Natació

El monarca del fons

Natació. Bobby Finke revalida el títol olímpic del 1.500 m lliure i supera el rècord mundial amb una gran marca de 14:30.67

Bobby Finke va fer tota una demostració de com es neda la prova més llarga de la piscina i va revalidar el títol olímpic de 1.500 m lliure amb un nou rècord mundial. El nord-americà, campió olímpic de la distància a Tòquio, va ocupar el primer lloc del primer al darrer metre, i en el pas pels primers 50 m ja portava un ritme per sota del rècord mundial. Bobby Finke va guanyar amb un temps de 14:30.67 i va esborrar de la taula de rècords els 14:31.02 del xinès Sun Yang, vigent des dels Jocs de Londres 2012.

Gregorio Paltrinieri, campió olímpic de la distància el 2016, va ser l’únic que va aguantar el ritme del nord-americà i durant la primera part de la prova també va estar en ritme del rècord mundial i a menys d’un segon de Bobby Finke. En els darrers 500 m l’italià va cedir i es va emportar la medalla de plata amb 14:34.55. La tercera posició va ser per a l’irlandès Daniel Wiffen, el campió dels 800 m lliure, amb 14:39.63.

Sarah Sjoestroem es va convertir en la reina de la velocitat dels Jocs en guanyar els 50 m lliure i fer el doblet, ja que també va ser la campiona dels 100 m lliure. La sueca, de 30 anys, es va imposar amb 23.71, una marca inferior a la de la semifinal en què va fer el rècord olímpic amb 23.66 i es va quedar a 5 centèsimes del seu propi rècord del món (23.61). Aquest registre va ser suficient per emportar-se la medalla d’or, davant de l’australiana Meg Harris, que va acabar segona amb 23.97, i de la xinesa Zhang Yufei, tercera amb 24.20.

Un relleu de rècord

El relleu 4x100 m estils femenins va tancat la natació olímpica amb un rècord mundial dels Estats Units, que es van imposar de manera clara i dominant des de l’inici amb 3:49.63 i van superar la seva pròpia marca de 3:50.40, que tenien des del 2019. Austràlia es va emportar la medalla de plata amb 3:53.11 i la Xina, la de bronze amb 3:53.23.

El relleu 4x100 m estils masculí va portar espectacle i emoció a la piscina de La Défense Arena, amb una gran lluita entre la Xina, els Estats Units i França, que es van anar alternant en el primer lloc. El títol i la medalla d’or va ser per als xinesos, amb 3:27.46, que van remuntar un segon en l’estil lliure final als nord-americans gràcies a un increïble parcial de 45.92 de Pan Zhanle, el campió olímpic individual de 100 m lliure. Els Estats Units van ser segons amb 3:28.01, i per primera vegada van perdre aquest relleu en els Jocs Olímpics. França, amb Léon Marchand fent l’estil de braça, va acabar tercer amb 3:28.38, i l’occità no va poder sumar la seva cinquena medalla d’or.

LA MÉS RÀPIDA

Sjoestroem, de 30 anys, guanya els 50 m lliure i fa el doblet, ja que també va ser la campiona dels 100 m lliure