Atletisme

Hassan, a l’esprint

La neerlandesa guanya la medalla d’or en la marató, supera per només tres segons l’etíop Assefa i fa un nou rècord olímpic, amb 2h22:55

En els Jocs de París ja havia estat tercera en els 5.000 m i els 10.000 m

L’espectacular marató femenina pels carrers de París va finalitzar amb un intens esprint guanyat per Sifan Hassan, que es va emportar el títol i va guanyar la seva tercera medalla en els Jocs de París 2024. La neerlandesa es va imposar amb un temps de 2h22:55, que és un nou rècord olímpic, i va superar per només tres segons l’etíop Tigst Assefa, que va fer 2h22:58 i no va cedir fins als darrers metres. Sifan Hassan va completar de manera brillant el seu particular triatló de curses i va obtenir la seva tercera medalla a París, ja que va ser tercera en els 5.000 m i els 10.000 m a la pista. La neerlandesa va aconseguir la seva sisena medalla olímpica, ja que a Tòquio 2020 també en va aconseguir tres: l’or en els 5.000 m i els 10.000 m i el bronze en els 1.500 m. Va completar el podi la kenyana Hellen Obiri, amb 2h23:10, la seva marca personal, i que va estar amb les dues primeres fins als darrers 200 m.

La dura marató olímpica, amb pujades i baixades, en especial un mur de 600 m a l’11% de desnivell després del quilòmetre 30, no va tenir cap atleta que imposés el seu ritme. Les tres etíops i les tres kenyanes van controlar la cursa, amb la neerlandesa en un segon terme. Una de les més actives va ser la campiona olímpica de Tòquio 2020, la kenyana Peres Jepchirchir, que va cedir del grup principal a 9 quilòmetres del final, i va acabar quinzena (2h26:51). El tram final de la prova va ser gairebé per eliminació. En el quilòmetre 35 hi havia sis atletes en el grup principal i en el 40 encara hi havia cinc aspirants a les medalles. En el 41.7 en van quedar tres al davant, Hellen Obiri, Tigst Assefa i Sifan Hassan, que al final van ser les que s’hi van jugar les medalles, amb títol per a la neerlandesa.