Esport i política

Sebastian Coe: “Barcelona ha estat l'exemple a seguir”

Olimpisme. El president del comitè organitzador de Londres 2012 admet que la cita del 1992 va deixar a la capital catalana “el millor llegat en la història d'uns Jocs Olímpics”

Sir Sebas­tian Coe va assis­tir ahir al Glo­bal Sports Forum de Bar­ce­lona per trac­tar el recor­re­gut que havia seguit la can­di­da­tura dels Jocs Olímpics de Lon­dres 2012 des del 2005 quan va ser esco­llida a Sin­ga­pur fins ara, a 139 dies de la cerimònia d'inau­gu­ració. El doble campió olímpic de 1.500 m no va tenir cap mena de rubor per adme­tre que “Bar­ce­lona havia estat l'exem­ple a seguir” i va recor­dar la seva visita a la capi­tal cata­lana, on va man­te­nir una tro­bada amb l'exal­calde Pas­qual Mara­gall. “La història de Bar­ce­lona amb els Jocs és extra­or­dinària. Ha dei­xat el millor lle­gat i totes les can­di­da­tu­res olímpi­ques volen ser com Bar­ce­lona. Abans del 92 la ciu­tat no estava ni entre les setze pri­me­res d'Europa i des d'ales­ho­res s'ha con­so­li­dat entre les qua­tre pri­me­res. Va can­viar el seu ros­tre gràcies als Jocs. Es va crear un 70% més d'espais verds, es va vin­cu­lar al mar i es van crear nous habi­tat­ges a preus rao­na­bles”, va recor­dar just quan es com­pli­ran dues dècades de la seva cele­bració.

En aquest sen­tit, Coe va expli­car l'experiència de la capi­tal britànica i de com uns ter­renys que eren un abo­ca­dor es van anar trans­for­mant en el Parc Olímpic de Strat­ford, on es con­cen­tren les prin­ci­pals ins­tal·laci­ons espor­ti­ves. A través d'un vídeo, una altra lle­genda de l'atle­tisme britànic, el recor­dista mun­dial de tri­ple salt Jonat­han Edwards, expli­cava l'evo­lució de tot el pro­jecte. “El tre­ball ha estat fabulós. És molt impor­tant la feina en equip, i per això ha anat molt bé que el meu des­patx estigués al mateix edi­fici que el del res­pon­sa­ble d'infra­es­truc­tu­res. Tot això que­darà com a lle­gat, com els habi­tat­ges, una escola i un hos­pi­tal. Els Jocs Olímpics per­me­ten que el procés d'unes obres que s'havien de fer durant unes quan­tes dècades es redu­ei­xin a cinc anys”, va valo­rar el pre­si­dent del comitè orga­nit­za­dor de Lon­dres 2012.

La passió

La con­versa amb Coe s'anava ame­nit­zant amb diver­sos vídeos sobre Lon­dres 2012. En aquest sen­tit es va pro­jec­tar un vídeo pro­mo­ci­o­nal que evo­cava la passió, de com els més petits es posen en con­tacte amb el somni olímpic. “És un dels propòsits dels Jocs a les soci­e­tats moder­nes, de com uti­lit­zar-los perquè els joves es dedi­quin a l'esport”, va resu­mir. També es van veure imat­ges d'Inter­na­ti­o­nal Ins­pi­ra­tion, una ini­ci­a­tiva per pro­mo­ci­o­nar la pràctica espor­tiva en zones menys desen­vo­lu­pa­des. “A Ban­gla Desh cada any moren milers de per­so­nes ofe­ga­des perquè no saben nadar. Es trac­tava d'ense­nyar-los”, va resu­mir.

Uns minuts després de la con­ferència, Coe, impe­ca­ble­ment ves­tit i amb una tassa de té a la mà, va aten­dre alguns mit­jans locals amb aque­lla flegma tan britànica. “Un cop aca­bats els Jocs estaré satis­fet si puc mirar els atle­tes i els puc dir que han dis­pu­tat de les millors con­di­ci­ons i de tot el que estava al nos­tre abast per poder gua­nyar”, va sen­ten­ciar.

EL TRANSPORT

“Era el nostre taló d'Aquil·les, però ara es pot anar del centre al parc en 6 minuts”
Abans del 92 Barcelona no estava entre les 16 primeres ciutats europees. Des de llavors no es mou de les quatre primeres

LA SEGURETAT

“En aquest sentit, no estalviarem esforços, però ha de ser equilibrat i proporcionat”
En les societats modernes hem d'aconseguir que els Jocs Olímpics serveixin perquè els joves es dediquin a l'esport
Estaré satisfet si els atletes han disposat de les millors condicions per triomfar
Sebastian Coe
PRESIDENT LONDRES 2012

La factura es dispara un 20% més

El mateix dia que Coe parlava a Barcelona de les bondats del projecte de Londres 2012, es feia públic un informe parlamentari segons el qual la factura final dels Jocs es disparava gairebé un 20% més que l'última previsió del govern britànic, uns 13.000 milions d'euros. En aquest sentit, s'apunta que en el cost total no es feien constar els 937 milions d'euros que es van destinar per comprar els terrenys del Parc Olímpic de Stratford. En aquest mateix informe es criticava també la falta de previsió respecte al pla de seguretat olímpica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)