Més esport

Campionat del món de cros

1976/1977

Avançada en el temps

carme valero · Els títols mundials de cros de la sabadellenca van transcendir el terreny esportiu en una època en què la vinculació de la dona amb l'esport era un tema tabú a l'Estat incomprensió · La catalana va haver de superar el menysteniment de federatius espanyols

La cata­lana es va eri­gir en tota una referència en la lluita per la igual­tat entre els homes i les dones en l'atle­tisme


Avui dia, i més després dels Jocs Olímpics de Lon­dres, és habi­tual par­lar de les ges­tes de les espor­tis­tes feme­ni­nes tant en l'àmbit català com en l'espa­nyol. Fa qua­tre dècades i aca­bats de sor­tir d'una dic­ta­dura, però, l'esport femení a l'Estat espa­nyol era gai­rebé un tema tabú. Així, el títol mun­dial de cros de Carme Valero, un 28 de febrer de 1976 a la població gal·lesa de Cheps­tow, va ser una fita que va trans­cen­dir el ves­sant estric­ta­ment espor­tiu. Totes les mira­des esta­ven cen­tra­des en Mari­ano Haro, el gran refe­rent de l'atle­tisme esta­tal, però una jove saba­de­llenca de 20 anys va tren­car tots els pronòstics i va asso­lir una fita per començar a esber­lar mol­tes de les bar­re­res que encara enco­ti­lla­ven l'esport femení. El fon­dista de Palència ja havia començat la dava­llada de la seva car­rera espor­tiva i no va poder pas­sar de l'onzena posició, men­tre que la gesta de Valero va pro­vo­car un gran rebom­bori mediàtic. Fa un temps, Valero recor­dava a El 9 Espor­tiu que en aque­lla època les diferències de tracte entre l'esport mas­culí i el femení eren “abis­mals”. De fet, l'atleta cata­lana va acon­se­guir un premi de 100.000 pes­se­tes pel seu títol mun­dial, men­tre que la fede­ració en tenia pre­vist un d'un milió en el cas que Haro hagués pujat al podi.

Valero ja havia estat ter­cera en el mun­dial de cros de Rabat (Mar­roc), el 1975, tot i així no figu­rava en el car­tell de grans favo­ri­tes: “Això em va faci­li­tar la feina, perquè no rebia cap mar­catge espe­cial i tenia plena lli­ber­tat de movi­ments.” En el seu inte­rior la cor­re­dora saba­de­llenca pen­sava en el títol, però no era de les que els agra­dava par­lar abans d'hora. Durant la ins­pecció del cir­cuit, tenia la mania de mar­car sem­pre com a referència l'últim quilòmetre de la prova. “En aquest punt és on s'havia d'ata­car, al marge de com anés de for­ces”, explica. En el pri­mer tram mar­xa­ven en grup a un ritme de 3 minuts el quilòmetre. Al pas per l'última referència, només la soviètica Tati­ana Kazankina i la ita­li­ana Gabri­ela Dorio esta­ven al cos­tat de Valero i, tal com havia pre­vist, va sor­pren­dre les seves rivals amb un atac sos­tin­gut: “Vaig veure que no em seguien i ja no vaig tenir pro­ble­mes per arri­bar des­ta­cada a la línia de meta.” La cata­lana va avan­tat­jar en 19,6 segons Kazankina i en 36,6 a Dorio.

“Cul­gros­ses i mame­llu­des”

Carme Valero podria expli­car mil i una anècdo­tes de la incom­prensió i el menys­te­ni­ment que havien de supor­tar pel fet de prac­ti­car esport. I el que és més greu, a vega­des pro­vi­nents de la mateixa Fede­ració Espa­nyola d'Atle­tisme. A Cheps­tow mateix, el res­pon­sa­ble del sec­tor de fons, Julio Bravo, va fer una reunió tècnica per repar­tir dor­sals i ava­luar les carac­terísti­ques del cir­cuit abans de la prova. Era un hipòdrom, amb un per­fil força pla i amb algun obs­ta­cle arti­fi­cial per tren­car el ritme de la cursa. Bravo va repas­sar fil per randa tots els detalls amb cadas­cun dels com­po­nents de l'equip mas­culí i a última hora es va recor­dar de les noies. “Ui! Par­lem ara una mica amb les noies. Total, no fareu res, sou totes unes cul­gros­ses i unes mame­llu­des”, va etzi­bar. El dia de la cursa, Valero no va des­a­pro­fi­tar l'opor­tu­ni­tat de dei­xar aquest per­so­natge en evidència: “Quan ja afron­tava els últims 300 metres vaig veure que Bravo m'ani­mava i em deia «molt bé, molt bé, Carme». Com que tenia molta diferència res­pecte a les meves rivals, em vaig atu­rar just davant seu i li vaig dir: «Com que cul­gros­ses i mame­llu­des, eh? Ja par­la­rem, ja». I vaig repren­dre la cursa i vaig gua­nyar la prova.”

L'atleta cata­lana es va eri­gir en tota una referència en la lluita per la igual­tat entre els homes i les dones en l'atle­tisme. Una acti­tud que li va com­por­tar nom­bro­ses san­ci­ons fede­ra­ti­ves. “Vaig viure en pri­mera per­sona aquest procés i estic segura que gràcies a les meves contínues rei­vin­di­ca­ci­ons vaig con­tri­buir al canvi.” Un altre cavall de bata­lla que va haver de superar la jove cor­re­dora saba­de­llenca va ser el de la indu­mentària: “Em deien porca i coses més grui­xu­des perquè com­pe­tia amb unes cal­ce­tes espor­ti­ves, quan a l'estran­ger tot­hom les feia ser­vir. En Josep Molins em feia entre­nar amb xan­dall i amb uns bom­bat­xos tant a l'hivern com a l'estiu.” En resum, un munt d'experiències que ara sem­blen extem­porànies, però fa qua­tre dècades eren, per desgràcia, el pa de cada dia.”

Al marge de les peripècies a l'hora d'entre­nar-se i de com­pe­tir, Valero era una fora de sèrie, i el 1977 va reva­li­dar el títol mun­dial de cros a Düssel­dorf. Aquesta vegada no ho va tenir tan fàcil. No era cap des­co­ne­guda, i totes les rivals van estar molt més alerta a tots els seus movi­ments. La saba­de­llenca es va tor­nar a esca­par en l'últim quilòmetre, però la soviètica Liud­mila Bra­gina va reac­ci­o­nar i va anar reta­llant diferències fins a acos­tar-se peri­llo­sa­ment al pri­mer lloc. Al final, però, no hi va ser a temps. La soviètica Giana Roma­nova va com­ple­tar el podi.

Aca­bada la seva etapa atlètica, Valero es va impli­car en diver­ses acti­vi­tats a Saba­dell. Era la seva manera de tor­nar a la soci­e­tat tot el que l'esport li havia donat. En l'ante­rior direc­tiva del CN Saba­dell (2003-2011), va exer­cir de vice­pre­si­denta i de res­pon­sa­ble de l'àrea espor­tiva. D'altra banda, el 2008, ava­lada pel lle­gen­dari Tomàs Bar­ris, va pre­sen­tar la seva can­di­da­tura a la pre­sidència de la Fede­ració Cata­lana d'Atle­tisme. Romà Cuyàs, però, va gua­nyar a les urnes i va afron­tar el seu ter­cer i últim man­dat com a cap visi­ble de l'atle­tisme català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)