Esport i política

Onze països no reconeguts per l'ONU van participar a Londres

El COI va anun­ciar amb grans titu­lars que fins a 204 dele­ga­ci­ons van com­pe­tir en els Jocs Lon­dres, un nou rècord. A l'ONU, però, només hi ha 196 països con­si­de­rats inde­pen­dents, 193 dels quals van ser repre­sen­tants a la cita olímpica britànica. Els tres ter­ri­to­ris con­si­de­rats inde­pen­dents que no van des­fi­lar a la cerimònia inau­gu­ral van ser el Vaticà (no té comitè olímpic), Kosova i el Sudan del Sud. L'opció que Cata­lu­nya par­ti­cipi en els Jocs sense ser un estat reco­ne­gut és ara una uto­pia men­tre no es canviï un altre cop la Carta Olímpica, que deixa ben clar que un país és “un estat inde­pen­dent reco­ne­gut per la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal”.

A Lon­dres hi van par­ti­ci­par fins a onze ter­ri­to­ris que no són inde­pen­dents però que, per una raó o una altra, dis­po­sen de comitès olímpics reco­ne­guts, la majo­ria abans del famós canvi de la Carta Olímpica que va fer Sama­ranch el 17 de juliol de 1996. Es tracta dels ter­ri­to­ris autònoms de la Samoa Ame­ri­cana, Puerto Rico, Guam i les illes Ver­ges dels Estats Units (tots aquests, sota la juris­dicció dels EUA); les illes Cai­man, Ber­muda i les illes Ver­ges Britàniques (sota juris­dicció de la Gran Bre­ta­nya); Aruba (Holanda), les illes Cook (Nova Zelanda), Hong Kong (Xina) i el cas més relle­vant, el de Pales­tina. Abans dels Jocs de Bar­ce­lona el COI va adme­tre Namíbia, Sud-àfrica, Lituània, Letònia i Estònia. En els Jocs de Cata­lu­nya també hi van com­pe­tir els atle­tes de Croàcia, Eslovènia i Bòsnia, amb un reco­nei­xe­ment pro­vi­si­o­nal, i tots els de les diver­ses repúbli­ques de l'ex-URSS, for­mant part de l'Equip Uni­fi­cat. Per a tots ells, va haver-hi lloc. Per als cata­lans, que també ho havien dema­nat a través del Comitè Olímpic Català, no.

Els pales­tins van ser reco­ne­guts pel COI el 1995, abans del canvi de la Carta Olímpica, i es van poder estre­nar en els Jocs Olímpics del 1996. A Lon­dres, van enviar-hi cinc repre­sen­tants, qua­tre de Cis­jordània i un de Gaza, Bahaa el Farra. Per pri­mer cop, un dels seus espor­tis­tes s'hi va clas­si­fi­car per dret propi, el judoka Maher Abu Rmei­leh.

En els Jocs de Londres van participar-hi onze territoris sense estat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)