Piragüisme amb nom de dona
13a Jornada de l’Esport Femení. Laia Pèlachs i Teresa Masó reivindiquen el creixement, però admeten que continuen faltant molts passos per assolir la igualtat
El centre de Girona es tornarà a omplir d’activitat el dia 9 de març al matí, amb la celebració de la tretzena edició de la Jornada de l’Esport Femení, un acte que pretén impulsar la presència de nenes i dones en l’esport mitjançant tallers, xerrades i demostracions. Entre les ambaixadores d’aquesta edició, hi ha dues grans figures del piragüisme estatal: Teresa Masó i Laia Pèlachs.
Teresa Masó (Serinyà, 1965) ha estat vinculada a l’esport tota la seva vida des de diversos àmbits: es va iniciar a Besalú com a esportista, entrenadora i, sobretot, docent. Fundadora i actual presidenta del Club de Piragüisme Salt-Ter, també va ser impulsora de l’Escola d’Atletisme del GEiEG i entrenadora d’Encarna Granados, que va guanyar el bronze en el mundial de Stuttgart 1993. Amb aquesta experiència, Masó ha volgut analitzar la situació de l’esport femení: “Segurament està millor que anys enrere, però continuem molt per sota del masculí: menys inversió, sous més baixos, menys visibilitat i poca presència femenina en càrrecs tècnics i directius.”
És per això que reivindica l’important paper de la Jornada de l’Esport Femení: “És una iniciativa clau per fer visibles totes aquestes mancances i demostrar que les dones poden practicar qualsevol esport.” Ella mateixa n’és un exemple, ja que ha passat per la natació, l’atletisme i, actualment, el piragüisme d’aigües braves.
Per la seva banda, Laia Pèlachs (Banyoles, 1998) és una de les palistes amb més projecció i futur de l’Estat. Es va iniciar en el piragüisme als set anys al Club Natació Banyoles i ja acumula gairebé un centenar de medalles en competicions estatals i internacionals, ha vorejat la classificació olímpica i té com a gran objectiu participar en els Jocs de Los Angeles 2028.
Per a Pèlachs, l’esport femení continua en creixement constant, però encara té molt camí per recórrer: “S’estan trencant estereotips i les dones podem tenir carreres esportives d’alt nivell. Tot i així, encara hi ha milions de passos a fer.” També destaca el bon moment que viu el piragüisme femení a l’Estat i el paper que té la Jornada de l’Esport Femení per continuar avançant: “És una gran oportunitat perquè les nenes i noies vegin que poden fer esport i tenir una vida totalment normal.”
Organitzada per l’Ajuntament de Girona i la Diputació, amb la col·laboració de la Generalitat i el Consell Esportiu del Gironès, la Jornada de l’Esport Femení continua reivindicant el paper de les dones en l’esport i demostrant que la igualtat és un repte pendent, però assolible.