Waterpolo

DAVID MARTÍN

SELECCIONADOR ESPANYOL DE WATERPOLO

“Aquesta generació encara té molta fam”

“Somiàvem un or europeu, que ara ja tenim, i ara somiem un or mundial i, evidentment, que arribi també en els Jocs Olímpics”

“El talent, el treball que hi ha al darrere i l’ambició creixent són el secret de l’equip”

David Martín (Bar­ce­lona, 1977), selec­ci­o­na­dor espa­nyol des del gener del 2017, ha tor­nat a situar el water­polo esta­tal en l’elit del con­cert inter­na­ci­o­nal. Des que es va asso­lir la meda­lla de plata en els euro­peus de Bar­ce­lona 2018, el con­junt espa­nyol és un fix en les semi­fi­nals de tots els grans cam­pi­o­nats. Gai­rebé sense temps per cele­brar l’or en l’euro­peu de Zagreb, ja són a les por­tes del mun­dial de Doha –comen­cen dimarts con­tra Sud-àfrica–, i en l’horitzó, els Jocs Olímpics de París, el gran objec­tiu.

Amb qui­nes expec­ta­ti­ves van al mun­dial de Doha?
Les expec­ta­ti­ves són les més altes, com sem­pre. Aquest equip sem­pre va a gua­nyar els cam­pi­o­nats. Venim de gua­nyar l’euro­peu i ara el mun­dial serà dife­rent perquè es tracta d’una altra com­pe­tició. No hem de pen­sar en el pas­sat, hem de pen­sar en el pre­sent i el futur, però és evi­dent que estem en con­di­ci­ons de tor­nar a com­pe­tir pel mun­dial.
Després d’haver-se gua­nyat la plaça olímpica, hi ha perill de rela­xació?
Estic con­vençut que no. El fet de gua­nyar l’euro­peu fa que hi arri­bem amb els ànims pels núvols. L’ambició és màxima, i després el cam­pi­o­nat ja col·locarà tot­hom al lloc que li cor­res­pon­gui.
La idea és apro­fi­tar aquesta embran­zida i que els con­du­eixi fins al podi dels Jocs Olímpics.
Sem­pre parlàvem que aquesta tri­ple corona en menys d’un any, en vuit mesos, és una opor­tu­ni­tat d’or. Somiàvem un or euro­peu, que ara ja tenim, i ara somiem un or mun­dial i, evi­dent­ment, que arribi també en els Jocs Olímpics.
Què és més impor­tant, la part física o la men­tal, tenint en compte la càrrega d’aques­tes dues últi­mes tem­po­ra­des?
Els dos aspec­tes són impor­tants. Evi­dent­ment, la física ho és, perquè més enllà de la selecció el calen­dari en clau de clubs també és molt dur. Men­tal­ment, si no haguéssim gua­nyat l’euro­peu seria més difícil, però amb la clas­si­fi­cació olímpica els juga­dors hi arri­ben més alli­be­rats. Hem de ser cons­ci­ents que la pri­mera set­mana a Doha pot­ser no estem al cent per cent, però el més impor­tant és seguir una tra­jectòria com en l’euro­peu. Anar ajus­tant l’equip i, a par­tir de la segona set­mana, en els quarts i les semi­fi­nals, arri­bar-hi molt bé física­ment perquè la pre­pa­ració és com­pli­cada. L’euro­peu ha estat molt dur, però veig els juga­dors molt ben pre­pa­rats i soc opti­mista.
Qui­nes selec­ci­ons veu com a favo­ri­tes?
Hon­gria és la vigent cam­pi­ona i, més enllà del talent que té, física­ment hi arri­barà millor que la resta, perquè va reser­var alguns juga­dors en l’euro­peu. Ells poden sor­tir amb una mica d’avan­tatge, però, a par­tir d’aquí, serem els de sem­pre, Espa­nya, Itàlia, Croàcia i els altres equips balcànics.
Ara com­pleix set anys en el càrrec. Set meda­lles en grans cam­pi­o­nats en set tem­po­ra­des. Quina és la clau?
És una selecció molt talen­tosa i hi ha molt tre­ball al dar­rere. Cal veure’ls entre­nar-se cada dia per enten­dre com com­pe­tei­xen i, a més, l’ambició ha anat crei­xent. És una gene­ració que té molta fam. Els és igual gua­nyar un cam­pi­o­nat perquè volen anar al següent i tor­nar a gua­nyar. Això és el gran secret.
El seu inici, amb el novè lloc en el mun­dial de Buda­pest 2017, no va ser un camí de roses.
Els ini­cis mai són fàcils. Era un moment com­pli­cat, amb un canvi gene­ra­ci­o­nal molt impor­tant, i no teníem gaire clar quina direcció aga­far, però, per sort, després d’aquell mun­dial vam apren­dre mol­tes coses. Jo també era un entre­na­dor novell, amb poca experiència, però vam ende­vi­nar la tecla i evi­dent­ment els juga­dors joves van estar al nivell que nosal­tres esperàvem.
En l’evo­lució de l’equip, també hi va tenir alguna cosa a veure la ins­pi­ració japo­nesa. Expli­qui’ns de què es tracta?
És un estil de joc que els japo­ne­sos van posar en pràctica abans dels Jocs de Rio 2016, en què neces­si­tes tenir juga­dors molt ràpids i, a la vegada, amb molta resistència. Després del mal resul­tat del mun­dial de Buda­pest, havíem de bus­car un sis­tema de joc que no fos simi­lar al dels balcànics i que nosal­tres poguéssim apli­car el cent per cent. L’estil de joc japonès té sem­blan­ces al nos­tre, però evi­dent­ment nosal­tres tenim algu­nes coses que ells no tenen, com el tre­ball en zona, que hem anat polint durant els últims anys. Va ser una ins­pi­ració i ara és una adap­tació nos­tra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)