Ciclisme

Pels camins del Tour 2024

Etapa 2. Cesenatico-Bolonya

Avui diu­menge els fran­ce­sos estan cri­dats a les urnes en pri­mera volta, però el Tour està lluny de tot això.

L’etapa comença a Cese­na­tico, el port antic de Cesena en forma de canal, redis­se­nyat ja fa uns quants segles per Leo­nardo da Vinci i on ara hi ha dotze vai­xells de pesca que com­po­nen la secció flo­tant del museu marítim. Les seves veles mul­ti­co­lors com­pe­ti­ran amb els mallots dels ciclis­tes. Nosal­tres els con­tem­pla­rem, si pot ser, acom­pa­nyats amb un plat de ravi­o­lis far­cits amb squac­que­rone di Romagna, el for­matge cremós de la regió i degus­tant un vi Por­to­ca­nale, fresc i rosa­det.

Però els ciclis­tes començaran l’etapa res­se­guint els set quilòmetres de platja plana i recta, fins al Lido di Savio, una mica més enllà de Cer­via. Allà faran un gir a mà dreta i un altre a mà esquerra per seguir tot dret i plan­tar-se aviat a Ravenna, situ­ada al bell mig d’una fèrtil plana i on reposa Dante Alig­hi­eri, en un mau­so­leu a l’església de San Fran­cesco. En Pla deia de Ravenna que era la Pisa de l’Adriàtic, «taci­turna i solitària, llu­nyana i des­en­cai­xada, pro­vin­ci­ana. Com a Pisa, la ciu­tat porta mar­cada a la cara la nostàlgia del mar, la pro­xi­mi­tat i alhora la llu­nya­nia per­duda de l’aigua».

Sor­tint de Ravenna els ciclis­tes enfi­la­ran cap a la gran plana al·luvial del Po. Camps de cere­als, pata­tes, blat de moro, tomàquets, cebes, frui­tes i raïm, tot en un pai­satge com­ple­ta­ment pla. La cursa anirà dei­xant enrere els pobles menuts al cos­tat de la car­re­tera: San Mic­hele, Godo, Borgo Zam­par­tino i Russi, abans d’arri­bar a Faenza que s’enor­gu­lleix de tenir entre els seus fills pre­di­lec­tes al físic i matemàtic Evan­ge­lista Tor­ri­ce­lli, inven­tor del baròmetre.

Des de Faenza el gran grup començarà a pujar cap al coll de Mon­ti­cino i el de Gallis­terna, pas­sant sota els tres turons de Bri­sig­he­lla i per les ter­mes de Riolo, i tor­narà a bai­xar ràpida­ment cap a Imola, terra natal de set papes i, per altra part, indret embri­o­nari del soci­a­lisme italià, de la democràcia cris­ti­ana i del Par­tit Comu­nista italià. A Imola, indret lle­gen­dari també de l’esport a motor, hi rugei­xen els cot­xes de Fórmula 1 i les grans moto­ci­cle­tes de com­pe­tició. Els ciclis­tes no dei­xa­ran de donar una volta, peda­lant, pel cir­cuit que porta el nom d’Enzo i Dino Fer­rari.

D’Imola fins a les por­tes de Bolo­nya és tot recte com un espa­gueti abans de coure i l’espa­gueti mul­ti­co­lor només farà una petita mar­rada per evi­tar entrar en el nucli urbà de Cas­tel San Pie­tro Terme, just en el límit entre l’Emi­lia i la Roma­nya, i punt clau de l’antiga Via Emi­lia, que res­se­guia, com avui el Tour, tota la pla­nura Padana. A Cas­tel s’hi cul­ti­ven les típiques pata­tes de Bolo­nya, amb deno­mi­nació d’ori­gen “minis­te­ri­ale” i “rico­nos­ci­mento euro­peo”.

Bolo­nya és a tocar, però seria massa fàcil arri­bar-hi a l’esprint i el Tour ha deci­dit pujar a una collada per donar al·lici­ent a la cosa, con­cre­ta­ment a la de Bot­teg­hino di Zocca i després encara dues vol­tes a un cir­cuit urbà i tot per arri­bar a aquesta ciu­tat “Grassa, Rossa e Dotta”, pels seus embo­tits, pels seus teu­lats ver­mells i per la seva uni­ver­si­tat, una de les més anti­gues d’Europa.

A Bolo­nya va impar­tir el seu doc­to­rat Umberto Eco i aquí van néixer Pier Paolo Paso­lini, Rug­gero Rai­mondi, Lucio Dalla, Raf­fa­e­lla Carrà, Ros­sano Brazzi, Gino Cervi, Il Guer­cino, Gugli­elmo Mar­coni i tres o qua­tre papes, com a cada racó d’Itàlia. Però Bolo­nya és la terra també del ragu, de la Mor­ta­de­lle, dels Tor­te­llini in brodo, de la Coto­letta alla bolog­nese i la Zuppa Inglese, que no és una sopa sinó unes postres. Però sobre­tot els espa­gue­tis a la bolo­nyesa. En Pla deia que s’havien de men­jar en alguna trat­to­ria del cen­tre de la ciu­tat «si pot ser dis­po­sant com a fons urbà d’una de les tor­res incli­na­des i fos­ques que la història apas­si­o­nada del país ens ha dei­xat per mos­tra de la seva gran­desa».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.