Judo

Pedro Carpintero

Judoka màster

“L’esport veterà està en auge, però el judo és més complicat”

“Ara per ara, soc el veterà de l’Estat espanyol amb més èxits a l’esquena i qui vingui darrere haurà de treballar fort si em vol atrapar”

“Fa 47 anys que entreno al GEiEG i per les meves mans ha passat quasi tot Girona”

Patrocini
Ara faré 76 anys, i com que fins ara les proves mèdiques sempre han anat sortint bé, seguiré competint

Amb 71 anys va ser campió de Cata­lu­nya,

d’Espa­nya, d’Europa i, per si no n’hi havia prou, també del món. Pedro Car­pin­tero (Girona, 1948) és mes­tre judoka màster i coor­di­na­dor i entre­na­dor de la secció de judo del GEiEG. Amb 76 anys, encara com­pe­teix i s’està pre­pa­rant per par­ti­ci­par, aquest novem­bre, en el mun­dial de vete­rans de Las Vegas.

Com es troba avui?
Per­fec­ta­ment. Pre­pa­rant ja el mun­dial a prin­cipi de novem­bre a Las Vegas.
Nor­mal­ment, quina és la seva rutina durant una set­mana?
M’entreno qua­tre dies a la set­mana, nor­mal­ment són dilluns, dimarts, dijous i diven­dres. Començo a les vuit del matí i faig peses amb un entre­na­dor. Després em dutxo, esmorzo, me’n vaig a casa i, a dos quarts de qua­tre, torno una altra vegada al gimnàs i faig una mica de càrdio. Després, a par­tir de quarts de sis, començo amb les clas­ses de judo de tots els nivells, fins a dos quarts de deu de la nit.
Com va començar la seva història amb el judo?
Vaig començar amb 15 anys. L’any 1967, amb 18 anys, vaig venir al GEiEG i vam crear la secció de judo. Ara, aquí a Girona hi ha tres ins­tal·laci­ons, però quan vam començar hi havia una sala de ball, on muntàvem i des­muntàvem els tata­mis cada dia. Ara fa 47 anys que faig d’entre­na­dor i coor­di­na­dor.
Havia pro­vat altres esports?
Sí, havia fet karate gai­rebé qua­tre anys. M’agra­dava i hi tenia traça, perquè era molt prim, molt espi­gat. Ara ja no ho soc tant [riu]. Però el pro­fes­sor era de Palamós i va dei­xar de venir aquí a Girona. Lla­vors, em vaig dedi­car en cos i ànima al judo.
I per què el judo?
De petit, era una mica revoltós; ho direm així [riu]. I quan vaig poder deci­dir fer un esport deter­mi­nat, vaig pro­var el judo i em va agra­dar. No és com la gent creu, vinga cops i cops. El pri­mer que t’ense­nyen és a saber caure i, sobre­tot, el res­pecte cap als altres. Això i la dis­ci­plina que hi ha és el que més m’agrada.
El 2019 ho va gua­nyar tot. Què li queda per fer ara?
El 2019 estava pre­pa­rat men­tal­ment, física­ment i tècni­ca­ment. Ho tenia tot. Vaig que­dar campió de Cata­lu­nya, d’Espa­nya, d’Europa indi­vi­dual i per equips, i del món. I l’any següent venien les Olimpíades del 2020 a Tòquio, les de vete­rans. Va arri­bar la pandèmia i van sus­pen­dre-ho el 2020, el 2021 i el 2022. M’hau­ria agra­dat aca­bar la car­rera com­pe­ti­tiva al Japó, perquè, de la manera que estava, tenia opor­tu­ni­tats de pujar al podi, però no va poder ser.
Quin és el tatami que més li ha agra­dat?
El de les Canàries, del cam­pi­o­nat d’Europa del 2019. Érem 1.400 judokes i diver­sos equips. Jugàvem a casa. El pavelló estava ple a ves­sar. Pri­mer vaig llui­tar en indi­vi­dual i vaig que­dar campió. I després en equip, que vam for­mar el famós equip TM5, que en el dia d’avui encara ens reu­nim cada any, i amb aquell equip vam que­dar cam­pi­ons. Vam gua­nyar les qua­tre potències més for­tes que hi havia: Ale­ma­nya, França, la República Txeca i Itàlia. El pavelló s’ensor­rava.
També és entre­na­dor. Com gau­deix més, entre­nant o com­pe­tint?
Entre­nar les cri­a­tu­res és genial. Hi ha dies que els aga­fa­ries pels peus perquè n’hi ha de tot tipus... Però gau­deixo molt amb ells. I ells, tot i la cara que tinc de dolent, gau­dei­xen molt amb mi. Porto molts anys i per les meves mans ha pas­sat quasi tot Girona. Però entre­nar i com­pe­tir són dues coses molt dife­rents. Aquí ens ho pas­sem molt bé, però les com­pe­ti­ci­ons és una altra cosa. Quan en una com­pe­tició que por­tes entre­nant tot un any arri­bes i et tiren a terra, és molt dur. Si et passa com­pe­tint, t’ho has de men­jar tu, però si por­tes la gent a com­pe­tir t’has de men­jar la teva decepció i la dels teus. Cada cosa té la seva par­ti­cu­la­ri­tat i a mi m’agra­den totes dues.
L’edat li ha fet plan­te­jar-se mai reti­rar-se?
Men­tre jo tin­gui acti­tud i ritme per seguir enda­vant, no ho dei­xaré. L’esport de vete­rans ara està en auge. El nos­tre és més com­pli­cat, perquè estàs aga­fat a un altre, i en el moment que cedei­xes ja saps el que et toca. Però es pot fer esport tota la vida. Quan em vaig lesi­o­nar de la cama hi vaig haver d’estar sis mesos, parat, ho vaig pas­sar molt mala­ment. Ara en faré 76, i com que fins ara les pro­ves mèdiques sem­pre han anat sor­tint bé, seguiré com­pe­tint.
Ha tin­gut gai­res lesi­ons durant la seva tra­jectòria?
A la cama esquerra tinc tren­cada la tíbia i el peroné. Em vaig lesi­o­nar a la final del cam­pi­o­nat d’Espa­nya del 2015. Tinc una placa de 15 cm. Tot i això, les lesi­ons greus al nos­tre esport són mínimes.
No es posa cap data límit?
No. Ho havia anun­ciat, però estar asse­gut veient com com­pe­tei­xen els altres... Pre­fe­reixo ser-hi jo també. Arri­barà un dia que hauré de dir prou, però fins al dia d’avui soc el veterà d’Espa­nya amb més èxits a l’esquena i qui vin­gui dar­rere haurà de tre­ba­llar fort si em vol atra­par. Ara vaig pel mun­dial, i si l’acon­se­gueix-ho serà el ter­cer or. Si em surt bé, segu­ra­ment seguiré, però serà el cos qui deci­dirà.
Què és per a vostè el judo?
Gràcies al judo tinc qua­li­tat de vida. Gràcies al judo conec moltíssima gent a nivell mun­dial. Que els pares em dei­xin les cri­a­tu­res amb totes les con­seqüències, crec que no té preu. L’esport és sa per a tot el món. Gràcies a tot això tinc una gran qua­li­tat de vida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)