Natació

Campionat d'Europa de natació

1962

Amb denominació d'origen

MIQUEL TORRES · El sabadellenc, primer medallista internacional, va representar el senyal que van donar els clubs catalans sobre la seva futura preeminència absoluta en la natació espanyola, òrfena de grans figures durant dècades

Les difi­cul­tats “Com que no teníem pis­cina de 50 m durant molt temps em vaig entre­nar en una bassa de Relli­nars”


Miquel Tor­res és ara el pre­si­dent del CN Saba­dell i fa anys que es dedica a la gestió espor­tiva. El 1992 va ser un per­so­natge clau en el comitè orga­nit­za­dor dels Jocs Olímpics de Bar­ce­lona, ja que va ser el res­pon­sa­ble no només de les pro­ves de natació, sinó d'esports com l'hand­bol i la vela. Ara bé, el seu nom està asso­ciat a una gesta històrica que va can­viar la cara a un dels grans esports ama­teurs de Cata­lu­nya, la natació. L'estiu del 1962, en el cam­pi­o­nat d'Europa de Leip­zig, quan en aquest país encara es vivia en blanc i negre, Tor­res va ser el pri­mer neda­dor català (i per força, espa­nyol) a pujar al podi en un gran cam­pi­o­nat inter­na­ci­o­nal. Va ser segon en la seva gran prova, els 1.500 m i no va gua­nyar per ben poc, segons recorda ell mateix.

“L'aigua a Leip­zig era ver­dosa; en les eli­mi­natòries vaig ser el pri­mer euro­peu a bai­xar dels 18 minuts i nedava pel car­rer qua­tre. Tenia dos grans rivals, l'anglès Ric­hard Cham­pion (al car­rer 1) i l'hon­garès Joz­sef Kan­tona, que nedava al cos­tat. Jo sem­pre anava de menys a més. A Cham­pion el tenia con­tro­lat, però com que l'aigua era fosca recordo que a Kan­tona no el veia bé i se'm va esca­par massa. En els últims 300 m vaig atra­par Cham­pion, però l'hon­garès ja era massa lluny.” Amb tot, el català va rebai­xar el seu rècord (17:55.6) i es va fer un nom en la natació inter­na­ci­o­nal. Però arri­bar fins aquí no va ser un camí de roses.

Els pares de Tor­res el van apun­tar amb els seus ger­mans al CN Saba­dell el 1955 amb la intenció que aprengués a nedar, allà va conèixer qua­tre anys després l'home que li can­vi­a­ria la vida: l'entre­na­dor holandès Kees Oudi­ge­est, con­trac­tat pel club per fer fun­ci­o­nar la pis­cina de 25 m inau­gu­rada aquell any. Oudi­ge­est, en veure les pres­ta­ci­ons de Tor­res, va saber ins­tantània­ment que tenia un dia­mant en brut a les mans. En pocs mesos el va con­ver­tir en un olímpic. Va anar a Roma amb 14 anys amb alguns rècords cata­lans i espa­nyols a la but­xaca. Amb tot, a Saba­dell, hi havia un pro­blema. Sense pis­cina de 50 m era gai­rebé impos­si­ble entre­nar-se amb garan­ties per a les grans com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals. Tor­res recorda com ho van resol­dre. “Pri­mer anava a Ter­rassa, però era un drama perquè només ens dei­xa­ven la seva pis­cina de 4 a 6 de la mati­nada i m'havia d'aixe­car a una hora inde­cent; recordo que em tro­bava al tren tots els nois que ana­ven de gresca i es pen­sa­ven que era un d'ells. Quan em pre­gun­ta­ven on anava i els ho expli­cava, no s'ho podien creure.” Tant l'entre­na­dor com el neda­dor van enten­dre que calia un canvi i van bus­car una solució més radi­cal: “Vam tro­bar una bassa per regar a Relli­nars. En Kees va comp­tar amb les pas­ses que més o menys feia 50 m i durant molt temps vam entre­nar-hi.” En les seves pri­me­res apa­ri­ci­ons inter­na­ci­o­nals el que més va sor­pren­dre als seus rivals era que Tor­res era capaç de com­ple­tar els 1.500 m fent la tom­ba­re­lla sota l'aigua en cada gir. “Hi havia la idea que en una distància tan llarga per­dies molta ener­gia girant així i els neda­dors sim­ple­ment toca­ven la paret i prou. A par­tir de lla­vors tot­hom va començar a fer-ho com jo”, explica Tor­res, que a par­tir del 1966 ja es va poder entre­nar a temps com­plet a la pis­cina de 50 m que va inau­gu­rar el CN Saba­dell.

La diferència entre la natació d'aquells anys i l'actual era evi­dent, com recorda ell mateix. “Uns dies després de l'euro­peu vaig anar a jugar amb l'equip de water­polo el cam­pi­o­nat d'Espa­nya.” Amb Kan­tona, que va ser sem­pre el meu gran rival, recordo també un par­tit de water­polo Espa­nya-Hon­gria en què vam fer l'arran­cada ini­cial per veure qui es que­dava la pilota i jo vaig ser més ràpid i la premsa hon­ga­resa va par­lar de la meva petita revenja.”

L'èxit de Tor­res va arri­bar en un moment en què Cata­lu­nya mono­po­lit­zava la natació en l'àmbit esta­tal. “Nosal­tres parlàvem de les tres C (Cata­lu­nya, Cas­te­lla –per Madrid– i Canàries), però és veri­tat que els nuclis forts esta­ven aquí; la situ­ació amb el temps ha can­viat i ho pre­fe­reixo així, perquè amb la com­petència tots hem millo­rat”, admet l'actual pre­si­dent del CN Saba­dell, un club que tot i la crisi va acon­se­guir enviar 16 espor­tis­tes als Jocs Olímpics de Lon­dres. “Cap club del món pot pre­su­mir d'una cosa així; vaig fer un temps d'entre­na­dor a Canàries, però tota la vida m'he con­si­de­rat d'aquest club i tot i que tenim difi­cul­tats ens en sor­ti­rem gràcies a la nos­tra massa social”, afe­geix.

La tra­jectòria de Tor­res en la natació també el va por­tar als Jocs Olímpics de Tòquio –“em vaig que­dar fora de la final per una dècima”– i als de Mèxici li va per­me­tre pujar al cap­da­munt del podi en els Jocs del Medi­ter­rani del 1963, així com ser nome­nat neda­dor euro­peu de l'any el 1965. Als anys 70 va fer d'entre­na­dor i després va exer­cir els càrrecs de direc­tor tècnic de la fede­ració espa­nyola i la cata­lana: “He fet tots els papers de l'auca, però l'experiència més relle­vant en l'àmbit per­so­nal és la que vaig viure en els Jocs de Bar­ce­lona.”

Un esport petit

Tor­res reco­neix que tot i la millora de la natació ni Cata­lu­nya ni Espa­nya han acon­se­guit acos­tar-se a les grans potències anglo­sa­xo­nes, als països de l'est ni tam­poc a Itàlia i França. “Tot­hom pro­gressa i aquí ens ha cos­tat molt treure neda­dors que puguin tri­om­far en els cam­pi­o­nats inter­na­ci­o­nals. Par­lem, a més, d'un esport amb poc ressò mediàtic i poques aju­des, si excep­tuem els Jocs de Bar­ce­lona”, ana­litza l'antic neda­dor.

I després en vindrien més...

Torres va ser el precursor de tot un seguit d'èxits internacionals de la natació catalana, que tot i que arribarien amb comptagotes serien cada vegada més freqüents. En l'europeu d'Utrecht del 1966, el mateix Torres es va quedar a un pam de la medalla de bronze, però qui es va estrenar al podi va ser Jaume Monzó, un nedador del CN Montjuïc especialista en esquena.

El 1970, en l'europeu organitzat a Barcelona, arribaria l'explosió del reusenc Santiago Esteva, campionat en què seria bronze en els 400 i els 1.500 m lliure i plata en els 100 i els 100 m esquena. Va coincidir amb Torres en els seus últims anys com a nedador al CN Sabadell (1969-1970) i va ser el primer esportista del país becat als Estats Units, on va conèixer, entre d'altres, el llegendari Mark Spitz. A partir dels Jocs Olímpics de Barcelona, tot i que Catalunya no es pot considerar una potència mundial de la natació, els resultats dels nostres representants han anat millorant fins a arribar a la situació actual amb realitats com la doble medallista olímpica Mireia Belmonte, Aschwin Wildeboer i Erika Villaécija i promeses com Judit Ignacio, Marina Garcia i Clàudia Dasca, entre molts d'altres. La tendència dels clubs a potenciar els equips de waterpolo també ha dificultat la tasca de trobar grans figures, però ha donat, en canvi, uns resultats extraordinaris en la modalitat d'equips. La selecció espanyola va arribar a ser campiona olímpica (1996) i del món (1998) amb equips formats majoritàriament per jugadors catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.