Tot per l'espectacle
Mundial 2013. L'organització ha apostat per la innovació en tots els escenaris del campionat, especialment en la piscina del Palau Sant Jordi, que s'ha posat al dia amb les últimes tecnologies
Tot per l'espectacle. Aquesta és una de les consignes de l'organització del mundial de natació de Barcelona 2013, que d'aquí a onze dies, el 19 de juliol, i fins al 4 d'agost tornarà a fer bullir la muntanya de Montjuïc d'activitat esportiva. “Ja fa deu anys de l'últim mundial de natació a Barcelona, i ara volem fer un salt endavant en el concepte de l'espectacle esportiu. Volem ser innovadors en tots els escenaris de competició i fer viure l'espectacle a tot el públic”, sosté Sergi Pujalte, director general del campionat. Aquest accent en l'espectacle esportiu es vol traslladar a totes les instal·lacions, a la piscina Bernat Picornell, a la de Montjuïc, al Moll de la Fusta i, òbviament, a la piscina del Palau Sant Jordi, que serà el principal escenari del campionat. Tot plegat amb un pressupost més ajustat, a l'entorn de 25 milions d'euros, per a un espectacle amb 520 milions d'espectadors potencials gràcies al senyal televisiu distribuït a 160 països, a més dels 200.000 aficionats que poden seguir la competició in situ des de les diverses instal·lacions.
El ritme de treball a l'Anella Olímpica és frenètic aquests últims dies. La piscina del Sant Jordi ja s'ha començat a omplir i estarà enllestida aquesta mateixa setmana perquè diumenge serà un dels múltiples escenaris per a la campanya Mulla't per l'esclerosi múltiple. El Palau Sant Jordi, la joia de la corona dels Jocs del 92 i obra de l'arquitecte japonès Arata Isozaki, ja té més de dues dècades d'existència i en els últims deu mesos ha rebut onze operacions per adaptar-lo als nous temps. “L'activitat no s'ha aturat: una de les operacions més visibles és el canvi de l'antic marcador per un que té vuit cares de pantalles LED”, explica Pujalte. Al marge d'altres aspectes relacionats amb les grades, la megafonia i la climatització, el director general es va referir al black out, o l'enfosquiment del Sant Jordi, molt lligat al concepte d'espectacle que es vol subratllar en aquest campionat. “Al Sant Jordi volem crear un espectacle molt teatral, jugant amb la il·luminació, i passant del negre al blanc, i del blanc al negre. Aquest joc de llums és semblant al que es posa en pràctica en els Masters de tennis de Londres i també es va fer servir en els trials de natació dels Estats Units previs als Jocs de Londres”, apunta Isidre Rigau, director d'operacions de Barcelona 2013. També va molt lligat amb el concepte d'espectacle la passarel·la (o catwalk) que es pot situar a l'eix central de la piscina o elevar-la fins al sostre del recinte en funció de si hi ha competició de sincronitzada o de natació. Espectacle en estat pur.
La piscina, un 55% més gran que la del 2003
El fet que a la piscina del Sant Jordi, una obra mestra d'enginyeria de l'empresa Myrtha Pools, s'hi disputin també les proves de sincronitzada ha motivat que la profunditat s'hagi incrementat fins als 3 metres. A més dels 50 m reglamentaris de llargada, en tindrà 26 d'amplada, fet que permetrà disposar de deu carrers per a les sèries de natació, amb 2,5 d'amplada cadascun. Tot plegat farà que la piscina sigui un 55% més gran que la del 2003, amb una capacitat de 4.000 milions de litres d'aigua. Una de les grans novetats que es presenten és el sistema ecològic de filtratge d'aigua a través de l'ús de perlita, un material que s'extreu de la lava volcànica amb gran capacitat de retenció. Qualsevol partícula amb una dimensió major a una micra (una mil·lèsima de mil·límetre) és retinguda per la perlita, la qual cosa permet que l'aigua es reutilitzi gràcies a la seva qualitat.
Les onze obres d'adequació al Palau Sant Jordi
Grades retràctils
Substitució de les antigues graderies telescòpiques per 1.792 localitats amb seients abatibles ergonòmics de polipropilè.
Passarel·la (‘catwalk')
Monitorització de nusos de l'estructura amb implantació d'un sistema de control automatitzat de les càrregues que s'hi pengen per als muntatges dels actes, verificació de la capacitat de suport de la coberta i la passarel·la, execució de mesures necessàries d'ajustament, suport i reforç d'estructura.
Climatització
Substitució, modificació i millora d'equips de producció de la instal·lació de climatització.
Elevadors
S'han substituït els deu elevadors (vuit ascensors i dos muntacàrregues) de tipus hidràulic per uns d'elèctrics que incrementen la velocitat, la capacitat i el confort.
Control centralitzat
Automatització del control centralitzat de les instal·lacions elèctriques, de climatització, aigua freda i calenta, ascensors, enllumenats...
Enllumenat esportiu sala principal
Renovació integral de l'enllumenat millorant-ne les prestacions, adequant-lo als requeriments necessaris per a retransmissions televisades amb alta definició.
Enllumenat del claustre
S'ha instal·lat una combinació de projectors de 36 i 12 LED d'aproximadament 1.500 lúmens amb possibilitat de reproduir diferents colors.
Megafonia
Reforços electroacústics destinats a sonoritzar les zones de graderia i pistes. També s'han instal·lat dotze nous grups d'altaveus a la zona de la passarel·la.
Substitució del marcador
Se n'ha instal·lat un de perímetre octogonal amb vuit cares de pantalles LED.
‘Black out'
L'objecte de l'actuació ha estat poder aconseguir l'enfosquiment de la sala principal del Palau Sant Jordi amb un sistema de fàcil muntatge i desmuntatge.
Reforç dels extradossos de pista
Rebliment dels extradossos dels murs de les galeries que transcorren per sota la pista i per assegurar el contacte amb el terreny de la llosa de paviment de la pista.