Esport i política

Campionat del món d'handbol

2005

Les mans d'or de Barrufet

REFERENCIAL · El porter català va ser decisiu perquè Espanya guanyés la medalla d'or en el mundial de Tunísia NO ESTAVA SOL · Albert Rocas, Mariano Ortega i David Davis van ser els altres catalans que també van formar part d'aquell equip campió

Albert Rocas es va con­ver­tir en el quart màxim gole­ja­dor en el seu debut amb la selecció espa­nyola


David Bar­ru­fet i Albert Rocas. Un por­ter veterà i un juga­dor debu­tant. Tots dos cata­lans i tots dos deci­sius en la pri­mera meda­lla d'or de la selecció espa­nyola en un mun­dial d'hand­bol, el 2005. No van pas ser els únics juga­dors del país que van par­ti­ci­par amb Espa­nya. També hi van jugar Mari­ano Ortega i David Davis. El seu con­curs no va ser tan deter­mi­nant –ni s'espe­rava que ho fos–, però tots dos van com­plir en el paper d'actors secun­da­ris que el tècnic espa­nyol, Juan Car­los Pas­tor, els va reser­var: Ortega, com a oxi­ge­na­dor de Mateo Gar­ralda al late­ral dret, i Davis, com a com­ple­ment de Juanín García a l'extrem esquerre.

L'últim pre­ce­dent abans del mun­dial de Tunísia eren els Jocs Olímpics que l'estiu ante­rior s'havien cele­brat a Ate­nes. L'equip espa­nyol va caure en els quarts de final con­tra Ale­ma­nya, que va aca­bar per­dent la final con­tra Croàcia. Quina der­rota! Va arri­bar a la tanda penals, després de dues pròrro­gues i d'una actu­ació estel·lar de David Bar­ru­fet, que va fer 33 atu­ra­des, amb un 52% d'encert. No n'hi va haver prou. La der­rota va con­dem­nar l'equip a la lluita pel cinquè lloc, que tam­poc no li va ser gaire pro­duc­tiva. Els homes de César Argilés, que pocs mesos després seria relle­vat per Juan Car­los Pas­tor, van aca­bar clas­si­fi­cats en el setè lloc.

Bar­ru­fet i com­pa­nyia, doncs, no arri­ba­ven pas al mun­dial de Tunísia amb l'eti­queta de favo­rits. I encara menys amb un entre­na­dor que tot just feia dos mesos que havia aga­fat les reg­nes de l'equip –amb polèmica inclosa a la fede­ració espa­nyola pel relleu de César Argilés– i amb la renúncia a par­ti­ci­par-hi de Talant Dui­xebàev, una de les referències de la selecció. Tam­poc no hi va anar el català Xavi O'Callag­han, que al final d'aque­lla mateixa tem­po­rada va anun­ciar la seva reti­rada i va pas­sar a ocu­par el càrrec de res­pon­sa­ble de la secció d'hand­bol al FC Bar­ce­lona.

Espe­rit d'equip

Pas­tor, però, va saber con­jun­tar un equip que com­bi­nava experiència –Bar­ru­fet, Gar­ralda, Ortega, Lozano i Juancho Pérez– amb joven­tut –Rocas– i talents ja con­so­li­dats –Entrerríos i Juanín–. I va acon­se­guir que totes les peces encai­xes­sin en pro de l'espe­rit col·lec­tiu.

L'equip va que­dar enqua­drat en el grup C de la pri­mera fase, amb Croàcia, vigent cam­pi­ona olímpica i mun­dial, com a prin­ci­pal rival. Bar­ru­fet, Rocas i com­pa­nyia van gua­nyar tots els seus par­tits menys el de Croàcia i van pas­sar a la segona fase com a segona de grup.

La revenja con­tra Ale­ma­nya

La der­rota con­tra els ale­manys en els quarts de final dels Jocs d'Ate­nes encara coïa, però l'equip va tenir l'opor­tu­ni­tat de treure's l'espina cla­vada en la segona fase, en un par­tit en què Bar­ru­fet va ser deci­siu per acon­se­guir la victòria (32-28). També ho va ser en el par­tit con­tra Sèrbia –en què Rocas va fer 6 gols– amb una atu­rada quan sonava la bot­zina que va per­me­tre esgar­ra­par un punt molt valuós (28-28). Això va donar la pos­si­bi­li­tat a l'equip d'acon­se­guir la clas­si­fi­cació com a segona de grup per a les semi­fi­nals, en la qual la selecció espa­nyola es va enfron­tar amb l'equip amfi­trió, Tunísia. Bar­ru­fet va tenir una segona actu­ació estel·lar, amb un fes­ti­val d'atu­ra­des deci­si­ves en el 30-33 final. L'equip espa­nyol es va clas­si­fi­car per a la pri­mera final mun­di­a­lista de la seva història.

La des­feta dels balcànics

Croàcia sem­blava gai­rebé un rival insu­pe­ra­ble per a la resta d'equips, però el cert és que el talent indi­vi­dual de la selecció balcànica es va fon­dre a les mans d'un equip molt més com­pacte. El resul­tat (40-34) va ser tot un cop per a Croàcia. Mai cap equip havia gua­nyat la final d'un mun­dial amb 40 gols. Bar­ru­fet va cedir el pro­ta­go­nisme aquesta vegada a José Javier Hom­bra­dos, però la seva con­tri­bució a la meda­lla d'or, així com la d'Albert Rocas, que va fer 32 gols en tota la com­pe­tició, no era qüesti­o­na­ble. Va ser el pri­mer títol de la selecció espa­nyola en una com­pe­tició de pri­mer nivell.

Barrufet, rècord de partits internacionals

“En David avui apareixia d'una manera extraordinària. Ha completat un gran partit i, en el moment decisiu, ens ha donat una aturada per a l'atac i poder rematar”, explicava Juan Carlos Pastor després de la semifinal contra Tunísia. Barrufet, que llavors ja tenia 34 anys, es va convertir en un dels principals herois d'aquell mundial i va assolir algunes fites més en l'aspecte personal. El llegendari porter blaugrana es va convertir en el segon jugador català amb més participacions internacionals (206), només superat per Eugeni Serrano, i el sisè de tota la història de l'handbol espanyol. Barrufet no es va retirar fins al 2010, amb 39 anys, de manera que va poder engrossir encara més el seu palmarès, fins a arribar al rècord de 280 partits amb la selecció espanyola, 18 més que José Javier Hombrados, que és el segon de la llista. Eugeni Serrano (231) i Enric Masip (205) són els altres dos catalans amb més participacions internacionals. Per la seva banda, Albert Rocas és, juntament amb Alberto Entrerríos, l'únic bicampió mundial amb la selecció espanyola, ja que també va formar part de la selecció que el gener passat va guanyar el mundial de Barcelona al Palau Sant Jordi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.