Ciclisme

Un inici amb final feliç

Romain Bardet és el primer líder del Tour, amb la victòria de bracet amb el també corredor del DSM Frank Van den Broek i aguantant l’escàs marge sobre els favorits a Rímini

El Tour de França va començar ahir per primer cop a Itàlia i després de 110 edicions no s’acabarà a París. Un inici amb final feliç per a Romain Bardet, que avui sortirà per primer cop amb el mallot groc d’una cursa que disputa per primer cop, perquè als 33 anys ja ha decidit que quan es disputi la següent edició farà poques setmanes que s’haurà retirat. El corredor francès va sumar el seu quart triomf d’etapa en la prova de la qual va pujar al podi de la general dos cops –segon el 2016 i tercer el 2017– i va ser el guanyador de la muntanya el 2019. Ja fa temps que va renunciar al pes que suposa prendre la sortida aspirant a guanyar la cita i, alliberat, va ser capaç de posar el llaç groc a la seva trajectòria amb un triomf difícil d’oblidar. L’etapa de 206 quilòmetres entre Florència i Rímini comptava amb set ports, tres de segona i quatre de tercera, que obligaven els corredors a superar més de 3.600 metres de desnivell positiu acumulat el primer dia, amb la dificultat afegida de la forta calor que feia als Apenins, del Tirrè a l’Adriàtic.

El cim

“Això no canvia res, al contrari, per a mi era un somni dur un dia el mallot groc. Ho he aconseguit i ho veig com un senyal, que he arribat al cim de la meva carrera” va dir Bardet, que va saltar del que quedava del grup de favorits quan ascendien San Leo, el cinquè port de la jornada i l’últim de segona categoria. Van den Broek, en l’escapada del dia des que s’havia format la fuga al quilòmetre 17, ja semblava ser el següent a despenjar-se’n per la falta d’energia quan l’avantatge ja era inferior als dos minuts. Esperar el seu cap de files li va provar, al neerlandès que el proper dia dels Innocents complirà 24 anys. Els dos DSM afrontaven Montemaggio (3a) amb un minut i mig de marge encara amb Jonas Abrahamsen (Uno-X) i Valentin Madouas (Groupama) però el primer noruec a liderar la muntanya del Tour primer i l’altre francès després es van despenjar i al pas per San Marino (3a) l’estranya parella tenia 1:39 respecte al pilot, amb l’EF situant Neilson Powless i Alberto Bettiol al davant quan el seu company Ben Healy havia fet un moviment similar al de Bardet i ja havia enllaçat amb diversos supervivents de la fuga despenjats. Els UAE mitjançant Marc Soler en primer terme i els Visma havien deixat la diferència dels escapats controlada i, amb l’entrada dels Lidl l’avantatge es va reduir al minut a falta de 12 quilòmetres, planers i per carretera ampla que feien passar-ho més malament a Bardet que a Van den Broek, a qui es veia molt superior al seu cap de files. Vint segons a 3 km i 10 serien suficients, perquè quan el grup es disposava a esprintar Bardet ja podia començar a celebrar-ho.

El pou

Mark Cavendish (Astana) les va passar magres per coronar el primer port –Valico Tre Faggi (2a)–, i en el descens va vomitar i tot. El manx (1985), que aspira a desfer l’empat en el rècord de victòries al Tour que comparteix amb Eddy Merckx (34), va rebre l’escalf de quasi tot l’Astana, que va fer baixar cinc corredors. Un d’ells, Michele Gazzoli, va abandonar a les primeres de canvi abans d’arribar a la seva regió natal i en el seu debut. Fabio Jakobsen (DSM) es va afegir al vagó de cua amb un company i arribaria l’últim, 175è a 39:12 com Cav (174è).

Etapa 1 (206 km)
1r Romain Bardet (DSM) 5h07:22
2n F. Van den Broek (DSM) m. t.
3r W. Van Aert (Visma) a 0:05
4t T. Pogacar (UAE) m. t.
5è M. Van Gils (Lotto) m. t.
6è A. Aranburu (Movistar) m. t.
7è M. Pedersen (Lidl) m. t.
8è R. Evenepoel (Soudal) m. t.
9è P. Bilbao (Bahrain) m. t.
10è A. Bettiol (EF) m. t.
78è. M. Soler (UAE) a 18:46
General (206 km)
1r Romain Bardet (DSM) 5h07:12
2n F. Van den Broek (DSM) a 0:04
3r W. Van Aert (Visma) a 0:11
4t T. Pogacar (UAE) a 0:15
5è M. Van Gils (Lotto) m. t.
6è A. Aranburu (Movistar) m. t.
7è M. Pedersen (Lidl) m. t.
8è R. Evenepoel (Soudal) m. t.
9è P. Bilbao (Bahrain) m. t.
10è A. Bettiol (EF) m. t.
78è.M. Soler (UAE) a 18:46
Muntanya
1r J. Abrahamsen (Uno-X) 13 punts
3r V. Madouas (Groupama) 11
3r F. Van den Broek (dsm) 9
Regularitat
1r F. Van den Broek (dsm) 33 punts
Joves
1r F. Van den Broek (dsm) 5h07:16
Equips
1r Dsm-firmenich PostNL 15h22:11

De Rímini a Cesenatico, en record de Marco Pantani

Tadej Pogacar (UAE) es pot convertir en el primer corredor que guanya el Giro i el Tour el mateix any, des que Marco Pantani (Cesenatico, 1970-2004) ho aconseguís el 1998. Abans ho van fer Fausto Coppi (1949 i 52), Jacques Anquetil (1964), Eddy Merckx ( 1970, 72 i 74), Bernard Hinault (1982 i 85), Stephen Roche (1987) i Miguel Induráin (1992 i 93). El Pirata, expulsat del Giro el 1999 per positiu quan n’era líder, va ser trobat mort el 14 de febrer de fa vint anys en una habitació d’hotel de Rímini, la ciutat on s’acabava l’etapa d’ahir i que divendres va inaugurar un monument –a la imatge– de quatre per cinc metres. El Tour surt avui del poble on va néixer Pantani i ho fa amb una etapa que s’acaba a Bolonya i que té sis ports, cinc de tercera i un de quarta, el darrer dels quals es corona a 13 km de l’arribada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)