Del caos a Montjuïc
Ciclisme. Les ratxes de vent obliguen a reconvertir l’etapa berguedana en un passeig de 25 km i la Volta es decidirà avui a Barcelona amb Juan Ayuso i Primoz Roglic separats per només un segon
Les expectatives d’una altra jornada històrica de la Volta al Berguedà, amb el record ben present de l’exhibició de Tadej Pogacar el 2024, van saltar pels aires per les condicions de vent extremes que van anar retallant el perfil de l’etapa reina fins a convertir-la en un passeig de poc més de 25 km. Enmig de la cerimònia del caos i la confusió, el triomf d’etapa va ser per al nord-americà Quinn Simmons (Lid-Trek), mentre que la resolució del vencedor de la general s’ajornarà fins avui en la pugna final a Montjuïc entre el xabià Juan Ayuso (UAE) i l’eslovè Primoz Roglic (Red Bull-BORA), separats per un segon de diferència.
El primer revés per a l’etapa berguedana ja havia arribat divendres a última hora, amb la decisió d’anular l’ascensió del coll de Pradell, de categoria especial i un dels principals al·licients de la jornada, seguint les recomanacions de les autoritats per l’avís de ràfegues de vent intenses. Durant el matí i per aquest mateix motiu, també queien de l’itinerari el coll de la Batallola, la collada de Sant Isidre i l’arribada de Queralt. Els cops de vent haurien posat en perill la integritat dels corredors i, sobretot, l’allau d’aficionats desplaçats a la comarca.
Victòria de Simmons
Des de l’organització, i amb l’acord dels corredors, es va optar per un recorregut circular de 146 km amb sortida i arribada a Berga, sense cap port de muntanya puntuable, amb pas per Gironella, Puig-reig, Santa Maria de Merlès, Borredà i retorn per Vilada. La idea era fer una primera volta neutralitzada, de reconeixement, i una segona, si les condicions ho permetien, de competició, en els 73 quilòmetres finals. Els plans, però, s’anaven alternant sobre la marxa. Després d’una hora i mitja de rodar darrere dels cotxes dels comissaris, els corredors ja es van adonar que la cursa era perfectament factible, però, entre el retard de l’horari previst i tenint en compte els trasllats posteriors de tota la caravana fins a Barcelona o rodalia amb vista a la jornada dominical, encara es va optar per una tercera via. Després d’algunes converses amb els comissaris, amb Roglic i el vilanoví Marc Soler entre les veus cantants del gran grup, es va decidir enllestir l’etapa ja en la primera volta. Els corredors es van desprendre de la roba sobrera i es disposaven a afrontar una minietapa de 25 quilòmetres. Amb vista a la general, es van tenir en compte els temps de pas a 5 quilòmetres de la meta i sense bonificacions per als tres primers. En una arribada en pujada al carrer Rasa del Canyet de Berga, on inicialment estava previst un esprint intermedi, es va imposar el nord-americà Quinn Simmons (Lidl-Trek), que va fer bona l’arrencada a un quilòmetre de la meta. El segon lloc va ser per al txec Pavel Bittner (Team Picnic PostNL) i el tercer, a dos segons, per al neozelandès Corbin Strong (Israel-Premier Tech).
LES REACCIONS
Sis ascensions que dictaran sentència
Després d’un penúltim dia esperpèntic, la cursa catalana afronta una última etapa més decisiva de l’habitual amb les clàssiques sis ascensions a la muntanya de Montjuïc. Encara que l’organització s’ha vist obligada a retallar el recorregut per la coincidència del Barcelona-Girona de lliga, els 88 quilòmetres (inicialment, 136) de l’etapa decidiran el guanyador de la 104a edició de la Volta. La igualtat regna entre els dos favorits, Ayuso i Roglic, que lluitaran per la bonificació de 10, 6 i 4 segons que dona acabar entre els tres primers llocs. Es preveu un final d’etapa d’infart en la meta situada en baixada, després de l’últim dels sis passos per la muntanya de Montjuïc. Amb tot obert en la general, es preveu moviment entre els dos favorits, que s’han repartit la victòria en els dos finals en alt d’aquesta Volta, a la Molina (Ayuso) i el monestir de Montserrat (Roglic).