Waterpolo

Maica Garcia

campiona olímpica de waterpolo i set vegades campiona d’europa amb el cn sabadell

“Durant el 2024 he complert alguns somnis”

“L’or olímpic és el que més pesa perquè era la meva quarta participació ens uns Jocs i ja havia perdut dues finals anteriorment”

“Va ser com tocar el cel i és equiparable a quan vam guanyar el mundial el 2013, amb tot el xou muntat aquí a Barcelona”

Ni m’he retirat de la selecció ni m’han fet fora, hi ha Maica per a temps. Ha estat una decisió consensuada. Després d’aquest any, havia de descansar
Em sento orgullosa d’aquest llegat, d’haver contribuït a obrir el camí de les jugadores de waterpolo cap al professionalisme, però queda feina per fer

Maica Gar­cia (Saba­dell, 1990), una de les boies de referència en el cir­cuit inter­na­ci­o­nal, ha estat una de les pro­ta­go­nis­tes prin­ci­pals de l’evo­lució del water­polo català i espa­nyol des de la sor­pre­nent meda­lla de plata olímpica a Lon­dres 2012 fins a tocar el cel amb l’or de París 2024. Entre­mig, ha bas­tit una extensa col·lecció de meda­lles de tots colors en mun­di­als i euro­peus, a més de con­ver­tir el seu Astral­pool CN Saba­dell en el club hegemònic al con­ti­nent, amb la con­se­cució de set Cham­pi­ons i cinc super­co­pes d’Europa, les dues últi­mes asso­li­des en un 2024 irre­pe­ti­ble.

El balanç del 2024 amb l’or olímpic, el sub­cam­pi­o­nat euro­peu i la meda­lla de bronze en el mun­dial amb la selecció espa­nyola, i el títol de la Cham­pi­ons, la super­copa d’Europa i d’Espa­nya amb el CN Saba­dell serà pràcti­ca­ment irre­pe­ti­ble.
El 2024 ha estat l’any. L’any ideal. Difícil­ment en cap altre any es podrà igua­lar això. El que més pesa és l’or olímpic, per com hem vis­cut aquests Jocs, i per tot el que engloba aquest any en què hem jugat tres com­pe­ti­ci­ons. Mai a la vida havien coin­ci­dit euro­peu, mun­dial i Jocs el mateix any i crec que no tor­narà a pas­sar mai més. I a tot això, s’hi afe­geix haver gua­nyat la Cham­pi­ons i les super­co­pes d’Europa i d’Espa­nya amb el CN Saba­dell. És un any en què per­so­nal­ment s’han com­plert alguns som­nis.
Quan parla de som­nis suposo que es refe­reix a l’or olímpic.
En el meu cas ja era la quarta par­ti­ci­pació olímpica i després d’haver per­dut dues finals era el títol que em fal­tava, el que més desit­java. Per això, el fet de gua­nyar va ser com tocar el cel i per mi ja no hi ha res com­pa­ra­ble amb aquest or olímpic. Diguem, en tot cas, que està al mateix nivell que quan vam gua­nyar el mun­dial el 2013, amb tot el xou mun­tat aquí a Bar­ce­lona.
Qui sap si d’aquí a uns anys es podria rodar una pel·lícula tipus ‘42 segun­dos’, però aquest cop cen­trada en la seva fita a París 2024. També hi tro­baríem tra­mes enmig de la selecció feme­nina?
Jo esta­ria encan­tada que es fes i que es donés més bombo al water­polo femení. Pocs equips tenen una tra­jectòria com la que hem acon­se­guit aquests anys i crec que es podria fer una bona trama perquè també hi ha mol­tes coses a poder expli­car.
Ja han pas­sat més de qua­tre mesos d’aque­lla fita. Com recorda la final i el tor­neig olímpic?
Ho recordo amb molta emoció. Vaig viure les semi­fi­nals i la final com si estigués en un estat de xoc. Com si no em cregués el que m’estava pas­sant, el que estàvem vivint, amb tot aquell ambi­ent a la pis­cina. Mira que he jugat par­tits a la meva vida i mai havia jugat en un esce­nari com aquell. La semi­fi­nal con­tra els Països Bai­xos ja va ser espec­ta­cu­lar, amb la seva remun­tada, l’empat i després els penals. Vam tenir alts i bai­xos, i va ser com una mun­ta­nya russa d’emo­ci­ons. I quan vam gua­nyar l’or con­tra Austràlia va ser com si estigués flo­tant. Em va cos­tar, assi­mi­lar tot allò.
Algu­nes com­pa­nyes seves al club i a la selecció sovint s’han quei­xat que els seus èxits no tenien prou visi­bi­li­tat o eren prou valo­rats. Pensa que després dels Jocs de París se’ls està fent justícia?
Sí, i tant. És com sem­pre. Cada qua­tre anys hi ha Jocs Olímpics i tots els esports tenim més veu i visi­bi­li­tat, però mai ens podrem equi­pa­rar a l’esport rei, que és el fut­bol. Agraïm als mit­jans que donin valor al que hem acon­se­guit i segui­rem llui­tant per dei­xar aquest esport molt millor que quan nosal­tres vam començar. Espero que el meu lle­gat sigui molt millor del que jo em vaig tro­bar quan vaig començar perquè ales­ho­res no hi havia res. Ha estat un procés lent i cada cop es parla més d’esport femení i en aquest cas de water­polo femení.
Han estat dies de comi­ats amb el pas al cos­tat de Laura Ester i el final d’etapa de Miki Oca. L’ha sorprès, la decisió del selec­ci­o­na­dor?
Em va sob­tar perquè no comp­tava que prengués aquesta decisió, però ho entenc. No hi ha res a dir. Ja ho ha gua­nyat tot. Deu voler viure altres experiències.
En els èxits de la selecció espa­nyola, Miki Oca sem­pre hi ha tin­gut un paper dis­cret, man­te­nint-se en segon terme. Com és real­ment Miki Oca com a entre­na­dor?
Bas­tant dis­tant. Ell té la seva manera de pen­sar, té les seves juga­do­res, sap el que vol i com ho vol i ja està. S’ha de dir que som juga­do­res amb molta dis­ci­plina, amb molta ambició, i posem molt de tre­ball i esforç en el que cre­iem.
No figura en la pri­mera llista de Jordi Valls, el subs­ti­tut pro­vi­si­o­nal de Miki Oca, amb vista a la pre­pa­ració de la lliga mun­dial. Ha estat una decisió con­sen­su­ada?
Va ser una decisió con­junta. Després d’aquest any, neces­si­tava des­can­sar i estar amb la família per tor­nar amb més ganes i moti­vació. Ni m’he reti­rat de la selecció ni m’han fet fora, encara hi ha Maica per a temps. La llista és llarga i així hi ha mol­tes juga­do­res joves que podran dis­po­sar de minuts.
Els espor­tis­tes que fa tan­tes tem­po­ra­des que són en l’elit, sem­pre es diu que tenen una certa sen­sació de ver­ti­gen amb el pas a la nova vida. En el seu cas, però, sem­bla que té el futur força enca­mi­nat. Parli’m dels seus nego­cis.
El 2016, amb el meu germà Víctor, ens va sor­gir l’opor­tu­ni­tat de com­prar un negoci de per­ru­que­ria, amb una part de cen­tre d’estètica, a Sant Cugat del Vallès. Vam obrir aquell saló i a poc a poc hem anat ampli­ant el negoci. Vam obrir un segon cen­tre a Saba­dell, a Vol­pe­lle­res, el 2021, i aquest mateix any un ter­cer al cen­tre mateix de la ciu­tat. He paten­tat la marca La Salo­nería i volem fer franquícies per con­ti­nuar crei­xent, perquè ja tenim l’estruc­tura molt ben mun­tada. És un món molt dife­rent del meu, però també m’agrada molt.
Des­carta en el futur con­ti­nuar vin­cu­lada al water­polo o a l’esport?
M’agra­da­ria con­ti­nuar-hi vin­cu­lada d’alguna manera perquè el water­polo m’ha fet i em fa molt feliç. Encara no sé com, però m’agra­da­ria con­ti­nuar-hi lli­gada d’alguna manera.
Ha pogut fer un coixí durant la seva etapa glo­ri­osa en el water­polo per poder enge­gar aquests nego­cis?
En aquest sen­tit, es pot dir que soc una afor­tu­nada perquè quan vaig començar en el water­polo no es cobrava res. Vam acon­se­guir els pri­mers con­trac­tes i que el water­polo femení espa­nyol es pro­fes­si­o­na­litzés. Es pot dir que em sento pio­nera en el fet d’haver can­viat la història del water­polo femení aquí. Estic molt orgu­llosa d’aquest lle­gat i d’haver par­ti­ci­pat a obrir aquest camí. Ha estat un canvi difícil i queda molt per fer, però ara no em puc quei­xar. He llui­tat moltíssim i sí, tinc un coixí, però això no vol dir que quan ple­gui no hauré de fer res més a la vida. M’he pre­pa­rat i he estu­diat [és lli­cen­ci­ada en publi­ci­tat i rela­ci­ons públi­ques, i té un màster en Dir­com] perquè la meva família m’ha cons­ci­en­ciat moltíssim i per no haver de patir quan deixi el water­polo.
Tor­nant al ter­reny espor­tiu, el pro­blema a par­tir d’ara serà tro­bar nous estímuls per con­ti­nuar gua­nyant?
Segu­ra­ment. Però amb l’experiència acon­se­guei­xes tro­bar altres moti­va­ci­ons. Amb els can­vis gene­ra­ci­o­nals, hi ha noies que apor­ten altres punts de vista i ho vius tot d’una altra manera. De totes mane­res, la meva ambició i com­pe­ti­ti­vi­tat no me la traurà ningú perquè quan em tiro a la pis­cina jo sem­pre vull gua­nyar. Soc així de cor i de cap. En el dia a dia pot­ser sí que neces­sito que m’empe­nyin més les meves com­pa­nyes i que hi hagi un ambi­ent sa i diver­tit.
Anant a l’àmbit de clubs, l’entre­na­dor del CN Saba­dell David Palma con­si­dera que les incor­po­ra­ci­ons de juga­do­res com Kest­helyi, Van de Kra­ats i Aarts ser­vi­ran perquè l’equip no perdi la fam com­pe­ti­tiva.
Sí, perquè son juga­do­res que arri­ben amb mol­tes ganes de gua­nyar la Cham­pi­ons i ens empe­nye­ran cap aquest objec­tiu. Jo vaig començar abans, però amb la Rita [Kest­helyi] pràcti­ca­ment hem cres­cut jun­tes. Hem coin­ci­dit des de fa molts anys en el water­polo inter­na­ci­o­nal i m’agrada molt com­par­tir equip amb juga­do­res d’aquest nivell, juga­do­res que m’apor­ten, que m’ense­nyen i que em fan gau­dir del seu water­polo. Com­par­tir aquests moments és un goig i m’ajuda a venir a entre­nar-me cada dia i a veure què apre­nem les unes de les altres.
Amb aquests fit­xat­ges i el bloc del curs pas­sat, la veri­tat és que l’equip sem­bla into­ca­ble tant en les com­pe­ti­ci­ons esta­tals com en les euro­pees.
Molts anys es diu el mateix, però al final no són els noms, perquè si l’equip no està for­mat, oblida’t d’acon­se­guir títols. Les estre­lles també es poden esta­ve­llar. Vam començar la tem­po­rada amb molt pocs entre­na­ments pre­vis, en què pràcti­ca­ment no ens coneixíem, però ara ja estem molt millor, ja sabem a què juguem i és tot molt més fàcil. Hi ha altres equips amb molt de talent i amb mol­tes ganes de gua­nyar-nos, i hau­rem d’estar con­cen­tra­des al cent per cent.
Com han vis­cut al ves­ti­dor l’embaràs de Judith Forca?
Estic super­feliç perquè la Judith és una de les meves millors ami­gues. Estic molt con­tenta per ella i amb ganes que arribi. Penso que s’hau­ria de nor­ma­lit­zar molt més. Som dones, som espor­tis­tes i podem ser mares, evi­dent­ment, i això s’ha de res­pec­tar i que se senti acom­pa­nyada. Des del club s’ha trac­tat molt bé.
De les qua­tre hep­ta­cam­pi­o­nes del CN Saba­dell, aquest curs només coin­ci­di­ran a la pis­cina la Mati Ortiz i vostè. Es veu jugant molt més enllà del 2025?
De moment, tinc con­tracte fins al 2026. Amb l’edat que tinc, ara la recu­pe­ració costa molt més que abans. Es nota molt. Els Jocs de Los Ange­les, per exem­ple, els veig super­lluny. Com a espor­tista, és molt difícil de dir si hi arri­baré o no. Més que any a any, es pot dir que gai­rebé vaig dia a dia, gau­dint dels par­tits, i d’alguns moments dels entre­na­ments.
Després de la inten­si­tat del 2024, gua­nyar la vui­tena Cham­pi­ons amb el CN Saba­dell seria un dels grans rep­tes del 2025?
I tant! Gua­nyar la vui­tena Cham­pi­ons seria una fita lle­gendària perquè igua­laríem l’Oriz­zonte Catània, el club que més en té. Per a mi i per al club seria un orgull i un altre rècord a nivell per­so­nal. Seria molt espe­cial. Juguem per asso­lir aquests rep­tes i objec­tius. Dis­po­sem d’una plan­ti­lla amb ganes i talent, i amb juga­do­res que també merei­xen gua­nyar una Cham­pi­ons. Si han vin­gut aquí i la volen, doncs tant de bo la puguin gua­nyar. Després, al juliol, tin­drem el mun­dial de Sin­ga­pur amb la selecció.
Més enllà de l’àmbit espor­tiu, el 2024 també ha estat un bon any en el ter­reny per­so­nal. Ho dic pel casa­ment.
Sí, tenia la data aga­fada des del 2023 i va ser el 20 d’octu­bre, el cap de set­mana després de la super­copa d’Europa. Va ser la cire­reta. El 2024 ha estat mera­vellós, serà difícil d’igua­lar, però espero que el 2025 també em porti cose­tes. Pot­ser em toca la lote­ria [riu].

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.