Atletisme

Elvin Josué Canales

Atleta

“Estic en un somni del qual no em vull despertar”

“En la final vaig saber jugar les meves cartes. Vaig calcar els parcials que m’anaven bé per fer la cursa de menys a més”

“D’adolescent l’atletisme va ser com una via d’escapament dels problemes familiars i per sentir-me feliç”

L’entrada al CAR de Sant Cugat va ser un punt d’inflexió a la meva carrera

Josué Cana­les (2001), nas­cut al Dis­tricte Cen­tral d’Hon­du­res però esta­blert a Girona des dels tres anys, va sig­nar diu­menge a Nan­jing el ter­cer lloc en els 800 m i va entrar en el selecte club d’atle­tes cata­lans, tot just set, amb una meda­lla en un mun­dial en pista coberta. Olímpic en els Jocs de París, poques set­ma­nes després de rebre l’auto­rit­zació per com­pe­tir amb la fede­ració espa­nyola, la seva pro­gressió en la cam­pa­nya hiver­nal ha estat meteòrica. Va sig­nar el rècord esta­tal de la distància (1:44.65), va ocu­par el cinquè lloc en l’euro­peu d’Apel­do­orn i va rubri­car la cam­pa­nya amb el bronze de Nan­jing. Car­les Cas­ti­llejo, el seu entre­na­dor actual al CAR de Sant Cugat, ha aca­bat de polir un por­tent del mig fons català, que tot i una vida com­pli­cada ha sabut anar cre­mant eta­pes sense pressa, però sense pausa.

Per les cele­bra­ci­ons, qual­se­vol que no hagués vist la cursa a Nan­jing es devia pen­sar que era el gua­nya­dor?
Doncs sí, per mi és nor­mal que ho cele­bris quan gua­nyes una meda­lla en un mun­dial. El que em va sem­blar estrany va ser la reacció dels altres. Segur que aquí som més pas­si­o­nals i expres­sius. Ja es va veure també a la grada on hi havia con­cen­trada la dele­gació espa­nyola. Esta­ven eufòrics.
Ja s’ho creu? En què va pen­sar en aquells moments o en les hores poste­ri­ors a la seva fita?
És un sen­ti­ment estrany perquè encara ara no n’acabo de ser cons­ci­ent. Soc ter­cer del món i m’ho haig de repe­tir. És una vida dedi­cada a córrer. Ja havia tin­gut moments molt feliços en l’atle­tisme, però res com­pa­rat a aquest. Ara és com si esti­gues en un somni del qual no em vull des­per­tar.
Les cur­ses de 800 m són segu­ra­ment les més difícils tàcti­ca­ment, però sem­bla que aprèn ràpid. S’ha vist clara­ment la seva evo­lució de l’euro­peu d’Apel­do­orn al mun­dial de Nan­jing.
Pot­ser a Nan­jing vaig com­pe­tir més rela­xat perquè no tenia tan­tes expec­ta­ti­ves com a Apel­do­orn, on ja m’exi­gia una meda­lla abans de sor­tir. El plan­te­ja­ment al mun­dial era dife­rent i ja sabia que si calia podia córrer a 1:45, tot i que en les dues sèries no va fer falta. Con­fi­ava que estava ràpid per poder acce­dir a la final. En la cursa defi­ni­tiva vaig saber jugar les meves car­tes. Anar de menys a més és el que em va millor. Sabia quins havien de ser els meus par­ci­als perquè els he entre­nat molt i els vam cal­car (25.5 i 51.5). La idea era no bara­llar-me i tro­bar el meu lloc en aquests rit­mes, i sabia que així podia aca­bar entre el ter­cer o el quart lloc. Als últims 150 metres vaig començar a acce­le­rar i en la dar­rera corba em vaig obrir i vaig anar cap el Cres­tan, el cor­re­dor belga. Ell també va can­viar, però com que no vaig veure ningú per dar­rere vaig pen­sar: “Ho has acon­se­guit. Ja tens la teva meda­lla.” En els 800 m petits detalls tàctics poden can­viar molt les coses.
Com li ha can­viat la vida en menys d’un any, des que li van obrir les por­tes a poder com­pe­tir inter­na­ci­o­nal­ment amb la selecció espa­nyola, oi?
Sí, sem­pre he estat llui­tant per acon­se­guir una tran­quil·litat i una esta­bi­li­tat per poder-me dedi­car única­ment a córrer. M’ho he gua­nyat a la pista i un cop va arri­bar el trans­fer per poder com­pe­tir amb la selecció espa­nyola [com a atleta d’Hon­du­res havia com­pe­tit en un mun­dial sub 18 a Nai­robi-17 i en els Jocs de la Joven­tut de Bue­nos Aires-18] ja s’han vist els resul­tats.
Què ha sig­ni­fi­cat per vostè el fet de dedi­car-se pro­fes­si­o­nal­ment a l’atle­tisme?
D’ado­les­cent la meva vida era una mica des­as­tre, anava una mica per­dut, i l’atle­tisme ha estat com una via d’esca­pa­ment d’aquesta rea­li­tat, per sen­tir-me espe­cial, bé amb mi mateix, i de fer-me feliç. És el que em fa aixe­car cada dia.
Va dedi­car la meda­lla a la seva iaia Ruth Lili­ana. Per què?
Quan tenia 11 anys els meus pares es van divor­ciar [l’havien tin­gut a ell quan tot just eren ado­les­cents, amb 17 anys] i a mi em va afec­tar molt. Jo era el gran dels ger­mans. Hi havia molts pro­ble­mes en l’àmbit fami­liar i ella, que vivia al barri de Sant Narcís –els meus pares a Santa Eugènia–, em va pro­por­ci­o­nar una llar, i la tran­quil·litat que em feia falta. Gràcies a ella soc el noi que soc ara; si no, no sé on seria. Des que em vaig ins­tal·lar al CAR de Sant Cugat, la meva iaia va tor­nar a Hon­du­res i des de la distància està molt con­tenta de com em van les coses.
Com va començar en l’atle­tisme?
Vaig començar en un cros esco­lar al Pla dels Socs, a Girona. Pri­mer estava amb un grup de cor­re­dors de Salt i després ja em van donar una beca per anar al GEiEG per entre­nar-me amb la Maria Simó. Vaig anar a un cam­pi­o­nat d’Espa­nya sub 16 en pista coberta a Saba­dell i ja vaig acon­se­guir una meda­lla de plata en 600 m. Tenia un per­fil de cor­re­dor de 400/800 m. Vaig estar durant uns anys amb el grup de mig fons de Josep Badosa. Després vaig fit­xar per l’Hos­pi­ta­let i m’entre­nava amb l’Andreu Novakosky a Mataró, fins que vaig entrar al CAR i des de l’any pas­sat em pre­paro amb en Car­les Cas­ti­llejo.
He lle­git que algun peri­o­dista ja l’ha bate­jat com ‘El Pis­to­nes’.
Fins ara no m’ho havia dit ningú, però m’han pas­sat la crònica. Tinc una manera pecu­liar de córrer, gam­bada curta amb molta freqüència i cap tirat cap enda­vant. Una com­pa­nya del New Balance, la Lorena Martín, diu que quan ajupo el cap, activo el turbo, ha, ha.
Ja va començar la tem­po­rada amb una men­ta­li­tat molt ambi­ci­osa, apos­tant per superar el rècord d’Espa­nya tot just en la seva estrena en el míting de Cata­lu­nya. Va fer una pre­pa­ració a consciència?
Sí, de fet vaig estar gai­rebé 80 dies entre­nant-me en alti­tud. He fet tot el que estava a les meves mans per poder ren­dir al millor nivell. També he fet molt d’entre­na­ment de força amb l’Adrián Revi­lla. Es pot dir que he estat més pro­fes­si­o­nal i a vega­des aquests petits detalls mar­quen la pro­gressió dels atle­tes. També he pas­sat per situ­a­ci­ons que no són agra­da­bles, però que ser­vei­xen per apren­dre i evo­lu­ci­o­nar. De fet, en la cursa més difícil m’ha sor­tit la cursa per­fecta. He polit tots els detalls fins a arri­bar a aquesta meda­lla.
Recordo que quan va ingres­sar al CAR de Sant Cugat va dir que volia ser una bona inversió. Sem­bla que de moment està donant el seus fruits.
Sí, l’entrada al CAR de Sant Cugat va ser un punt d’inflexió. Intento tocar de peus a terra, saber d’on vinc, i les coses que m’han can­viat la vida, tenir-les sem­pre pre­sents.
Ja no ocupa la famosa habi­tació 313 del CAR?
Ara estic a la 213, però haig de tor­nar a la 313. És un altre objec­tiu. Vaig mar­xar per un pro­blema admi­nis­tra­tiu que hem de resol­dre.
I a par­tir d’ara?
Una mica de des­cans per pre­pa­rar la tem­po­rada a l’aire lliure, amb l’euro­peu per equips a Madrid i el mun­dial de Tòquio al setem­bre com a grans objec­tius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)