 2015, tot just, curiosament, en el darrer partit de la seva carrera, una bacanal del tennis italià en què va superar la seva compatriota Roberta Vinci. Francesca Schiavone es va coronar a Roland Garros el 2010 i Adriano Panatta va guanyar Roland Garros el 1976. El pioner va ser Nicola Pietrangeli, doble campió a París els anys 1959 i 1960.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)