Més esport

“Picar pedra?” Divulgar, divulgar i divulgar

La societat ha de saber que el Coplefc i els seus professionals existeixen

El Coplefc, o Col·legi Oficial de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport, és un nom complicat, ho sabem. És complicat de recordar, és complicat també de dir, però sabeu què... és necessari, és imprescindible.

De fet, el col·legi existeix perquè a la nostra societat hi ha uns estudis de nivell universitari que hi estan dedicats, com els de moltes altres titulacions: metges, mestres, economistes, arquitectes, enginyers, infermeres, fisioterapeutes... En el nostre cas, aquests estudis són les ciències de l’activitat física i de l’esport, que també es poden sentir o són anomenats amb la sigla CAFiE o CAFE, o la més antiga i ja inapropiada INEFC (perquè fa anys que només representa un dels centres que els imparteixen). Es tracta d’uns estudis relativament joves, si tenim en compte que el primer institut nacional d’educació física a l’Estat té tot just mig segle. I potser això i el fet que sobretot l’esport ha viscut molt de temps d’esquena a la ciència i empès per l’amateurisme fa que el nostre col·lectiu encara sigui massa desconegut, poc conegut o mal conegut com a tal pel conjunt de la gent, però fins i tot també entre els mitjans de comunicació. Aquesta és la raó d’haver de “picar pedra”, com a col·legi hem de continuar donant a conèixer els que són educadors físics esportius i la institució que els agrupa, o sigui el Coplefc.

La qüestió és, perquè ens entenguem, que tenim les mateixes necessitats de preservar el codi de bones pràctiques o deontològic que tenen en el seu cas i amb les especificitats corresponents els enginyers i els psicòlegs, per dir només dues altres professions i no fer-ne una nova tirallonga.

Per tant, el Coplefc tenim molt clar que hem de picar pedra, com dèiem, per donar-nos a conèixer i donar a conèixer la professió, malgrat que existim des del 1987. Aquesta columna és una mostra de voluntat de fer-ne difusió, entre altres actuacions que duem a terme, perquè la societat sencera i cadascun dels ciutadans que practiquen activitat física o esportiva ho facin amb garanties que els serveis que els presten són veritablement professionals, és a dir, avalats per la ciència i corroborats per la universitat. Al mateix nivell que quan tenim alguna patologia (en la gradació corresponent) ens ha d’atendre una infermera, un metge de capçalera o bé l’especialista que calgui, i si necessitem un habitatge volem que tingui la signatura d’un arquitecte, amb un etcètera vàlid per a infinitud de tasques que la relació social comporta.

La nostra crida es fa en un doble sentit, basada en la seguretat. La que atorga la societat en conjunt a uns estudiants primerament mitjançant uns estàndards que s’han d’assolir als centres adequats. I la que, com a usuaris, aquests han de buscar i tenir al seu abast els professionals que li facilitin els serveis. Resumint: garantint que hi ha unes persones que en saben prou, d’una matèria, i en tenen els coneixements validats, els professionals; i facilitant que només aquests prestin serveis, sense intrusisme d’altres individus que no podran oferir la seguretat necessària.

Per això a Coplefc piquem pedra, que vol dir insistir i insistir perquè la ciutadania sàpiga que hi ha uns professionals que li donen seguretat quan vol fer activitat física i esportiva, i insistir i insistir contra la intrusió de qualsevol en uns serveis en què s’ha de ser expert per prestar-los, perquè la salut i la bona praxi professional hi estan involucrades.

COPLEFC

coplefc@coplefc.cat

www.coplefc.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)