Més esport

Junts, ERC i PNB apressen el CSD per al reconeixement de les seleccions

Han preguntat al Senat al president del CSD quines accions s’estan fent

Els por­ta­veus de Junts, ERC i PNB han apres­sat avui al Senat el pre­si­dent del Con­sell Supe­rior d’Esports (CSD), José Manuel Rodríguez Uri­bes, per com­plir amb el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal de les selec­ci­ons autonòmiques que pre­veu la Llei de l’Esport. Durant el torn d’inter­ven­ci­ons dels grups el sena­dor d’ERC per Tar­ra­gona Jordi Gaseni ha dit que “és un tema molt impor­tant i avui en depe­nen governs”, alhora que ha recor­dat “l’acord d’inves­ti­dura entre ERC i el PSC que recull el com­promís de tre­ba­llar pel reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal de les selec­ci­ons cata­la­nes”.

“Hi ha dos pos­si­bles esce­na­ris: que com­plei­xin l’acord i sinó que per­din el suport d’ERC”, ha dit després de lamen­tar que única­ment algu­nes fede­ra­ci­ons cata­la­nes orga­nit­zin alguns amis­to­sos o par­tits per Nadal “com si es tractés d’una almoina”. “Pro­vin ima­gi­nar que algú no deixés que la selecció espa­nyola pogués com­pe­tir inter­na­ci­o­nal­ment, segu­ra­ment seria un drama. Fins que es nor­ma­litzi aquesta situ­ació amb les selec­ci­ons espor­ti­ves cata­la­nes tenen segres­ta­des les il·lusi­ons de cen­te­nars de milers de per­so­nes, d’afi­ci­o­nats que fins ara no han pogut expe­ri­men­tar quina sen­sació té el fet que el teu ídol espor­tiu acon­se­gueixi un èxit indi­vi­dual i col·lec­tiu en repre­sen­tació d’allò que sents”, ha sen­ten­ciat.

En el mateix sen­tit s’han expres­sat Dolo­res Etxano (PNB) i Fran­cesc Ten (Junts), que han pre­gun­tat al secre­tari d’Estat per a l’Esport per les actu­a­ci­ons de l’orga­nisme que pre­si­deix perquè aquest reco­nei­xe­ment es com­pleixi, tal i com pre­veu la nova Llei de l’Esport, apro­vada el desem­bre del 2022, en incloure al text una esmena al res­pecte acor­dada pel grup Soci­a­lista i el PNB. “El CSD ha de reflec­tir volun­tat política en aquest sen­tit” i “ser garant i impul­sor de la plu­ri­na­ci­o­na­li­tat”, han indi­cat Fran­cesc Ten, que ha asse­gu­rat que “Cata­lu­nya com les altres naci­ons de l’estat té dret a com­pe­tir inter­na­ci­o­nal­ment de manera ofi­cial”. “No seria con­ci­li­a­dor no con­si­de­rar falta greu que un espor­tista no acu­deixi a una con­vo­catòria de la selecció espa­nyola?”, ha pre­gun­tat en veu alta.

La res­posta del CSD

José Manuel Rodríguez Uri­bes ha par­lat de la volun­tat de l’Exe­cu­tiu de seguir amb el diàleg per avançar en el que diu la llei a l’arti­cle 48 per fer aquest reco­nei­xe­ment i “que es faci amb la màxima natu­ra­li­tat pos­si­ble”. “Però hem de ser cons­ci­ents que hi ha unes regles inter­na­ci­o­nals, que els comitès inter­na­ci­o­nals, que reco­nei­xen la idea d’una fede­ració per estat i són rea­li­tats que no hem d’obviar si ens volem pren­dre seri­o­sa­ment això”, ha afir­mat.

Segons la seva opinió, el reco­nei­xe­ment a la llei “és un avenç, com a riquesa cul­tu­ral iden­titària” i ha asse­gu­rat als grups que hi tenen “un aliat perquè aflori tot el que tin­gui a veure amb la riquesa del nos­tre país i la diver­si­tat de l’esport”. “Junts som molt forts, en fut­bol la selecció va molt bé i hi ha juga­dors bas­cos i cata­lans extra­or­di­na­ris. Les com­pe­ti­ci­ons són orga­nit­za­ci­ons pri­va­des mol­tes d’elles, tenen les seves regles, de vega­des són com estats, i la regla d’una fede­ració per estat està gene­ra­lit­zada en aquests àmbits” ha afe­git.

El pre­si­dent del CSD ha recor­dat que fa uns dies va man­te­nir una con­versa amb el con­se­ller català d’Esports, Berni Álva­rez, que la set­mana que ve es tro­barà amb la minis­tra, Pilar Alegría, i va abun­dar a “seguir pel camí del diàleg cons­truc­tiu, lle­ial i amb mirada llarga”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)