Còrfbol

BERTA ALOMÀ I SESÉ

EXJUGADORA DE CORFBOL DEL KC BARCELONA I PREMI A L’ESPERIT ESPORTIU EN LA FESTA DE L’ESPORT

“Els equips amb millors noies creen la diferència”

“En l’àmbit català, no hi ha remuneració econòmica per als jugadors”

“Hi ha un pla estratègic perquè el corfbol estigui en els Jocs Olímpics”, assegura la internacional amb la selecció catalana

Trajectòria brillant
Berta Alomà va debutar el 2007 amb la selecció catalana en l’U16 KMC. En 126 partits internacionals, ha anotat 227 punts. Dues vegades campiona de la IKF Europa Shield i líder indiscutible en el KC Barcelona amb tres títols de lliga, copes i supercopes. Reconeguda amb quatre premis a la màxima anotadora i millor jugadora de la lliga nacional, Berta personifica l’excel·lència en el corfbol
No podem comparar un holandès amb un jugador local que treballa i després juga al corfbol com a ‘hobby’

El corf­bol con­ti­nua sent un esport prou des­co­ne­gut, però la passió que els juga­dors trans­me­ten va més enllà de les pis­tes. És un esport mixt, amb equips de qua­tre homes i qua­tre dones. Berta Alomà (Bar­ce­lona, 1992), des­ta­cada expo­nent del corf­bol a Cata­lu­nya recent­ment reti­rada i guar­do­nada amb el Premi a l’Espe­rit Espor­tiu en la Festa de l’Esport Català, com­par­teix la seva tra­jectòria.

Com va des­co­brir el corf­bol?
El 2003, amb 11 anys, vaig començar com a extra­es­co­lar a l’ins­ti­tut i, el 2007, em vaig unir al Korf­bal Club Bar­ce­lona, amb els meus entre­na­dors vin­cu­lats a aquest club.
És un motiu d’orgull que noies i nois puguin sen­tir-se iden­ti­fi­cats amb la seva figura?
Sí, o almenys que hagin tin­gut l’opor­tu­ni­tat de gau­dir veient-me amb la mateixa passió amb què he abor­dat aquest esport, mal­grat ser con­si­de­rat un esport de qua­tre gats. Així doncs, molt orgu­llosa poder ser un exem­ple per a algú.
Com recorda els ini­cis deen el Korf­bal Club Bar­ce­lona?
Des de petita, ho vaig aga­far amb mol­tes ganes. Va ser tot un procés, vaig començar a des­ta­car en lli­gues més infe­ri­ors i em van donar l’opor­tu­ni­tat al pri­mer equip i allà va arri­bar el pit­xitxi, la millor juga­dora de la lliga cata­lana.
És pos­si­ble viure d’aquest esport?
En l’àmbit català, no hi ha remu­ne­ració econòmica per als juga­dors; només en la selecció holan­desa poden viure d’això. Per­so­nal­ment, aquesta dedi­cació fins i tot ha impli­cat apor­tar diners per poder dedi­car-m’hi. Els pri­mers viat­ges amb la selecció cata­lana se’ns finançaven ínte­gra­ment, però, últi­ma­ment, hem assu­mit part de les des­pe­ses dels nos­tres viat­ges.
A què es deu que no hi hagi aquest suport en la fede­ració cata­lana de corf­bol?
És un esport amb un nom­bre molt limi­tat de llicències, cosa que fa que depen­guem de suports externs. Tot i que rebem ajuts, aquests no són sufi­ci­ents per finançar com­ple­ta­ment els viat­ges amb la selecció cata­lana. Va per aquí la super­vivència del nos­tre esport.
Genera sor­presa als altres rivals que Cata­lu­nya com­pe­teixi de ple dret en l’àmbit inter­na­ci­o­nal? Què sent defen­sant la samar­reta cata­lana?
Som l’única excepció en el rànquing inter­na­ci­o­nal, la resta són naci­ons reco­ne­gu­des. Em con­si­dero cata­lana abans que espa­nyola; parlo català i em vin­culo a la cul­tura cata­lana. Això pot gene­rar sor­presa, espe­ci­al­ment des de la pers­pec­tiva holan­desa, que pre­fe­reix un estat unit. Tot i això, per a mi és motiu d’orgull. Però, si jugar amb Espa­nya sig­ni­fica par­ti­ci­par en els mun­di­als, esta­ria dis­po­sada a por­tar la samar­reta espa­nyola, ja que vull sepa­rar la política de l’esport i no crec que hagi de renun­ciar al corf­bol per una qüestió de colors.
Veu lluny que el corf­bol sigui un esport olímpic?
Hi ha un pla estratègic des de la fede­ració inter­na­ci­o­nal per acon­se­guir-ho. A més, a par­tir d’aquesta set­mana, seré mem­bre del comitè de la inter­na­ci­o­nal per al desen­vo­lu­pa­ment del corf­bol a Europa, i una de les línies de tre­ball serà con­di­ci­o­nar l’esport perquè pugui entrar en els Jocs Olímpics.
Creu que la com­bi­nació entre homes i dones aporta un ele­ment espe­cial que no es troba en altres esports més con­ven­ci­o­nals?
Total­ment. No tro­baràs cap esport en què nois i noies com­pe­tei­xin per al mateix objec­tiu. A més, tot el que crea soci­al­ment: un espai on hi ha res­pecte entre sexes, que és el que estem dema­nant en el dia a dia i que en el corf­bol ja por­tem tre­ba­llant des dels ini­cis. Nois i noies per igual. Però és cert que, per nivell i per volum de gent de cada un dels sexes, nor­mal­ment, els equips que tenen millors noies en la seva plan­ti­lla creen la diferència quant a resul­tats en el corf­bol.
Holanda, amb deu títols mun­di­als, és el refe­rent màxim en el corf­bol. Som lluny del seu nivell?
Molt lluny, ja que són quasi pro­fes­si­o­nals. No podem com­pa­rar un holandès amb un juga­dor local que tre­ba­lla i després juga al corf­bol com a hobby. Pel que fa al nivell de joc, ens hi apro­pem cada cop més, mal­grat les distàncies evi­dents. No obs­tant això, en ter­mes d’infra­es­truc­tura fede­ra­tiva i volum de llicències, som molt lluny.
Visu­a­litza Cata­lu­nya gua­nyant el títol mun­dial de corf­bol?
A curt ter­mini, diré que no de manera rotunda, i a llarg ter­mini, pot­ser diria que tam­poc. Però, per nosal­tres, gua­nyar un bronze ja és tot un èxit, perquè Holanda i Bèlgica ten­dei­xen a ocu­par sem­pre les dues pri­me­res posi­ci­ons en els cam­pi­o­nats euro­peus. Ho vam acon­se­guir el 2016; és una fita rea­lista en l’àmbit euro­peu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.