Ciclisme

Excepcionalitat d’estat

Els Jocs de París fan que la cursa més important del món s’avanci en el calendari i s’acabi a Niça, amb una CRI el 21 de juliol

Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic i Remco Evenepoel, candidats a disputar la general

El Tour de França surt per pri­mer cop des d’Itàlia, avui amb una etapa de més de 200 quilòmetres i amb set ports, i després de 110 edi­ci­ons no s’aca­barà a París. La d’avui serà la pri­mera presa de con­tacte entre els favo­rits a gua­nyar la cursa, que pels Jocs s’avança una set­mana en el calen­dari, com ja ha pas­sat altres vega­des, i que té el destí final a Niça per la cele­bració olímpica a la capi­tal de l’Estat francès, que té con­vo­ca­des elec­ci­ons legis­la­ti­ves anti­ci­pa­des –la pri­mera volta, demà, i la segona, diu­menge de la set­mana que ve–. Una excep­ci­o­na­li­tat que s’afe­geix a la millor nòmina de favo­rits a la victòria final, grans artífexs de la gene­ració que ha can­viat el ciclisme, però que arriba con­di­ci­o­nada a la lluita pel mallot groc, que s’ha d’aca­bar deci­dint amb una con­tra­re­llotge indi­vi­dual de 33,7 quilòmetres amb sor­tida a Mònaco –amb San Marino, el Tour passa per qua­tre estats– i que tindrà la Tur­bia (2a cate­go­ria) i el coll d’Esa, d’un quilòmetre i mig a 8,8% de des­ni­vell.

Marc Soler i 175 més

Marc Soler (UAE) afronta el seu setè Tour i és l’únic català entre els 176 par­ti­ci­pants, que han d’afron­tar 3.498 km i 52.230 m de des­ni­vell. En total, 21 eta­pes, entre les quals hi ha una altra CRI; a la Bor­go­nya, amb 25 km, i una difi­cul­tat: Ralle-Vergy (1,6 al 6,5). Set són de mun­ta­nya, qua­tre finals en alt –Saint-Lary-Sou­lan, Pla­teau de Bei­lle, Isola 2000 i coll de la Coui­llole–, comp­tant-hi l’últim diven­dres i dis­sabte, i 27 grans ports pels Ape­nins, els Alps (un a Itàlia i una dot­zena a França), el Massís Cen­tral (3) i els Piri­neus (8). El Gali­bier –fora de cate­go­ria, a 19 quilòmetres de meta–, dimarts, després de dues jor­na­des per als velo­cis­tes i amb dues més fins a la pri­mera cro­no­me­trada, podria ser el pri­mer punt d’inflexió entre els grans can­di­dats a sumar el ter­cer Tour –Tadej Poga­car i Jonas Vin­ge­ga­ard– o el pri­mer –Pri­moz Roglic i Remco Eve­ne­poel.

L’eslovè de l’UAE, que va con­fes­sar haver tin­gut covid-19 fa menys de dues set­ma­nes i que va gua­nyar el 2020 –va pis­par el groc a Rogla el penúltim dia– i el 2021, és qui arriba millor pel canvi en el calen­dari, apos­tant pel Giro i amb la Volta com a posada a punt per al seu pri­mer gran objec­tiu. Ha com­pe­tit menys i s’ha des­mar­cat de la resta de favo­rits, tots tres impli­cats en la fatal cai­guda de la Volta al País Basc, el prin­ci­pal dam­ni­fi­cat dels quals va ser el gua­nya­dor dels dos dar­rers Tours. El danès del Visma no du un dor­sal des d’aquell 4 d’abril, i que avui posi el peu al pedal per sor­tir ja es pot con­si­de­rar un tri­omf, així com el fet que Egan Ber­nal (Ineos) hagi recu­pe­rat el to i, després de gua­nyar el Tour (2019) i el Giro (2021) i tenir un acci­dent a Colòmbia que hau­ria dei­xat tetraplègics la majo­ria de mor­tals, pugui treure el nas al podi. Vin­ge­ga­ard no té, aquest cop, Sepp Kuss cobrint-li les espat­lles –el gua­nya­dor de la dar­rera Vuelta també va tenir coro­na­vi­rus, com Mads Peder­sen i David Gaudu– i aquesta vegada veurà com Pogi no està sol, sinó que va amb estre­lles que aspi­ra­rien als pri­mers llocs en altres pro­ves, com Adam Yates, Juan Ayuso, João Almeida i el mateix Soler.

Tam­poc està sol Pri­moz Roglic, ara al Bora. L’eslovè va ser qui millor se’n va sor­tir, d’aquell fatídic revolt en la bai­xada de la quarta etapa de la Itzu­lia, i afronta la que podria ser una de les dar­re­res opor­tu­ni­tats de gua­nyar la cursa que li falta al pal­marès havent gua­nyat tres cops la Vuelta (2019-21) i el Giro de l’any pas­sat. Remco Eve­ne­poel, que es va tren­car la clavícula al País Basc, en canvi, debuta en el Tour havent gua­nyat la Vuelta fa dos anys amb el Deceu­ninck recon­ver­tit en un grup que passa de dis­pu­tar els esprints a la gene­ral –per això tindrà Mikel Landa al cos­tat.

Més

Les arri­ba­des mas­si­ves cen­tra­ran també els focus amb els últims qua­tre gua­nya­dors del mallot verd: Jas­per Phi­lipsen (2023), Wout van Aert (2022, havia de fer el Giro però se’l va per­dre per la cai­guda a la pri­ma­vera), Mark Caven­dish (2021 i aspi­rant a la victòria d’etapa 35 que li per­meti des­em­pa­tar amb Eddy Merckx) i Sam Ben­nett (2020). El monu­men­tal Mat­hieu van der Poel, que ja va ser líder de la gene­ral en el seu debut el 2021, i els cam­pi­ons olímpics a Tòquio Tom Pid­cock (BTT), Ric­hard Cara­paz (ruta) i el també cor­re­dor de l’EF Ben Healy, que es podria con­ver­tir en el suc­ces­sor de Tho­mas de Gendt en les esca­pa­des i la quota fran­cesa –compte amb els Decath­lon, en dinàmica gua­nya­dora–, els al·lici­ents en eta­pes com ara la 9, d’home­natge a De Gau­lle, amb 32 km per terra en 14 trams de grava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)