Golf

Ramon Nogué

President de la Federació Catalana de Golf

“La Ryder del 2031 està ben encaminada”

“Si el projecte abans anava per carreteres pedregoses, ara va per autopista”

“Abans de final d’any s’haurà de prendre una decisió”

Tenim claríssim que aquest projecte és dins d’un marc de sostenibilitat

El pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Golf, Ramon Nogué, veu ben encar­ri­lat el pro­jecte perquè la Ryder Cup aterri a Cata­lu­nya el 2031, al Cami­ral Golf de Cal­des de Mala­ve­lla. El màxim man­da­tari del golf català admet que hi ha bona sin­to­nia amb el nou govern de la Gene­ra­li­tat, i més després d’escol­tar les mani­fes­ta­ci­ons del con­se­ller d’Esports, Berni Álva­rez, en un acte a Foment del Tre­ball dilluns pas­sat: “Estem molt oberts a la Ryder, però pri­mer s’ha de tenir pres­su­post. És una pos­si­bi­li­tat via­ble, però s’han de tre­ba­llar mol­tes coses entre totes les parts impli­ca­des.” Álva­rez es reu­nirà demà amb Pilar Alegría, minis­tra d’Edu­cació, For­mació Pro­fes­si­o­nal i Esports, en una cita que pot mar­car el futur de la com­pe­tició.

Després d’haver escol­tat les parau­les del con­se­ller és més opti­mista pel que fa a l’arri­bada de la Ryder Cup a Cata­lu­nya el 2031?
D’opti­mis­tes ho som sem­pre, però en aquest cas podríem par­lar d’opti­misme real. Si fins ara amb la Ryder anàvem per car­re­te­res pedre­go­ses i pel bosc, ara anem per l’auto­pista. Aquesta és la defi­nició exacta. Em sem­bla que ho tenim força enca­mi­nat. Tenim claríssim que aquest pro­jecte és dins d’un marc de sos­te­ni­bi­li­tat que empara que un gran esde­ve­ni­ment d’aques­tes carac­terísti­ques es pugui fer a Cata­lu­nya.
Es pot dir que hi ha hagut un cop de timó en el pro­jecte?
Amb les elec­ci­ons pel mig, hi va haver un moment en què les nego­ci­a­ci­ons amb la Gene­ra­li­tat es van atu­rar, però ara amb el nou govern ja n’hem par­lat i ens dona suport.
Quins són els ‘tem­pos’ per a l’elecció?
Ara falta aca­bar de lli­gar la con­trac­tació i tots els docu­ments del pro­jecte, i quan sigui el moment oportú, abans de finals d’any, el govern i la fede­ració euro­pea es reu­ni­ran i diran si això va enda­vant o va endar­rere. Abans de final d’any s’ha d’enlles­tir.
Ha can­viat el sis­tema d’elecció de la seu de la Ryder Cup?
Ha pas­sat una mica com en l’elecció de la seu dels Jocs Olímpics, que abans es feia a través de sub­has­tes i can­di­da­tu­res, es cre­a­ven fal­ses expec­ta­ti­ves i tot sor­tia molt car. Ara fun­ci­ona a l’inrevés i es pre­gunta a qui li interessa orga­nit­zar la Ryder amb aques­tes con­di­ci­ons. No hi ha sub­hasta.
Si el pro­jecte de Cata­lu­nya no tira enda­vant, ja hi ha altres zones de l’Estat espa­nyol que s’hi han posat bé?
Si no es fa a Cata­lu­nya, Madrid no s’ho dei­xa­ria per­dre, i també s’hi han interes­sat el País Basc, amb tot el feno­men de Jon Rahm al dar­rere, i Ala­cant. Però no hi penso perquè les nos­tres ins­tal·laci­ons no les té ningú i el nos­tre pro­jecte és el millor.
Amb la sequera pel mig, segur que hi ha veus contràries a aquest tipus de pro­jec­tes.
Avui dia si en un pro­jecte no hi ha sos­te­ni­bi­li­tat no hi comp­tis. El con­sum d’aigua del golf a Cata­lu­nya suposa el 0,34% del país, i pràcti­ca­ment el 79% es rega amb aigua depu­rada. No hi ha cap camp de golf que regui amb aigua de boca. La gent ho ha de saber. Es fa ser­vir aigua depu­rada, que ve de les cla­ve­gue­res, i després se’n va a una depu­ra­dora. La fem ser­vir per regar i després torna als aqüífers per tor­nar-se a refer. Hem de fer enten­dre que sense sos­te­ni­bi­li­tat no hi ha pro­jecte. De fet, aquest és un pro­jecte que ja es va enge­gar fa 20 anys amb l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA). La feina està ben feta i no ens hem d’ama­gar de res, i em con­gra­tulo que tots els clubs ho hagin entès.
Què supo­sa­ria per al golf català que la Ryder es dis­putés a Cal­des?
Hi hau­ria un abans i un després. Ens dona­ria un pres­tigi inter­na­ci­o­nal. Es tracta d’un dels deu pri­mers grans esde­ve­ni­ments espor­tius en l’àmbit mun­dial, i posa­ria Cata­lu­nya al mapa del golf, cosa que rever­ti­ria posi­ti­va­ment en tots els clubs. Cata­lu­nya es con­ver­ti­ria en una zona única al món on s’han dis­pu­tat els prin­ci­pals esde­ve­ni­ments espor­tius, com els Jocs Olímpics, el mun­dial de fut­bol, la Ryder, la copa Amèrica de vela.
Vista l’experiència amb la copa Amèrica, s’haurà de vigi­lar de no inflar les xifres.
Exacte. La copa Amèrica ens ha donat una visió més clara del que no hem de fer. Con­tras­ta­rem les dades amb el que va pas­sar el 2018 a París, i el 2023 a Roma, i això és fide­digne. Si a Bar­ce­lona estan satu­rats, pre­ci­sa­ment el turisme de golf és un sec­tor iti­ne­rant, que volta pel ter­ri­tori i té un poder adqui­si­tiu impor­tant. De cada 10 euros que es gasta un turista de golf, només 2 són per a l’esport; els altres 8 van a parar a res­tau­rants, hotels, aero­ports, trans­ports i ser­veis. Encara que sigui una part molt petita, també entrem en el PIB. El golf és salut i també forma part del sec­tor empre­sa­rial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)