Més esport

Prevenir, l’assignatura pendent

A Catalunya no hi ha cap normativa que obligui les entitats esportives a tenir un protocol contra les violències masclistes

El cas de l’equip sènior del GEiEG posa de manifest la manca de capacitat dels clubs per reaccionar en casos de violències masclistes no constitutives de delicte

El 4 d’octu­bre d’enguany sal­tava la notícia: l’equip de rugbi sènior del GEiEG, for­mat per 23 noies d’entre 16 i 35 anys, aban­do­nava el club en bloc després de mesos de diàleg frus­trat amb l’enti­tat. El motiu del males­tar s’ori­gi­nava en la inco­mo­di­tat que gene­rava la figura del nou coor­di­na­dor de la secció, una per­sona inte­grant de l’equip sènior mas­culí amb ante­ce­dents de com­por­ta­ments mas­clis­tes rei­te­rats i acti­tuds d’asset­ja­ment pro­lon­ga­des durant anys en les eta­pes pre­ce­dents, en con­cret al rugbi uni­ver­si­tari.

El gener del 2024, les inte­grants de l’equip van fer arri­bar al club un comu­ni­cat denun­ci­ant algu­nes de les situ­a­ci­ons vis­cu­des amb aquesta per­sona i argu­men­tant els motius pels quals volien evi­tar que fos ocu­pat per aquesta figura aquest càrrec de coor­di­nació –que té un tracte directe amb els inte­grants dels equips sèniors perquè és un lloc de feina on s’exer­cei­xen tas­ques admi­nis­tra­ti­ves i de con­trol de mate­rial.

“Vaig par­lar amb les noies per escla­rir els fets i saber què havia pas­sat i, a par­tir d’aquí, amb totes les con­si­de­ra­ci­ons vam anar a Atenció a la Víctima per asses­so­rar-nos. Tot i tenir un pro­to­col, les acu­sa­ci­ons ens van sem­blar sufi­ci­ents per por­tar-ho a Atenció a la Víctima i haver d’actuar d’una manera més legal”, exposa Adrià Ber­tran, direc­tor espor­tiu del GEiEG, que explica i rei­tera que el club té un pro­to­col i que es va seguir, tot i que aquest docu­ment no apa­reix publi­cat a la pàgina web i que aquest diari tam­poc hi ha pogut acce­dir després de sol·lici­tar-lo per lle­gir-ne el detall.

Els com­por­ta­ments de què van ser objecte algu­nes de les juga­do­res (comen­ta­ris des­a­gra­da­bles, situ­a­ci­ons d’inco­mo­di­tat i con­duc­tes d’asset­ja­ment) van ser denun­ci­ats als Mos­sos d’Esqua­dra el març del 2024. Algu­nes d’aques­tes con­duc­tes van que­dar reco­lli­des així en els tex­tos de denúncia a què ha tin­gut accés aquest diari: “Em va enviar foto­gra­fies, algu­nes d’elles amb la samar­reta de l’equip, d’altres sense cap peça de roba, on es veien els geni­tals. De mis­satge amb les foto­gra­fies posava: «Perquè les gau­dei­xis»”; “De forma habi­tual, quan l’equip va de gira per Cata­lu­nya i Espa­nya, en moments donats de la gira s’exhi­beix davant de totes ense­nyant els seus geni­tals”; “Les dones no sou capa­ces de ges­ti­o­nar la part econòmica”. Aquests són alguns dels frag­ments reco­llits en la denúncia que, fina­lit­za­des les diligències poli­ci­als, el jut­jat va arxi­var.

Res­posta unitària

A par­tir d’aquí, el club indica que es van plan­te­jar moure aquesta figura del lloc de coor­di­nació, però “segons la reso­lució no hi havia motius per haver-ho de fer”: “En aquest cas la solució era tro­bar una medi­ació i que les dues parts pogues­sin con­viure, però l’equip sènior va mar­xar abans que ho poguéssim pro­po­sar”, explica Ber­tran, que hi afe­geix: “Segur que hi ha coses que es poden millo­rar per part de tots els que hi hem estat impli­cats, però pen­sem que hem actuat cor­rec­ta­ment, que ens hem asses­so­rat i a par­tir d’aquí cada cas és dife­rent. Era difícil pren­dre una decisió en la qual tot­hom estigués còmode i pogués con­ti­nuar.”

Des de l’equip, les juga­do­res expo­sen que el juliol d’aquest mateix any van rebre la comu­ni­cació que el club man­tin­dria la mateixa figura de coor­di­nació i van deci­dir mar­xar en bloc. Dues de les denun­ci­ants –que pre­fe­rei­xen pre­ser­var la seva iden­ti­tat– expo­sen que s’han sen­tit soles en tot aquest procés: “Altres vega­des que havien inten­tat posar aquesta per­sona de coor­di­na­dor ens havien escol­tat. Però de cop ara la junta ens deia que volia seguir enda­vant, el GEiEG seguia enda­vant, i per a nosal­tres hi ha con­duc­tes que no són tole­ra­bles i que són una línia ver­me­lla. Al final aquesta per­sona ocupa un des­patx que és pre­ci­sa­ment on has d’anar quan et lesi­o­nes...” I hi afe­gei­xen: “I després, veient que no ens feien cas ni des del club ni des de la secció, ni des de l’equip mas­culí, al final ens vam veure soles i vam veure que no estàvem còmodes en aquest espai. A hores d’ara encara espe­rem que ens expli­quin el pro­to­col”, cri­ti­quen.

L’equip sen­cer actu­al­ment juga al Banyo­les Rugby Club. Les denun­ci­ants mani­fes­ten que, tot i el des­gast del procés, el suport ha estat fona­men­tal: “Ser 23 ties, totes a l’una, ha sigut molt poderós. Tot i sen­tir-nos en alguns moments més des­bor­da­des, mirar enrere i tenir 23 per­so­nes que et donen suport, suma molt. Quan vam fer la reunió i totes, una per una, vam deci­dir dei­xar el club, ens vam sen­tir molt alleu­ja­des, no ens vam sen­tir soles. Al final, en tot aquest procés ens havien fet creure que lluitàvem per una xim­ple­ria.”

En el seu pri­mer par­tit defen­sant l’escut del Banyo­les, l’equip va sor­tir al ter­reny de joc amb una pan­carta amb el lema “No hem mar­xat, ens han fet mar­xar”.

Tren­car els silen­cis

“Aquest fet de mar­xar en bloc és una mos­tra de soli­da­ri­tat que cal fer visi­ble. Això és repa­ra­dor, que les dones entre elles s’hagin soli­da­rit­zat i hagin pres una deter­mi­nació. Això fa can­viar coses. Perquè el que és habi­tual és que siguin les vícti­mes les que mar­xen”, explica Patri­cia Mel­gar Alcan­tud, pro­fes­sora a la UdG espe­ci­a­lista en violència mas­clista. Mel­gar asse­nyala que el qüesti­o­na­ment a les vícti­mes és un afe­git al procés en qual­se­vol situ­ació de denúncia: “Nor­mal­ment el que passa és que les per­so­nes que denun­cien comen­cen un cal­vari de gent que qüesti­ona el seu tes­ti­moni, que insis­tei­xen a tenir més evidències, que els tre­uen importància... Tot aquest cal­vari, pas­sar-lo en sole­dat, és molt dur. Per això molta gent no denun­cia.”

L’experta exposa que, tot i que no tots els com­por­ta­ments o acti­tuds són cons­ti­tu­tius de delicte, cal res­pon­dre si impli­quen una mala praxi o un per­ju­dici. “Encara que no siguin delicte, hi ha com­por­ta­ments que no són accep­ta­bles al segle XXI. Tots tenim l’obli­gació d’actuar. En aquests casos les inves­ti­ga­ci­ons inter­nes, deli­mi­ta­des en els pro­to­cols, han de mar­car les san­ci­ons o actu­a­ci­ons a fer. En cas que no es dugui a terme, hi ha una manca de res­pon­sa­bi­li­tat. Aquest és el pro­blema que ens tro­bem en molts espais: al final la frase més repe­tida és que tots sabem casos. Però per què no can­viem les coses?”, refle­xi­ona.

També des­taca que les enti­tats espor­ti­ves tenen un rol com a pres­crip­to­res de valors. “Estem par­lant de clubs espor­tius que la gran majo­ria tre­ba­llen amb menors. L’esport és un altre espai de soci­a­lit­zació i edu­ca­tiu. De la mateixa manera que ente­nem que un pro­fes­sor que fa comen­ta­ris dis­cri­mi­na­to­ris no és un model a seguir, els espor­tis­tes i entre­na­dors també edu­quen. I són espais on encara s’ha de tren­car el silenci. Si hi ha violències en el con­junt de la soci­e­tat, n’hi ha en tots els espais.”

Sobre el cas del GEiEG, el pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Rugby, Ignasi Pla­nas, lamenta que hagi aca­bat així: “Real­ment ho vaig rebre com una notícia molt dolenta i molt pre­o­cu­pant. Espero que aquest equip vegi que el rugbi res­pon.” El direc­tiu remarca: “Per sort són casos pun­tu­als, però tenen importància i convé tenir els meca­nis­mes de res­posta ade­quats per no sor­tir ferits com a per­so­nes.”

Manca de pre­venció

Actu­al­ment a Cata­lu­nya no hi ha cap nor­ma­tiva o llei que obli­gui els clubs i les enti­tats espor­ti­ves a tenir un pro­to­col con­tra les violències mas­clis­tes. Tam­poc hi ha un cens o un recompte de les enti­tats que en tenen, i encara menys del nom­bre de casos denun­ci­ats en l’àmbit espor­tiu. De fet, per no haver-hi no hi ha gai­rebé ni estu­dis acadèmics que per­me­tin fer un mapa de la situ­ació de violència mas­clista en l’esport. Un dels pocs que hi ha, de pre­venció de les violències sexu­a­lit­za­des a l’esport (UVic, 2019), exposa que els casos d’asset­ja­ment sexual en l’esport se situen prin­ci­pal­ment entre el 14 i el 73%. A Cata­lu­nya l’única recerca feta sobre experiències d’asset­ja­ment en l’esport és en l’àmbit uni­ver­si­tari i indica que un 20% de dones han patit asset­ja­ment, del qual un 8% són experiències d’asset­ja­ment sexual sever (Martín i Juncà, 2013).

D’altra banda, segons el Depar­ta­ment d’Esports, la Gene­ra­li­tat té un pro­to­col marc per a una inter­venció amb la diligència deguda en situ­a­ci­ons de violències mas­clis­tes i el pla naci­o­nal de pre­venció de violències mas­clis­tes, però en l’àmbit espor­tiu només hi ha un pro­to­col marc de pro­tecció d’infants i ado­les­cents davant les violències i dues guies (La violència sexual a l’esport, 2020, i Esport segur: (re)conèixer, par­lar i actuar, 2024).

Per tot ple­gat, Mel­gar recalca la importància que exis­tei­xin pro­to­cols de pre­venció i que esti­guin ben imple­men­tats. “Una part impor­tant dels pro­to­cols és que cal saber quin és el cir­cuit de denúncia: a qui puc acu­dir i qui­nes són les pas­ses. I això s’ha de fer visi­ble i publi­ci­tar. Cada vegada més també s’incor­po­ren mesu­res repa­ra­do­res, perquè no es tracta només de cons­ta­tar l’asset­ja­ment o el tipus de violència, sinó com acom­pa­nyo la víctima un cop apli­ca­des les mesu­res. És impor­tant que no ens que­dem en què ha pas­sat, sinó que la per­sona que ha rebut aque­lla situ­ació tin­gui una repa­ració. I això ho deter­mina el pro­to­col. Així com les mesu­res pre­ven­ti­ves, és a dir, què farem perquè no passi.”

L’experta con­clou que cal treure del tabú aques­tes rea­li­tats: “Les ins­ti­tu­ci­ons que fan visi­ble, pos­si­bi­li­ten i fan un ren­di­ment de comp­tes dels casos i de com els abor­den donen certa tran­quil·litat, perquè aquesta gent no nega la rea­li­tat. Si passa alguna cosa, actuen. I això dona con­fiança”, con­clou Mel­gar.

Són casos puntuals, però convé tenir els mecanismes de resposta adequats per no sortir ferits
Ignasi Planas
President fed. Cat. rugby
Un pas important dels protocols és que cal saber quin és el circuit de denúncia i s’ha de publicitar
Patricia Melgar Alcantud
Professora udg i experta en violència masclista
Al final, durant tot aquest procés ens havien fet creure que lluitàvem per una ximpleria
Denunciant
exjugadora del geieg
Pensem que ens hem assessorat i que hem actuat correctament, cada cas és diferent
Adrià Bertran
Director esportiu del geieg
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)