Esport i política

POLÍTICA ESPORTIVA

GLOBAL SPORTS FORUM

Bubka: «Hem de canviar sense perdre els valors olímpics»

El dirigent del COI va recordar Samaranch per l'adaptació dels Jocs en l'era moderna

També va instar a renovar el programa tradicional i a apostar per les xarxes socials

BARCELONA
«Està preparada per organitzar qualsevol mundial d'atletisme o tornar a fer uns Jocs»
dopatge
«Hem d'anar tots a l'una, dedicar més recursos i cal molta educació als joves»
Isinbaieva
«No veig cap motiu perquè no pugui tornar a aconseguir els resultats
del passat»

Ser­gei Bubka, una de les més grans ico­nes del món de l'esport –els seus rècords mun­di­als de perxa es man­te­nen ina­bas­ta­bles després de gai­rebé dues dècades– i actu­al­ment un dels diri­gents més pode­ro­sos amb càrrecs impor­tants tant al Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal com en la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal d'Atle­tisme, va ser un dels encar­re­gats de la inau­gu­ració de la ter­cera edició del Glo­bal Sports Forum a Bar­ce­lona. En relació amb l'eslògan de la tro­bada, «Quin és el futur de l'esport?», l'exsal­ta­dor de perxa ucraïnès va ser molt clar: «Hem de ser capaços d'adap­tar-nos als temps can­vi­ants sense per­dre de vista els valors olímpics de joc net i res­pecte als rivals.» En aquest sen­tit, Bubka va fer referència a l'espe­rit de Joan Antoni Sama­ranch, un dels ins­pi­ra­dors del Glo­bal Sports Forum, per haver sabut adap­tar els valors olímpics a l'època moderna amb la cre­ació d'un pro­grama de Soli­da­ri­tat Olímpica, una major par­ti­ci­pació de les dones i l'ober­tura a la tele­visió i a nous patro­ci­nis. El diri­gent olímpic va des­ta­car la importància de l'esport per com­ba­tre alguna de les epidèmies de la soci­e­tat, com són l'obe­si­tat i la inac­ti­vi­tat física, que «ja pro­voca el 60% de les malal­ties no con­ta­gi­o­ses». Bubka també va fer esment a alguna de les ini­ci­a­ti­ves del comitè olímpic com són els Jocs de la Joven­tut, que es van dis­pu­tar l'agost a Sin­ga­pur, i l'impuls de les noves xar­xes soci­als per acos­tar els joves al movi­ment olímpic.

Després de la inau­gu­ració, Bubka va tenir una tro­bada amb peri­o­dis­tes per valo­rar altres temes de l'actu­a­li­tat. L'exsal­ta­dor, però, no es va mullar pel que fa a les pos­si­bi­li­tats de Bar­ce­lona d'orga­nit­zar algu­nes de les pròximes grans cites espor­ti­ves, com ara el mun­dial d'atle­tisme del 2017 i els Jocs Olímpics d'hivern del 2022, més enllà de la tra­di­ci­o­nal capa­ci­tat de la capi­tal cata­lana d'orga­nit­zar grans esde­ve­ni­ments. «El 2012 ja s'hi orga­nit­zen els mun­di­als júnior i és evi­dent que la ciu­tat és molt atrac­tiva i està per­fec­ta­ment capa­ci­tada per bas­tir qual­se­vol gran cam­pi­o­nat», va afir­mar.

Un altre dels temes recur­rents, és la vigència dels seus rècords mun­di­als, pre­ci­sa­ment uns dies després que el francès Renaud Lavi­lle­nie s'elevés per sobre de 6,03 m i després intentés superar en un centímetre la seva plus­marca durant l'euro­peu de pista coberta (6,16 m). «Ara mateix Lavi­lle­nie és el millor espe­ci­a­lista mun­dial i li desitjo molta sort en el futur. No és gaire alt, però això no és cap pro­blema. És més impor­tant la deter­mi­nació, la velo­ci­tat i una bona coor­di­nació per volar ben amunt», va comen­tar. Bubka també es va refe­rir a les pos­si­bi­li­tats de la seva pro­te­gida, la russa Ielena Isin­ba­ieva, per recu­pe­rar el nivell després d'un any sabàtic: «No veig cap motiu perquè no pugui tor­nar a acon­se­guir els resul­tats del pas­sat. Està pre­pa­rada per con­ti­nuar allar­gant la seva magnífica car­rera.» I, com no podia ser d'una altra manera, va par­lar de dopatge: «El pre­si­dent del CIO Jac­ques Rogge ja ha dit que és la pit­jor xacra de l'esport en el segle XXI, però també hem avançat molt des que el 1999 es va crear l'Agència Mun­dial Anti­do­patge. Hem d'anar tots a l'una, des del comitè olímpic, les fede­ra­ci­ons espor­ti­ves i els diver­sos governs. Així, esta­blint nor­ma­ti­ves, des­ti­nant més recur­sos i apos­tant fort per l'edu­cació es podrà com­ba­tre.» I un últim apunt de fut­bol: «El Barça és un dels millors clubs del món, però el meu favo­rit en la lliga de cam­pi­ons és el Xakh­tar Donetsk.»


Des­taca l'esport com a eina per com­ba­tre l'obe­si­tat i les malal­ties fruit de

la inac­ti­vi­tat física

Jornada final amb Jonah Lomu i Sandro Rosell

Juntament amb Bubka, també van intervenir en l'acte d'inauguració del Global Sports Forum l'alcalde de Barcelona Jordi Hereu i el secretari d'estat per l'Esport Jaime Lissavetzky. Durant la jornada al Palau de Congressos van participar en diversos debats exesportistes i esportistes en actiu com ara Mia Hamm, Oscar Pistorius i Didier Drogba. Avui es tancarà la trobada amb altres debats en què hi diran la seva Jona Lomu i Sandro Rosell, entre d'altres. També s'aprofitarà per presentar Barcelona 2022, a càrrec d'Enric Truñó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)