Tennis

Campions de la copa Davis

2000

El doble i la intolerància

VITAL · L'inesperadíssim punt de la parella catalana Corretja-Balcells va fer bons els dos triomfs de Ferrero i va permetre al conjunt espanyol aixecar la seva primera Davis enmig d'un ambient ultraespanyolitzat en què es va xiular el català de la megafonia del Sant Jordi

La pare­lla aus­tra­li­ana Sto­lle-Wood­forde sem­blava inac­ces­si­ble, però els cata­lans van vèncer per 6-4, 6-4 i 6-4


Àlex Cor­retja

Actu­ació final

0,5 punts

Càrrec actual

Capità Davis

Ciu­tat

Bar­ce­lona

Albert Costa

Actu­ació final

Cap punt

Càrrec actual

RFET

Ciu­tat

Lleida

Joan Bal­cells

Actu­ació final

0,5 punts

Càrrec actual

Des­vin­cu­lat

Ciu­tat

Bar­ce­lona


L'apor­tació dels cata­lans va ser fona­men­tal en l'estrena d'Espa­nya en el pal­marès de la copa Davis l'any 2000. Àlex Cor­retja, Albert Costa i Joan Bal­cells, acom­pa­nyats per Juan Car­los Fer­rero, que va ser un dels grans herois de l'eli­mi­natòria con­tra Austràlia perquè va sumar els dos punts indi­vi­du­als, van aixe­car l'enci­a­mera al Palau Sant Jordi en una final que també es recorda per un inci­dent lamen­ta­ble. El públic va xiu­lar quan des de la mega­fo­nia l'alcalde de Bar­ce­lona, Joan Clos, va uti­lit­zar el català, un insult a la terra amfi­tri­ona i un exer­cici d'into­lerància. Entre el públic hi havia lògica­ment cata­lans, però la fede­ració també va orga­nit­zar auto­cars des de diver­sos punts de la geo­gra­fia espa­nyola perquè es des­pla­ces­sin a la Ciu­tat Com­tal a ani­mar l'equip espa­nyol. Déu me'n guard que això hagués pas­sat a Espa­nya. Els símbols cata­lans, a més, van ser abso­lu­ta­ment obvi­ats durant tota la final. El ten­nis, cer­ta­ment, no ha estat en línies gene­rals un esport gaire iden­ti­fi­cat amb la causa cata­lana. En el recent Bar­ce­lona Open Banc Saba­dell, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, va ser xiu­lat quan va ser pre­sen­tat en la cerimònia d'entrega de tro­feus. Abans, tant Josep Oliu, pre­si­dent del Banc Saba­dell, el prin­ci­pal patro­ci­na­dor del tor­neig, com Javier Godó, van ser rebuts amb aplau­di­ments. El tor­neig, però, va uti­lit­zar escru­po­lo­sa­ment el català tant en les pre­sen­ta­ci­ons dels juga­dors per mega­fo­nia com en l'anunci dels temp­te­jos per part dels àrbi­tres, que pri­mer can­ta­ven en català i després en anglès tot i que molts d'ells eren estran­gers. El mallorquí Rafa Nadal, però, es va adreçar al públic, una vegada resolta la final, exclu­si­va­ment en cas­tellà.

En l'àmbit estric­ta­ment espor­tiu –i tor­nant a la copa Davis del 2000–, Austràlia arri­bava amb un equip molt potent coman­dat pel jove Lley­ton Hewitt i pel veterà Patrick Raf­ter i amb un doble que sem­bla imba­ti­ble i que va clau­di­car con­tra Cor­retja i Bal­cells, que van obte­nir un punt fona­men­tal. Costa va per­dre el pri­mer par­tit con­tra Hewytt per 6-3, 1-6, 6-2, 4-6 i 4-6. Fer­rero, que va jugar de número 1 en detri­ment de Cor­retja, va der­ro­tar Raf­ter per 6-7 (4), 7-6 (2), 6-2 i 3-1 i reti­rada. Bal­cells i Cor­retja, per la seva banda, van superar la pare­lla aus­tra­li­ana for­mada per Mark Wood­forde i San­don Sto­lle –més que favo­rita abans del par­tit– per un tri­ple 6-4 i Fer­rero va sege­llar el títol con­tra Hevitt per 6-2, 7-6 (5), 4-6 i 6-4 amb aquell pas­sing de revés final que tan­tes vega­des s'ha repe­tit per tele­visió. El duel entre Costa i Raf­ter ja no es va jugar. L'equip espa­nyol de copa Davis va tren­car el gel i en els anys poste­ri­ors va acon­se­guir més títols (2004, 2008, 2009 i 2011) i abans d'adju­di­car-se el pri­mer havia per­dut dues finals (1965 i 1967).

En el grup tècnic cone­gut com el G-4 que capi­ta­ne­java l'equip també hi eren els cata­lans Javier Dudu Duarte –el cap visi­ble–, que lla­vors era l'entre­na­dor d'Àlex Cor­retja, Josep Per­las, que por­tava Albert Costa, i Jordi Vilaró, que era l'entre­na­dor de Fèlix Man­ti­lla. El quart home era l' asturià Juan Bau­tista Avendaño.

Bal­cells, un des­co­ne­gut

És evi­dent que tant Costa, que el 2003 va gua­nyar Roland Gar­ros, com Cor­retja, que es va endur el Mas­ters el 1998 a Han­no­ver i que va arri­bar a ser número 2 de l'ATP el febrer del 1999, eren ten­nis­tes cer­ta­ment prou reco­ne­guts en aquell moment. El cas de Bal­cells és dia­me­tral­ment opo­sat, perquè es va fer un nom entre l'afició a par­tir d'aquesta final de la copa Davis. O sigui que abans era un des­co­ne­gut. Un noi sen­zill havia arri­bat al cap­da­munt del ten­nis i va viure amb una gran inten­si­tat el moment. En el rànquing indi­vi­dual la seva millor posició va ser la 57a i va gua­nyar un títol l'any 2000. Però el seu ren­di­ment en els dobles era altíssim gràcies a la seva tècnica, col·locació i la seva gran enver­ga­dura.

Públic poc cor­recte

John New­combe, el capità aus­tralià, va pre­sen­tar una queixa a la fede­ració inter­na­ci­o­nal pel com­por­ta­ment del públic del Palau Sant Jordi, que segons ell no havia estat gens cor­recte amb el seus juga­dors. Malau­ra­da­ment, la història dels enfron­ta­ments de la Davis ha estat tacat per actu­a­ci­ons poc edu­ca­des dels segui­dors dels amfi­tri­ons que no s'adi­uen a l'habi­tual cor­recció dels espec­ta­dors en tor­ne­jos indi­vi­du­als.

Absoluta absència de símbols catalans i queixes de Camuñas

L'absència de símbols en la presentació de la final de copa Davis es va convertir en la taca negra de la competició. Així ho van fer constar el secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, Joan Anton Camuñas, i el president de la Federació Catalana de Tennis, Josep Ferrer Peris, que van presentar una queixa al màxim responsable de la Federació Internacional de Tennis, Francesco Ricci Bitti, per aquesta circumstància.

El fet és que Catalunya havia de figurar en l'obertura de la competició, juntament amb Espanya i Austràlia, però la persona que s'havia d'encarregar de proporcionar l'escut català a l'organització no ho va fer a temps. El tema fins i tot podria anar més enllà, ja que la Generalitat va pagar per col·locar unes tanques en uns punts determinats del Palau Sant Jordi, acord que no es va complir i es van deixar els esmentats anuncis institucionals gairebé amagats, molt poc visibles. El cert, però, és que no només van ser els símbols que havien de representar Catalunya els que van ser absents al Palau Sant Jordi, sinó que la mateixa llengua catalana va quedar marginada en la megafonia del pavelló. “Han espanyolitzat la copa Davis”, va lamentar Camuñas, que va assenyalar que s'havia trencat un compromís que s'havia establert per escrit, en què s'assegurava que el català, el castellà i l'anglès serien presents en la final en termes d'igualtat. Una vegada més, Catalunya i la llengua catalana van ser menystingudes en un aparador internacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)