Atletisme

McGrath, marxant als peus de la torre Eiffel

Atletisme. El subcampió europeu i Cristina Montesinos s’estrenen avui com a olímpics en la inauguració del programa atlètic amb els 20 km marxa

El gavanenc Paul McGrath (2002), la gran sensació del curs en l’atletisme català, obrirà a primeríssima hora d’aquest matí (7.30 h) en els 20 km marxa el programa de l’esport rei en els Jocs Olímpics de París. L’escenari, un circuit d’un quilòmetre bastit als peus de la torre Eiffel, és idíl·lic i la il·lusió, màxima. “A través del Google Maps ja em sé el circuit de memòria. Segur que les fotos que em facin allà seran la portada del meu perfil de WhatsApp i d’Instagram pels pròxims quatre anys”, deia el marxador del Cornellà Atlètic en una entrevista a L’Esportiu al mes de març, poc després d’haver segellat el primer títol estatal absolut de 20 km, amb un espectacular registre de 1h17:55, i de certificar la seva classificació olímpica.

Medallista de bronze en el mundial sub 20 de Nairobi, i campió europeu sub20 i sub 23, McGrath, de pare escocès, ja era una de les grans promeses de l’atletisme del país en les últimes campanyes, però el salt de qualitat d’aquest curs ha estat descomunal. Després de l’eclosió en l’estatal de Saragossa i de camí cap a París, el marxador del Baix Llobregat també va tornar a brillar en el mundial per equips d’Antalya, a l’abril, i en l’europeu de Roma, al juny. En totes dues competicions va guanyar la medalla de plata rere el suec Persus Karlström, que avui serà un dels referents a la línia de sortida. Amb 22 anys i en la seva estrena olímpica, McGrath afronta la cita sense pressió, però sense renunciar a res: “Soc molt ambiciós i intentaré lluitar amb els millors. A París seré feliç si guanyo una medalla, si soc finalista o el 20è havent donat el meu cent per cent. En tinc moltes ganes. Estic molt orgullós de poder-hi participar i el meu propòsit és fer la millor cursa possible.” Entre els caps de cartell de la prova hi destaquen l’italià Massimo Stano, defensor del títol; el japonès Koki Ikeda, líder de l’any, i l’espanyol Álvaro Martín, doble campió mundial el curs passat a Budapest.

Un cop acabada la prova de marxa masculina i en el mateix escenari, es disputarà la cursa de 20 km femenina (9.20 h), amb una altra catalana entre les participants, la terrassenca Cristina Montesinos (Piélagos). Si McGrath ha estat un marxador precoç, l’eclosió de Montesinos, de 30 anys, ha estat tardana, però amb el cinquè lloc en els 35 km del mundial de Budapest i el sisè en els 20 km de l’europeu de Roma ha demostrat que ha arribat a l’elit per quedar-s’hi. Tots dos, a més de la mataronina Raquel González, també figuren entre els candidats a competir en el relleu mixt del dimecres 7, una de les novetats del programa.

La pista, a partir de demà

La delegació catalana la formen onze atletes i els primers a entrar en escena sobre el tartan, a l’Stade de France, seran demà Adel Mechaal (11.05 h), en les eliminatòries de 1.500, i Abdessamad Oukhelfen (21.20 h), en la final de 10.000 m.

De Lyles a Kipchoge

L’explosiu Noah Lyles, que aspira a la triple corona olímpica (100, 200 i 4x100 m) després d’haver-ho assolit ara fa un any al mundial de Budapest; el virtuós Armand Duplantis, monarca absolut de les alçades en salt de perxa; la persistent Faith Kipyegon, que a més d’intentar assolir el seu tercer or consecutiu en 1.500 m afegirà els 5.000 m al seu programa, o el llegendari Eliud Kipchoge, que aspira al seu tercer ceptre en marató, seran alguns dels molts noms propis en el programa atlètic de París 2024.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)